География: Местоположение: Северна Африка, граничеща със Средиземно море между Либия и ивицата Газа, и Червено море на север от Судан, включително азиатския полуостров Синай.

Климат: пустиня, горещо, сухо лято с умерени ветрове

Здравни изисквания
При пътуване от България в Египет не са необходими имунизации и на границата не се изисква имунизационна книжка. Същевременно, при влизане в Египет от Судан и повечето африкански странисе изисква наличието на имунизации и имунизационна книжка. Къпането в река Нил е съпроводено със сериозен риск от бактериално инфектиране, заразяване с хепатит и особено опасната за здравето паразитна шистосомия (билхарзия). Препоръчваме употребата на бутилирана вода. Храната в хотелите и ресторантите в категория над три звезди е безопасна. Храненето в други заведения за обществено хранене, в частност употребата на пресни плодове и зеленчуци може да доведе до стомашно чревни инфекции. 

Валута : Националната валута на Египет е египетският паунд или египетската лира (L.E.). Разменната монета е пиастрата. Един египетски паунд е равен на 100 пиастри. Хартиените купюри на паунда са по 1, 5, 10, 20, 50 и 100. Кредитни карти се приемат в повечето големи хотели, но не винаги се приемат в магазините. В магазините приемат и долари, но при по – неизгоден курс. Много банки изплащат пари по кредитните карти Euro/Master Card и Visa. Не изхвърляйте касовите бележки след обмяна на валутата - те ще ви трябват при заплащане на сметките в хотела. Валутен обмен : Можете да смените чуждестранна валута в банките, на летището, както и в обменните пунктове в хотелите ( по правило те работят по няколко часа сутрин и вечер ). Във всички банки курса е еднакъв, малко по-изгоден, отколкото в обменните бюра или в хотелите. Банките са отворени от понеделник до петък ( някои банки не работят и в петък ) от 10:00 до 13:30, а в неделя от 10 :00 до 12 :00. В оживените туристически центрове някои банки са отворени и до 21:00. При напускане на страната можете да обмените излишните си паундове в долари, затова е препоръчително да пазите квитанцията за обмяната от долари към паундове., както и да проверите получената сума след обмяна и да сверите текущия курс с указания в квитанцията.

Транспорт : Основните градове са свързани с железопътни линии. Те са за предпочитане, ако искате да пътувате на големи разстояния. Междуградският автобусен превоз е по-евтин от железопътния. При пътуване на големи разстояния избирайте климатизирани автобуси. В обществения транспорт мъжете и жените пътуват отделно. Не се препоръчва пътуване на автостоп. При пътуване с такси се уговорете предварително с шофьора за тарифата, защото обикновено липсват броячи. Ако преговорите се водят с помощта на полицай или пиколо, задачата се облекчава. В централната част на курортите по крайбрежието има малки автобуси, които пътуват на чести интервали, но трябва да се стопират, тъй като нямат определени спирки. Въпреки че цената за пътуването е фиксирана (1-1,5 фунта), относно плащането трябва да се договорите преди да се качите. Не се притеснявайте да се пазарите с шофьора. Трябва да го питате дали ще Ви закара до необходимото място, тъй като този вид транспорт е частен, маршрутът може да се променя в зависимост от желанието на пътниците. От отдалечените хотели по обявено във фоайето разписание пътуват автобуси, билетът за които струва 5-10 фунта.

Най-удобният и в същото време евтин транспорт в Египет са такситата, които е най-добре да се викат от рецепцията или на излизане от хотела. За цената е добре да се споразумеете с шофьора предварително. Тя зависи от разстоянието и варира от 10 LЕ до 30 LЕ.

Можете също така да си вземете кола под наем, цената варира от 70$ (за лек автомобил) до 300$ / на ден (за офроуд автомобил). За целта трябва да имате шофьорска книжка по международен образец, кредитна карта или гаранция във вид на пари в брой. Задължително се убедете, дали автомобилът има пълна застраховка. Моля да имате предвид особеностите на движението, тук на практика няма правила за движение по пътищата.

Предвижването между отдалечените градове се осъществява с конвой.

Официални празници: 7 януари (Коптска Коледа), 9 март (Рожден ден на пророка Мохамед), 25 април (Ден на освобождението на Синайския полуостров), Коптски Великден, 1 май (Ден на труда), 23 юли (Национален празник), 11 септември (Коптска Нова Година), Рамазан Байрам, 6 октомври (Ден на армията), Курбан Байрам, 18 декемри (Ислямска Нова Година).

 

КУРОРТИ


Хургада

Основният туристически център на брега на Червено море - Хургада, е разположен на 500 км югоизточно от Кайро. Тук целогодишно слънцето сияе над безкрайни плажове на фона на пустинни планини. Курортът предлага прекрасни възможности за сърфинг и подводни спортове. Уникалните климатични условия позволяват да почивате комфортно по всяко време на годината. В южната част на Хургада се намира легендарния дворец "Хиляда и една нощ", където всяка вечер се правят представления разиграващи по атрактивен начин живота в Египет от времето на фараоните. В града има безброй магазини за сувенири и ресторанти.

Ел Гуна

На 30 км северно от Хургада, на брега на Чарвено море се намира очарователното градче Ел Гуна. Той не прилича на другите курорти на Египет. Наричат го "Венеция на Червено море". Тук няма множество луксозни хотели, а вместо това - уютни къщички, разположени на острови, които се съединяват с мостчета и проходи. По каналите плуват малки лодки, които и придават на Ел Гуна сходството с Венеция.

Макади Бей

Новият курортен район Абу Макади, включващ Макади Бей, е разположен на около 30 км на юг от Хургада. Този курорт е известен с великолепните си пясъчни плажове и чисто море. Макади Бей се смята за една от най-престижните и предлага отдих само в хотели 4 и 5 звезди. Характерна особеност е това, че разположените тук хотели са на пустиния бряг - наблизо няма населени пунктове. Барове, ресторанти, магазини, дискотеки - цялата инфраструктура е на територията на самия хотел.

Сафага

На 60 км южно от Хургада се намира друг известен курорт - Сафага. Тук има прекрасни коралови рифове и идеални условия за гмуркачите и любителите на уиндсърфинга. Сафага е получила международно признание като един от курортите, известни с уникалния си, екологично чист пясък, способен да лекува ред заболявания на опорно-двигателния апарат и кожни заболявания.

Сома Бей

Сома Бей е уединен залив на живописния бряг на Червено море, между Хургада и Сафага. Днес хотелите, построени тук, се известни като едни от най - лукзозните. Отначало брегът е бил пустинен и безлюден. Усвоява се в средата на 90-те. Сома Бей, както и близката Хургада може да се отнесат към целогодишните курорти.

Марса Алам

Марса Алам е нов и перспективен курорт на Червено море. Разположен е на 240 километра на юг от Хургада. Основната му забележителност е девственото коралово крайбрежие с кристално чиста вода и най-богатата подводна флора и фауна на Червено море. Едно от основните предимства на този бързо развиващ се курорт е висококачественото настаняване на сравнитeлно умерени цени.

Почивката в Марса Алам е идеална за любителите на риболова и опитните гмуркачи благодарение на това, че недалеч от брега са разположени красиви коралови рифове, които се обитават от редки видове риби. В курорта работи най-големият и оборудван дайвинг център в региона. Желаещите могат да минат курс на обучение на различни равнища на сложност под ръководството на опитни инструктори. Именно в Марса Алам се намира известният бароцентър на Червено море, в който има всички необходими условия за рехабилитация на гмуркачите. Освен това в курорта се доизгражда най-голямото в Близкия Изток яхтено пристанище, предвидено за две хиляди яхти и катери. В подножието на планината се строят магазини, галерии, ресторанти, нощни клубове, казино и др.
Покажи повече ...

Дахаб

Дахаб обединява в себе си няколко местности, разположени на изток от Синай, на брега на Арабския залив, на 90 км от международното летище Шарм ел Шейх. Дахаб, което на арабски означаващ "златен", е рай за уиндсърфинга и подводния спорт, а също така и за незабравими сафарита във вътрешността на неподдаващия се на влиянието на времето Синайски полуостров. Дахаб се простира на няколко километра покрай самото море, около което от една страна са разположени многобройни магазинчета и бедуински лавки, а от друга - гостоприемни кафенета и ресторантчета.

Кайро

Тук можете да почувствате как бие сърцето на арабския Изток - столицата на Египет - Кайро. Това е най-големият град на африканския континент, "градът на хилядата минарета", "Вратата на Изтока". В разделения от Нил и обкръжения от пясъка Кайро са съсредоточени и старата, и новата история на Египет. От великолепие и контрасти дъхът спира, а забележителностите са толкова, че ако всеки ден посещавате по една, няма да ви стигнат и няколко години. Разбира се, най-интересните са Пирамидите и Сфинкса; не може да бъде пропуснат и Националният исторически музей.

Шарм ел Шейх

На южния край на Синайския полуостров е разположен популярният курорт Шарм ел Шейх, имащ репутацията на най-престижния морски туристически комплекс в Египет.

Регионът е особено високо ценен от любителите на подводните спортове. Близо се намира националният парк Рас Мохаммед, който няма равен на себе си в северното полукълбо по количество и качество на коралите, морската флора и фауна. За неизкушените от красотите на подводния свят в Шарм ел Шейх има много други развлечения: тенис кортове, джакузи, спортни зали и мини-голф клубове, уиндсърфинг, парашути, джетове и пр. За младите по душа и тяло се предлага сафари в пустинята. Нощният живот в курорта е разнообразен от многобройни дискотеки, клубове, казина и шоу-програми.

 


Информацията, публикувана на този сайт, е с рекламна цел и е възможно междувременно да са настъпили промени. Съгласно чл.80, ал.3 от ЗТ за актуална се счита информацията, предоставена в офисите ни или при оторизираните агенти!
Рейма България е лицензиран туроператор с номер на лиценз РКК-01-6154 от 04.07.2008 г., валидна застраховка "Отговорност на туроператора" № 0800001835 и регистрация като 
администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни под № 1063835 от 21.11.2008 г.

Адрес: гр.София 1421, ул. Лозенец 4, Тел.: +359 2 434 15 15, Тел./ Факс: +359 2 963 03 23, E-mail: info@reyma.bg

Newsletter

02 434 15 15

Посетители:

В момента има 113  гости и няма потребители и в сайта