Обща информация ДУБАЙ (ОАЕ)

Обща информация ДУБАЙ (ОАЕ)

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ - ПОЧИВКА В ДУБАЙ (ОАЕ)

Дубай - град

Днес космополитният Дубай е смятан за град-феномен. Това е най-посещаваното емирство - главна туристическа зона в Близкия изток. Туристите са привлечени от безоблачното небе, златните пясъци по плажовете, топлото море с полегат бряг, високото ниво на обслужване, изобилието на развлечения за възрастни и деца, а също и от невиждания избор на стоки в магазините и на пазара. Абу-Даби е столица на Обединените Арабски Емирства - политически и административен център на страната и резиденция на президента. Територията на емирство Абу-Даби заема повече от 70% от общата площ на Обединените Арабски Емирства, 95% от петролните запаси на страната принадлежат на Абу-Даби. Към емирствата се отнасят и 200 острова, опасващи Арабския полуостров и града-оазис Ал-Айн.

Джумейра

Джумейра (Jumeirah) - това е зона за отдих, където са съсредоточени най-престижните плажни курорти в Дубай. Тук можете да се любувате на знаменития хотел-платноходка Burj Al Arab, да се разхождате в търговско-развлекателния комплекс «Сук Мадинат» с множество бутици, ресторанти, кафенета, да посетите джамията Джумейра - класически образец на арабската архитектура. Тези, които са отседнали в градски хотел, могат да посетят уредения общински плаж Джумейра-Бийч-Парк с такси или с обществен транспорт. Водната шир на този залив е идеално място за всички видове водни спортове, както за сърфинг, така и за джет или водни ски. На Джумейра е построен знаменитият аквапарк „Уайлд Вади” с атракциони за възрастни и деца. От брега в дълбочината на залива се разпростира поразяващият въображението изкуствен остров Палма-Джумейра, върху „клоновете” на който са разположени жилищни комплекси и петзвездни хотели. Тук се намира новият, оборудван по последна дума на техниката, аквапарк „Аквавенчър”.

Дубай-Палм Джумейра

Палм Джумейра - осмото чудо на света - представлява изкуствен остров, уникален проект, в който са се реализирали всички най-смели мечти на инженерите. Островът е построен във формата на палма, състояща се от ствол и 17 клона, като върху всеки от тях се намират частни къщи и вили, апартаменти и офиси. С помощта на тунел островът е свързан с „месечината” (бариера, която обикаля и защитава „Палмата”) върху която са намират петзвездните хотели: Atlantis The Palm, Zabeel Saray, Rixos The Palm, One & Only The Palm и проекти на други хотели.

Джебел Али

Районът Джебел Али заема част от крайбрежието на югозапад от Джумейра. До летището са 45 км, а до центъра на града - 40 минути път с кола. Обширна територия с разкошен зелен масив тук заема плажният комплекс Джебел Али Голф Ризорт и Спа 5*, където има голф-клуб, яхт-клуб, конюшни и поле за конни разходки. Най-близкият до курорта търговски център - Ибн Батута - се намира на 20 минути с кола. В съседство с курорта, от плажната линия Джебел Али „израства” насипания остров Палма Джебел Али, върху който се планира да се построят 28 хотела. Най-голямата в света Свободна Икономическа Зона също се намира в Джебел Али.

Шаржа

Това е третото по големина от общо седемте емирства, влизащи в състава на ОАЕ и единственото от тях разположено едновременно на две крайбрежия. Брегът на Персийския залив заема столицата на емирството - град Шаржа, а крайбрежието на Индийския океан - селищата Калба, Кор-Факан и Даба-ел-Хасн. Шаржа граничи с Дубай, Аджман и Фуджейра. Ландшафтът на емирството варира от безкрайни оранжеви пустини с живописни зелени оазиси до планинските вериги на крайбрежните територии. Крайбрежието на Шаржа покрай Персийския залив е заето от плажни комплекси.

Фуджейра

Емирство Фуджейра е разположено на брега на Индийския океан. Високите назъбени планини Хаджар, заемащи значителна територия, се редуват с живописните долини, а дълбоките клисури и пясъчните плажове правят Фуджейра извънредно привлекателен за туризъм. Кораловите рифове и чистото море всяка година привличат любителите на подводното плуване от целия свят в международните дайвинг-центрове на емирството. Редица разкошни курорти на Фуджейра заемат бреговата линия далеч от градската суета - между Диба и Кор-Факан. Гостите на тези хотели могат да направят екскурзия в живописното селище Мусандам - „Земя на фиордите”, която принадлежи на султана на Оман. Престоят в хотелите на Фуджейра е подходящ за тези, които наистина обичат природата, уединението и спокойния семеен отдих.

Аджман

Емирство Аджман се намира на крайбрежието на Персийския залив, на 8 км северно от Шарджа. Това е най-малкото емирство от седемте - негова площ е само 260 кв. км. Освен самият град Аджман, емирството владее още два анклава на сушата - Манама и Масфут. Княжеството не разполага с петролни запаси, но пък за сметка на това на негова територия се намират минерални извори, осигуряващи питейна вода за всички страни от Персийския залив. Това, което отличава Аджман от другите емирства, е свободната продажба на алкохолни напитки на немюсюлмани. Тук се отнасят с разбиране към туристите, които не си представят почивката без алкохол.

Рас-ал-Хайма

Най-северното от седемте емирства се намира по дължината на Персийския залив - до границата с Оман, която минава по планинския хребет. При влизане в емирство Рас-ал-Хайма пред погледа изникват палмови горички с обширни водоеми, чисто море и великолепните Хаджарски планини. Покрай крайбрежната зона на Рас-ал-Хайма са разположени разкошни плажни курорти. В югоизточната част на емирството, в планинското градче Хат, са окрити горещи извори и сега хиляди туристи идват в балнеологичния курорт Хат-Спринг, за да се насладят на целебните бани и да възвърнат доброто си здраве.

Ал Айн

На 170 км от столицата, на границата с Оман, е разположен оазисът Ал Айн. Намиращ се в предпланинската местност на хребета Джебел-Хафит, това малко градче тъне в зеленина. Из целия град могат да се видят старинни кули и фортове. В най-големия от тях, форт Джахили, се провеждат концерти на класическа музика под открито небе. Тук се намира музеят по археология и история, а също къщата, в която се е родил шейх Заед - първият президент на ОАЕ. Ал Айн е известен с най-голямата в целия Близък изток зоологическа градина. Върху огромната му територия са събрани животни и птици, обитаващи азиатския континент, Африка и Австралия.

 

Територията на Обединени Арабски Емирства се намира в североизточната част на Арабския полуостров, по крайбрежието на Персийския залив. По форма тя напомня рог на носорог. На юг и на запад ОАЕ граничи със Саудитска Арабия, на изток с Оман. На север, отделен с Персийския залив, се намира Иран, а на запад, само на 50 км - Катар. ОАЕ се състои от седем емирства: Абу-Даби, Аджман, Дубай, Фуджейра, Рас-ел-Хайма, Шарджа и Ум-ел-Кайвайн. Емирство Абу-Даби заема 85 % от площта на цялото ОАЕ, площта на най-малкото - Аджман - е само 250 кв. км. Слънцето грее тук 360 дни в годината. Плажовете са пясъчни и полегати. Високият сезон е с продължителност 9 месеца.

Правила на поведение

Скромността и сдържаността са норма на поведение за местните хора и за чуждестранните гости трябва да уважават законите, правилата и обичаите на страната, в която се намират. При избор на дрехи за разходка на публични места трябва да избягвате мини-поли, дълбоки деколтета и прозиращи рокли на голо тяло. Туристите трябва да обърнат специално внимание на дрехите при посещение на емирство Шаржа, което е най-консервативно в това отношение. Прекалено разголена дреха може да Ви създаде проблеми не само с полицията, но и с местните.
Алкохолът е достъпен в ресторантите и баровете на някои хотели. Продажбата за консумация извън заведението е забранена. В ресторантите, заведенията за бързо хранене и закусвалните, намиращи се в града (извън хотела), алкохол не се предлага. Употребата на алкохол за мюсюлмани е забранена. Тази забрана не се отнася за чужденци, ако те не изповядват исляма. Категорично е забранено да се предлага или да се подарява алкохол на мюсюлмани, а също карането на кола в нетрезво състояние. Ако сте пийнали в ресторанта, бара или дискотеката, излезте тихо от заведението, хванете такси и се приберете в хотела. Пийването на алкохолни напитки, включително и бира, на обществени места (на пейка на улицата, в парка, на плажа) може да бъде наказано с глоба и затвор.

Време: Зимата – 2 часа напред спрямо България, а лятото 1 час - тъй като в Емиратите няма преход от зимно към лятно време.

Религия

Държавната религия на ОАЕ е ислям, на чиято основа е изградено законодателството на страната.
По време на свещения месец Рамадан мюсюлманите спазват строги правила: от изгрев до залез слънце те се въздържат от прием на храна, пушене, секс, развлечения и напълно се посвещават на молитви. Изповядващите други религии трябва да уважават религиозните обичаи на мюсюлманите - необходимо е да се въздържат от пиене, ядене, пушене и шумни развлечения по улиците. Желателно е да се носят затворени дрехи с неярки цветове. Месечният пост приключва с тридневни празненства.

Транспорт:

В Дубай има два вида таксита - такси без брояч и такси на компанията "Dubai Transport", които са снабдени с брояч. В последните първоначално се плаща 2 дирхама и след това по 1 дирхам за всеки километър. В такси без брояч е по-добре предварително да се разберете за цената на пътуването. Минималната стойност на пътуване с такси е около 5 дирхама. Например пътуване с такси за разстояние от около 20 минути струва около 70 AED или 20 USD на посока.

Магазини

Широкият избор на стоки и достъпни цени е основната причина, поради която много хора пътуват до ОАЕ. Не напразно наричат Емирствата „рай за купувачите”. Свободните търговски зони и ниските мита гарантират процъфтяването на бизнеса в тази държава. Главни центрове на търговия са Дубай, столицата на страната - Абу Даби, а също така Шаржа и Аджман. В автосалоните на Дубай е възможно евтино да придобиете автомобил, в златарските магазини изделията от злато се продават на цената на световния пазар (цените в Дубай са едни от най-ниските в света), в другите магазини можете да купите мебели от всякакви държави, бяла и черна техника, компютри и електроника. Шопинг фестивал се провежда в Дубай всяка година през януари и февруари и привлича с атрактивни намаления, развлекателни програми и различни лотарийни игри.

Валута

Местната парична единица е дирхам (Dhs). 1 дирхам=100 филца. Курсът на дирхама към долара е фиксиран. Обмяна на валута може да се извърши в многобройните обменни бюра, които работят без комисион. Разплащанията във валутата на ОАЕ не само са по-удобни, но и по-изгодни. Можете да купите местни пари във всеки обменен пункт, но в центъра на града курсът е по-изгоден, отколкото при обмяна в хотела. Обикновено банките са отворени от събота до сряда. Обменните пунктове са отворени ежедневно.

Депозит в хотелите

Почти всички хотели изискват депозит при настаняване. Стойността на депозита зависи от броя нощувки, типа пансион и категорията на хотела. Например, за хотел 5* на плажа, тя може да достигне до 270 долара на нощувка със закуска (ВВ), а в градски тип хотел в Шаржа – 50 долара за целия престой. Депозитът може да се заплати в брой – в долари, евро или в местна валута. Може да се блокира определена сума от кредитната карта. Остатъкът от неизползваната сума на депозита се възстановява в дирхами, които могат да се обменят на летището.
Отказ за заплащане на депозит е възможен за някои хотели. За целта е необходимо да помолите хотела да ви прехвърли по системата Cash Basis, при която от стаята се изнася мини-бара и се изключва международната телефонна линия, а гостите са длъжни да се разплащат веднага след ползване на избрана услуга.
Допълнително легло за дете се заявява по желание и се заплаща. Ако не бъде заявено и заплатено с резервацията допълнително легло, детето ползва намаление, но се настанява на общо легло с придружаващия/ придружаващите го възрастен/ възрастни.

Плажове

Информация за плажове в Дубай (към 01.01.2019):
- Джумейра Бийч е безплатен. Има и зона, в която се плаща за ползване на шезлонг и чадър. Няма ограничения за видовете бански.
- Луксозният JBR – заплаща се за шезлонг и чадър 110 AED или 30 USD на турист.
На обществените безплатни плажове в Шаржа е забранено да се показвате по бански. Банският е разрешен само на платените плажове.

Информация за ежегодни събития и фестивали - най-подходящи месеци за пътуване в ОАЕ:

Януари-февруари. Шопинг фестивали (Shopping Festivals) в Абу-Даби и Дубай. Почти за месец тези градове се превръщат в гигантски панаири.
Февруари-март. Открит турнир по тенис ATP за мъже и женски турнир WTA (ATP Men’s Tennis Open & WTA Tournament).
Март. Dubai Desert Classic – етап от световния шампионат по голф. Състезание по ветроходство Дубай-Маскат (Dubai to Muscat Sailing Race).
Март-април. Световна купа по конни надбягвания (Dubai Horse Racing World Cup).
Април. Турнир по плажен футбол за професионалисти (Dubai Pro Beach Soccer Tournament).
Юни-септември. Дубайски фестивал «Летни Изненади» (Dubai Summer Surprises).
Ноември. Мото рали «Предизвикателство на пустинята» (UAE Desert Challenge Motor Rally).
Декември. Шампионат на Международния съюз на водно-моторните спортове (UIM) между състезателни скутери от Формула-1 (UIM Formula One Power Boat Championship). Шампионат на Международния съюз на водно-моторните спортове (UIM) между скутери от кралския клас (UIM Class One Power Boat Championship). Международен турнир на Дубай по ръгби (Dubai International Rugby). Авиошоу Dubai Air Show.

Препоръки

При пътувания из страната не е задължително да носите паспорт. Достатъчно е да носите копие на паспорта. Оригиналите по-добре да оставите в сейф в хотелската стая или на рецепция.

 

 

 

Абонирай се за нюзлетър

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36 Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information