Общи условия за организирани пътувания - туроператор РЕЙМА ТРАВЕЛ

 

1. НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ И УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ

1.1. За всички туристи по програми, които включват страни извън ЕС, с изключение на Швейцария, Норвегия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора и Македония - валиден задграничен паспорт със срок на валидност не по-малък от 6 месеца към датата на връщане от пътуването.
1.2. За туристи над 18 г., по програми, които включват само страни членки на ЕС или Швейцария, Норвегия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания и Македония - валидна лична карта или валиден задграничен паспорт;
- Черна Гора - валиден задграничен паспорт или лична карта със срок на валидност не по-малък от 6 месеца към датата на връщане от пътуването.
1.3. За деца под 18 г. - валиден документ за самоличност, изискван от съответната държава, със срок на валидност не по-малък от 6 месеца към датата на връщане от пътуването. За деца под 18 г., пътуващи сами или с единия от родителите - освен необходимият документ за самоличност, допълнително се изисква нотариално заверена декларация от двамата родители, че са съгласни детето им да пътува в чужбина, с телефон на нотариуса. Оригиналната декларация и 2 копия следва да се носят по време на екскурзията. За деца под 18 г., пътуващи сами или с единия от родителите по програма през територията на Хърватия - нотариално заверена декларация преведена на хърватски или английски език.
1.4. Европейска здравна карта.
1.5. Виза - Необходимостта от виза за български граждани е конкретно посочена за всяка програма.
Граждани на други страни следва самостоятелно да проверят и изпълнят изискванията за паспортен и визов режим в съответните посолства. При неизпълнение на тези изисквания, агенцията не носи отговорност и всички неудобства и щети, породени от това, са за сметка на потърпевшите.
1.5. Договор за организирано пътуване – сключва се при записване за определена програма.
1.6. Формуляр за лични данни с посочен телефонен номер с активиран роуминг за връзка по време на пътуването или телефон за връзка с близък роднина.


2. СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ И СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР

За да заявите Вашето пътуване е необходимо да внесете документи, да сключите договор и да заплатите, както следва:
- за автобусните програми - най късно до 19 дни преди датата на отпътуване;
- за самолетните програми - най-късно до 26 дни преди датата на отпътуване.
При наличие на свободни места записване се извършва и след посочените срокове.

 
3. ЦЕНИ, СРОКОВЕ И НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ

Цените за всяка екскурзия включват услуги, подробно описани за всяка програма поотделно. В цените за програмите, включващи туристически услуги на територията на ЕС е включен ДДС /Данък добавена стойност/.
Заплащането се извършва еднократно или разсрочено.
За автобусни програми:
- Разсрочено плащане за автобусните програми е възможно на две вноски. Първата вноска - депозит в размер на 30% от стойността на избраната от Вас екскурзия плюс допълнително заявените услуги – най-късно до 14 дни преди датата на отпътуване; втора вноска до пълния размер на екскурзията - най-късно до 13 дни преди датата на отпътуване.

За самолетни програми:
Разсрочено плащане за самолетни програми е възможно на две вноски: първата вноска е в размер на 30% или 35% от стойността на избраната от Вас екскурзия плюс стойността на самолетния билет и допълнително заявените услуги. Втората вноска до пълния рамер на екскурзията следва да се направи най-късно до 30 дни преди датата на отпътуване, но не по-късно от деня на издаване на самолетния билет, а в случай на по-късна дата на сключване на договора – към датата на издаване на самолетния билет.
Заплащането на цената за пътуването може да се извърши в брой или с кредитна карта в офиса на туристическа агенция  “Рейма Травел”, както и по банков път.

 
4. ВИЗОВ РЕЖИМ

Агенцията не носи отговорност при въвеждане на визов режим за страна, включена в програма, избрана от туристите. При евентуален отказ от пътуване, поради въвеждането на визов режим след сключване на договор за организирано пътуване, Възложителят заплаща неустойка за отказ от пътуване, съгласно т. 13.
Граждани на други страни следва самостоятелно да проверят и изпълнят изискванията за паспортен и визов режим в съответните посолства. При неизпълнение на тези изисквания, агенцията не носи отговорност и всички неудобства и щети, породени от това, са за сметка на потърпевшите.

 
5. ХОТЕЛИ

Категорията на хотелите се определя съгласно европейски стандарт, но се различава в отделните страни. В някои хотели ползването на климатик и телевизор се заплаща допълнително.
В някои от програмите се предлага настаняване в студиа. Студиата не разполагат с рецепция, ресторант и фоайе.
Настаняването в хотелите навсякъде в Европа обикновено става след 14.00 ч. При възможност настаняването може да стане и по-рано.
5.1. Ако туристът пътува самостоятелно, доплащането за единична стая е задължително, ако изрично желае да бъде настанен самостоятелно.
5.2. При желание за настаняване в стая с три легла, туристите следва да имат предвид, че третото легло представлява сгъваемо легло, разтегателен диван или походно легло /т.е. не е редовно легло/. Добавянето на допълнително легло намалява пространството в стаята и създава неудобство и за тримата туристи. Не се препоръчва настаняване на други туристи на допълнително легло, освен деца до 12 години.
5.3. Напитките (алкохолни и безалкохолни) по време на хранене - закуска, обяд или вечеря - се заплащат допълнително, освен ако изрично не е посочено, че са включени в цената. В някои заведения се предлагат напитки без клиента да ги е поръчал, след което му се предоставя сметка.


6. ЕКСКУРЗОВОДСКИ УСЛУГИ 

В някои от туристическите програми екскурзоводските услуги са на английски или на руски език. Това е упоменато в програмата на пътуването. Моля, да се запознаете подробно с нея и да се осведомите предварително (по време на записването) за тази подробност, ако е необходимо.

 
7. ТРАНСПОРТ И БАГАЖ

7.1. Автобусните екскурзии се провеждат с комфортни туристически автобуси *** - NEOPLAN CITYLINER N 116, NEOPLAN EUROLINER N 3316, SETRA 315 SHD, MAN LIONS COACH, MERCEDES TOURISMO 2004, IVECO EURO CLASS ИЛИ IVECO EUROBUS 2003. Автобусите са предназначени за туристическо обслужване и са лицензирани от Министерство на Транспорта. Това гарантира отлично техническо състояние, външен вид, интериор и всички удобства за дълъг път. Консумацията на напитки се заплаща допълнително. По време на екскурзиите в превозните средства не се пуши. Изисква се спазването на правила за хигиена и безопасност. По време на пътуването се правят почивки.

7.2. Самолетните екскурзии се изпълняват с полети на авиокомпаниите "AEROFLOT", "AIR FRANCE", "AIR MALTA", "ALITALIA", "BLUE AIR", 'BRITISH AIRWAYS", "BULGARIA AIR", "CSA", "ICELAND AIR", "LOT", "LUFTHANSA", "MYAIR", "RYANAIR", "TURKISH AIRLINES", "WIZZ AIR" или други. Трябва да се явите на летището за проверка поне 2 часа и половина преди часа на полета, отбелязан на билета. На много летища не се излъчват гласови съобщения и е необходимо да следите компютърните табла за указания. При закъснение на полет по вина на туриста, авиокомпания или летище, стачка, действия за осигуряване на безопасност или отстраняване на технически проблем, агенцията не носи отговорност и не компенсира пропуснати услуги.
7.3. За всяко превозно средство са в сила изисквания за максимално допустимо тегло. По стандарт са разрешени 20 кг. за багаж и 5 кг. ръчен багаж.

 
8. МЯСТО НА ТРЪГВАНЕ И МЯСТО НА ПРИСТИГАНЕ

8.1. За автобусните екскурзии за Европа се заминава: От София - площад "Александър Невски" или стадион "В. Левски";
Мястото на тръгване и пристигане може да се промени непосредствено преди това по технически причини - демонстрации, стачки и др., за което следва да оставите телефон за уведомление.
8.3. За самолетните програми се заминава от летище София - терминал Заминаване.
8.4  За самолетните програми се пристига на летище София - терминал Пристигащи.


9. ВРЕМЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ

Всички обявени часове са в местно време. Всички обявени времена на пристигане са ориентировъчни. Възможни са закъснения, породени от непреодолима сила, форсмажорни или независещи от нас обстоятелства - виж т. 11. В тези случаи, агенцията не носи отговорност за неконсумирани услуги или загубено време.

 
10. ЗАСТРАХОВКА

На всички туристи с договор за организирано пътуване се осигурява застраховка "Медицински разходи и злополука в чужбина". Застраховката е в сила по време на пътуването извън България.

 
11. НЕПРЕОДОЛИМА СИЛА, ФОРСМАЖОРНИ ИЛИ НЕЗАВИСЕЩИ ОТ НА ОБСТОЯТЕЛСТВА

Съгласно Закона за туризма, ТУРОПЕРАТОРЪТ не носи отговорност за вреди, причинени от неизпълнение или неточно изпълнение на договора, които се дължат на:
Действия на трето лице, несвързано с изпълнението на договора, които не могат да се предвидят или избегнат;
Непреодолима сила или събитие, което не може да се предвиди или избегне от страна на ТУРОПЕРАТОРА и/или неговите контрагенти при добросъвестно изпълнение на техните задължения. По време на пътуването като такива се считат влошени метеорологични условия, усложнена обстановка по пътищата, забавяне на гранични пунктове, оказване на помощ на турист, събития, предпоставящи компроментиране на част от програмата във връзка с национални и религиозни празници, масови обществени мероприятия, стачки, военнополитически конфликти и ограничения, природни бедствия, промяна в работното време на музеи и обекти, техническа авария или проблем с превозното средство по време на път и други изключителни обстоятелства. При тези случаи ТУРОПЕРАТОРЪТ си запазва правото на разместване на елементи и промени в програмата и на действия според конкретно възникналата ситуация, без агенцията да носи отговорност и да дължи неустойки за това.
В случаи на възникване на обстоятелства, възпрепятстващи ТУРОПЕРАТОРЪТ да изпълни услугите по договор в договорените срокове по независещи от ТУРОПЕРАТОРА причини, той може да направи следните промени, които не представляват значителна промяна в някоя от клаузите на договора (за всички възникнали промени туроператорът е длъжен да уведоми незабавно Възложителя по договора):
    Да промени времето на заминаване, съответно на връщане, но не с повече от 24 часа;
    Да промени хотела, в който се настаняват туристите, с хотел от същата категория или по – висока при същите условия на настаняване и при същия пансионат;
    Да промени продължителността на програмата, но с не повече от 24 часа, като съответно промени и цената на програмата, съгласно действително направените разходи;
    Да направи промени в последователността на изпълнението на отделните елементи от програмата;


12. МИНИМАЛЕН БРОЙ ТУРИСТИ

Екскурзиите се провеждат при определен минимум туристи, който е посочен към всяка програма конкретно. Агенцията си запазва правото да анулира дата на пътуване в случай на недостигане на определения минимум от туристи за провеждане на програмата до 7 дни преди датата на отпътуване.
 В този случай, агенцията възстановява всички внесени суми и не дължи обезщетение или компенсация за анулирането на заявеното пътуване.

 
13. ПРОМЕНИ ПО ДОГОВОРА ЗА ОРГАНИЗИРАНО ПЪТУВАНЕ, ОТКАЗИ И АНУЛАЦИИ

Всички промени и откази от пътуване се извършват лично от Възложителя по договора за организирано пътуване, като се представят в писмена форма в офиса, в който е записан туристът.
Смяна на дата или промяна на имената на турист в договора за организирано пътуване се считат за отказ от пътуване. В тези случаи влизат в сила посочените при отказ от пътуване неустойки. Единствено при автобусни екскурзии, при смяна на турист с друг, която не води до промяна в заявеното в договора за организирано пътуване настаняване, в периода до 3-ия ден преди датата на заминаване, се удържа административна такса в размер на 5 % от пълната стойност на екскурзията.
При отказ от пътуване от страна на туриста /независимо от причините/ се удържат неустойки, както следва*:
за автобусни програми:
    От деня, следващ деня на записването до 60-тия ден преди датата на заминаване – 10% от основната цена на пътуването на турист.
    От 59-тия ден до 45-тия ден преди датата на заминаване – 30% от основната цена на пътуването на турист.
    От 44-тия ден до 15-тия ден преди датата на заминаване – 50% от общата цена на пътуването на турист.
    От 14-тия ден до датата на заминаване – 100% от общата цена на пътуването на турист.
за самолетни програми:
    От деня, следващ деня на записването до 31-вия ден преди датата на заминаване – от 30% до 35% от основната цена на пътуването на турист.
    От 30-тия ден до датата на заминаване – 100% от общата цена на пътуването на турист.
    Смяна на дата или направление на вече потвърдено пътуване е възможно като освен посочените неустойки се удържа анулационна такса в размер на 5% от основната цена на пътуването без стойността на самолетния билет. В случаите когато е издаден самолетен билет се прилага и допълнителна анулационна такса, определена от авиокомпанията.
    При отказ от пътуване, заявено с договор в "последния момент" – до 9 /девет/ дни преди датата на отпътуването, се удържа неустойка в размер на цялата внесена сума.
В случай на анулация на самолетен билет, неустойките са спрямо съответната тарифа, определена от авиокомпанията.
*Възможно е по конкретни програми условията за анулации да са различни от указаните тук, което е изрично упоменато в договора за организирано пътуване.

Агенцията си запазва правото да анулира пътуването на отделен турист при предаване на непълни, неточни и неверни документи или неспазване на сроковете за подаването им. Неявяването на туриста на мястото на тръгване, се счита за отказ от пътуването. Неявяването на туриста за интервю в Консулски отдел, когато това е необходимо, се счита за отказ от пътуване. В тези случаи, в сила влизат посочените в договора неустойки.

Застраховка "Отмяна на пътуване" можете да сключите като задължително се съобразите със следните условия според застрахователя:

Застраховката може да бъде сключена единствено в деня на подписването на договор и първото плащане, което трябва да бъде удостоверено пред застрахователя със съответния документ /фактура/. Когато се прави резервация, без да се извършва плащане в същия ден, застраховката се сключва в деня на първото плащане, като датата на сключване на договора трябва да съвпада с датата на сключване на застраховката. Общата застрахователна сума /която служи за основа за изчисляване на % при изчисляване на застраховката /е крайната цена на пътуването по договор/, независимо дали към момента на сключване на застраховката се плаща част или цялата цена на пътуването. Когато застрахованите лица са повече от едно, общата застрахователна сума е цената на пътуването за всички застраховани. Дължимата сума към застрахователя се определя в зависимост от срока на застраховката /времето от сключването и до момента на отпътуването/ и е съгласно тарифата за застраховка “Отмяна на пътуване” на ЗПАД Армеец /условия, актуални към 01.01.2014/:

  • ПРИ СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР И ПЛАЩАНЕ/ ИЛИ ПЪРВА ВНОСКА/ ДО 30 ДНИ ПРЕДИ ПЪТУВАНЕТО: 2% от сумата, вписана по договор;
  • ПРИ СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР И ПЛАЩАНЕ/ ИЛИ ПЪРВА ВНОСКА/ ОТ 31 ДО 60 ДНИ ПРЕДИ ПЪТУВАНЕТО: 2,50% от сумата, вписана по договор;
  • ПРИ СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР И ПЛАЩАНЕ/ ИЛИ ПЪРВА ВНОСКА/ ОТ 60 ДО 90 ДНИ ПРЕДИ ПЪТУВАНЕТО: 3% от сумата, вписана по договор;
  • ПРИ СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР И ПЛАЩАНЕ/ ИЛИ ПЪРВА ВНОСКА/ ОТ 91 ДО 180 ДНИ ПРЕДИ ПЪТУВАНЕТО: 3,50%; ПРИ СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР И ПЛАЩАНЕ/ ИЛИ ПЪРВА ВНОСКА/ НАД 180 ДНИ ПРЕДИ ПЪТУВАНЕТО: 3,75% от сумата, вписана по договор;

Информацията, публикувана на този сайт, е с рекламна цел и е възможно междувременно да са настъпили промени. Съгласно чл.80, ал.3 от ЗТ за актуална се счита информацията, предоставена в офисите ни или при оторизираните агенти!
Рейма България е лицензиран туроператор с номер на лиценз РКК-01-6154 от 04.07.2008 г., валидна застраховка "Отговорност на туроператора" № 0800000679 и регистрация като 
администратор на лични данни в Комисията за Защита на Личните Данни под № 1063835 от 21.11.2008 г.

Адрес: гр.София 1421, ул. Лозенец 4, Тел.: +359 2 434 15 15, Тел./ Факс: +359 2 963 03 23, E-mail: info@reyma.bg

Newsletter

02 434 15 15

Посетители:

В момента има 212  гости и няма потребители и в сайта