Мексико - магията на маите и ацтеките

Екскурзии Мексико

САМОЛЕТНА ЕКСКУРЗИЯ ДО МЕКСИКО - КАЛЕЙДОСКОП ОТ НАЙ-ВПЕЧАТЛЯВАЩИТЕ СВЕЩЕНИ МЕСТА НА МАИТЕ И АЦТЕКИТЕ

София - Мексико сити - Теотиуакан - Оаксака - Табаско - Чиапас - Кампече - Юкатан - Канкун - София

Калейдоскоп от най-впечатляващите свещени места на маите и ацтеките, шедьоври на испанската колониална култура, удивителни природни места и оригинални кулинарни традиции.

ПРОГРАМА "Екскурзия в МЕКСИКО - уникалната магия на маите и ацтеките, колониална история и великолепна природа":

ДЕН 1
Отпътуване от летище София с полет на авиокомпания "Turkish airlines" за Мексико сити.

ДЕН 2
Пристигане на летището в Мексико Сити. Трансфер до хотела. Настаняване за 2 нощувки. Информационна среща. Свободно време.

ДЕН 3
Закуска. Панорамна обиколка на Мексико Сити. Пешеходна обиколка на Историческия център на мексиканската столица, който удивлява с ацтекски храмове, барокови църкви, исторически сгради от 16-18 век и невероятна симбиоза на европейската атмосфера и латиноамериканския колорит. Тук в началото на 14 век е основан Теночтитлан – великият град на империята на ацтеките, превзет от испанските завоеватели в средата на 16 век. Историческият център на Мексико Сити е известен като „Градът на дворците“ - пример за стила на мексиканския барок и е включен в списъка на ЮНЕСКО. Пещеходна обиколка : главният площад Ел Сокало, посещение на Катедралата, Двореца на изящните изкуства и Величествения президентски дворец, украсен със стенописите на известния мексикански художник Диего Ривера и построен с карарски мрамор и позлатени метални конструкции. Разхождайки се по съседните улици, ще се потопим в духовната атмосфера на Историческия център, примесена с ренесансовия дух, внесен от испанците, разглеждайки уникални хасиенди от 16-ти век, които са филмови локации с истинския мексикански привкус на старата испанска къща с ярка керамика, резбовани фонтани, позлатени огледала и произведения на известни мексикански художници.

ДЕН 4
Закуска. Автобусно пътуване към Койоакан и Сан Анхел - два интересни района на столицата в южната част на Мексико Сити с изящни колониални къщи и сгради от периода 16-19 век, музеи и красиви паркове.Кварталът Койоакан е поразително различен от модерните квартали на Мексико Сити. Той привлича с очарователната атмосфера от началото на 20 век, многобройните арт ателиета, кафенета, магазини и ресторанти. Забележителна е Синята къща, където е родена и прекарва последните си дни Фрида Кало. Разглеждане на Сан Анхел - артистичният квартал на мексиканската столица, запазил своята архитектура и чар от колониалната епоха, служил като лятна резиденция на много мексикански аристократи през 18-ти и началото на 19-ти век и носещ творческата душа на мексиканския народ чрез уличните художници. Запознаване с богатата автентична мексиканска култура, традиции и занаяти. Автобусно пътуване до уникалния град Таско в щата Гереро, включен в списъка на „Магическите градове на Мексико“. Настаняване в хотел - историческа хасиенда за 2 нощувки.

ДЕН 5
Закуска. Автобусно пътуване до град Таско, известен от времето на испанските колониални завоевания, запазил атмосферата на 18 век и едно от най-живописните места в Мексико. Пешеходна разходка в Стария град из тесните уютни улички, павирани с местен камък и из красивите площади с изискани сгради. Такско е световната столица на среброто - магазините и бутиците предлагат много оригинални сребърни изделия. На билото на зелените планини е издигната статуя на Исус Христос, който сякаш прегръща живописно разположените къщи с масивни червени керемидени покриви. Разходка с легендарните „бръмбари“ - автомобили Volkswagen Beetle (бочито, както ги наричат ​​в Мексико), по тесните улички между белите къщи с теракотени фасади – гарантиран прилив на адреналин. Фото-пауза с прекрасна панорама към целия град. Автобусно пътуване до пещерите Cacahuamilpa - най-красивите пещери в Мексико с 27 зали с необичайни сталактити и сталагмити, които се простират на 1400м., а някои от тях се издигат на височина до 85 м. Свободно време в невероятната атмосфера на тези природни образувания сред фантастични изображения на различни форми, животни и хора – истинско пътешествие във времето и пространството.

ДЕН 6
Закуска. Автобусен трансфер от хотела до Хасиенда де Кортес, в района Койоакан - ням свидетел на историята и богатството на Мексико. Посещение на руините на къщата, в която е живял най-големият враг на кралството на ацтеките – испанският завоевател Ернан Кортес, изградил своята къща върху фундамента на палата Аксаякатл, принадлежал на един от последните господари на царството на ацтеките. През 1525 година тук е бил административният център на вицекралство Нова Испания. Автобусен преход до град Сан Хуан Теотиуакан. Настаняване за 1 нощувка в хотел, разположен на входа на археологическия комплекс Теотиуакан, което дава предимство за по-ранно и спокойно посещение на пирамидите на Слънцето и на Луната.

ДЕН 7
По желание: 6.00 - вълнуващ полет с балон с горещ въздух над района на Теотиуакан. Връщане в хотела в 9:00ч. Закуска. Посещение на археологическия комплекс Теотиуакан с изумителните пирамиди на ацтеките. Според легендите на ацтеките в този древен град са родени мъдростта, знанието, боговете и вярата в тях. Теотиуакан е един от най-впечатляващите археологически зони в света. Легендата гласи, че тук се намира енергийният център на Мексико. От върха на пирамидите на Слънцето и на Луната се открива впечатляваща гледка. Вярва се, че на върха на пирамидата на Слънцето, можете да поемете енергия като вдигнете ръце към небето. Посещение на демонстрация на методите за чудодейно използване на зеленото агаве, наследено от предиспанските времена. Обяд в традиционен колоритен ресторант. Отпътуване към щата Идалго и каньона Толантонго. Пристигане вечерта. Настаняване за 1 нощувка.

ДЕН 8
Закуска. Автобусно пътуване до каньона Толантонго, който се извива сред зелените Кордилери. Възможност за плуване в топлите минерални басейни, в които пада водата от скалата на лазурно синята река Толантонго. Следва 40 минутен лек пешеходен преход по горска пътека, лъкатушеща през джунглата, която води до панорамни площадки с изключителни гледки към каньона Толантонго. Пътят минава покрай топла тюркоазена река, необикновен планински тунел, естествена пещера - сауна и многобройни красиви водопади. Свободно време в рая на Толантонго - възможност за плуване и релакс сред уникалната природа в джунглата. Обяд. Вечерта отпътуване за Мексико Сити. Настаняване в хотел за 1 нощувка.

ДЕН 9
Закуска. Посещение на Антропологическия музей, който съхранява най-голямата колекция в света от мезоамериканско изкуство от културата на маите, ацтеките, олмеките, толтеките, сапотеките, микстеките и други народи от древно Мексико, както и обширна етнографска изложба, посветена на народите на съвременно Мексико. Колекцията на музея съдържа много световноизвестни експонати, като камъкът на Слънцето, наречен календарът на ацтеките, гигантски каменни хора-птици и др. Вечерен полет от Мексико сити до Оахака – град, защитен от ЮНЕСКО, столица на най-колоритния и най-автентичен индиански щат в Мексико.Трансфер до хотела. Настаняване за 2 нощувки.

ДЕН 10
Закуска. Автобусен преход до археологическия град Монте Албан от цивилизацията на сапотеките – най-древният предколумбов народ. Съвременното му име е дадено от испанците поради приликата на околните пейзажи с албанските планини. Той е разположен по хребетите на долината на Оахака. Монте Албан е единственият древен град в Мезоамерика, в който освен обичайните церемониални площади и храмове, са построени и гробници. През 1931 г. мексиканския археолог Алфонсо Касо открива 100 килограмово златно съкровище, сравнимо със съкровищата на Тутанкамон или Троя. В разцвета на града тук са живели повече от 50 000 души. От този период са намерени и археологически находки от четиристайни занаятчийски къщи както и аристократски домове. Пешеходна разходка в историческия център на Монте Албан, който удивлява с архитектурното единство на сградите около Големия площад, с красивите си храмове и огромният акропол. Свободно време. Автобусен преход до град Оахака. Градът е включен е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство заради красивата си колониална архитектура от три века назад както и богатството от културни традиции, които е съхранил. Обликът на бивш колониален град, запазил монументалното си величие, Оаксака дължи и на 27-те религиозни храма, сред които със своето великолепие, се откроява Храмът "Санто Доминго де Гусман". Неговата стилна фасада се допълва от богато украсен интериор с позлатени стени и скулптури. Много от сградите са построени с местен зелен вулканичен камък cantera, който се среща в няколко района на Мексико. Посещение на Музея на културите, представящ богата колекция от предколумбови артефакти. Изложени са 500 бижута и предмети на изкуството от злато, тюркоаз, кехлибар и обсидиан, открити в гробница на археологическия комплекс Монте Албан през 1932 г. Златните предмети се считат за най-добрите по рода си в Мезоамерика. Артистичната атмосфера на града може да се почувства на главния площад, където на открита сцена срещу катедралата, се правят изпълнения на живо на известни мексикански изпълнители. Под сянката на гигантски лаврови дървета могат да се видят тайни заклинателни ритуали на местни знахари и лечители. Може да се наблюдава на живо и типичното за Оаксака изкуство "алебрие"- изработване на причудливи цветни фигурки на животни от дърво. По уютните улички в стария град се предлага колоритен местен текстил и керамика. Оаксака е град на постоянни празненства и ритуали и домакин на редица регионални и национални фестивали, които отразяват душата на Мексико и неговите хора. Той се отличава и с местни кулинарни традиции и специалитети като приготвяне на занаятчийски шоколад - един от най-добрите в страната, прочутото сирене Оахака както и сушени лайм скакалци и др. Оахака е градът на мескала – алкохолна напитка, роднина на известната текила. Този град предлага истинско разнообразие от интересни мексикански традиции.

ДЕН 11
Закуска. Автобусно пътуване през щата Оахака. Пешеходна разходка в пъстрото селце Санта Мария де Туле, където расте дървото Туле от семейство таксодиум - най-дебелото хилядолетно дърво в света с диаметър на ствола 14 м. Местните индианци сапотеки вярват, че дървото е засадено от жрец на ацтекския бог на вятъра Ексекатл, който е създал любовта между хората. Много клони и израстъци на дървото наподобяват изображения на животни. Ясно се открояват лъв, елен,пуйка,костенурка, крокодил и различни хищни риби. Легендата разказва, че животните, бягайки от ловците, се скрили на дървото, както ги посъветвал богът-покровител Питао. От 2001 г. дървото Туле е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Автобусен преход до резервата Yerve el Agua. Пътят до резервата представлява живописно 22 км. криволичеща серпантина, предлагаща великолепни природни гледки. Yerve el Agua са термални извори с високо съдържание на калциев карбонат във водата, който при утаяването си образува каменни водопади върху планинските склонове. Тези извори представляват интересен природен феномен, който създава всякакви причудливи релефни форми. Свободно време за плуване в естествените каменни басейни сред заобикалящата субтропичната флора с разнообразни представители - от сух кактус до вечнозелен бор. Автобусно пътуване до град Теуантепек, разположен на едноименния провлак между Мексиканския залив и Тихия океан. Това е първото проектирано място за между океански канал, който не е реализиран поради различни политически и икономически причини . Пристигане вечерта и настаняване в хотела за 1 нощувка.

ДЕН 12
Закуска. Отпътуване към щата Чиапас - един от най-автентично запазените индиански райони в Мексико. Ще се запознаем отблизо с уникалната екосистема на тропическите гори Ел Окоте и каньона дел Сумидеро. Ще разглеждаме каньона Сумидеро 2 дни: както отвисоко, така и отблизо ще съзерцаваме и снимаме на уникалните природни пейзажи. Обиколката включва високите наблюдателни площадки, от които гледките към каньона са хипнотизиращи. Разкриват се мащабни спиращи дъха панорами, които остават незабравими спомени. Планинските склонове са покрити с вечнозелени борове, а по тях се увиват екзотични бромелии и орхидеи. По време на прехода могат да се срещнат паякообразни маймуни и лешояди. Следва автобусно пътуване до Чиапа де Корсо - интересен колониален град, основан от конкистадорите през 1528 г. Той е известен в цял свят със своя колоритен карнавал. Пешеходна разходка в историческия център с колониалните цветни къщи, красивия фонтан в мавритански стил "мудехар" и огромното дърво сейба, наричано от местните "почота". Град Чиапа де Корсо е включен в списъка на „Магическите градове в Мексико“. Настаняване в хотела за 1 нощувка.

ДЕН 13
Закуска. Автобусен трансфер до пристанището на река Грихалва, откъдето започва атрактивно плаване с моторна лодка в каньона Сумидеро. Той се счита за природното чудо на Чиапас и поразява със своите грандиозни размери и красота. Постепенно, завой след завой, каньонът разкрива все по-величествени скали с огрени от слънцето върхове. Височината им е толкова голяма, че слънцето никога не прониква до нивото на реката. Правят се няколко спирки на най-атрактивните места в каньона. Първата спирка е параклисът на Св. Дева от Гвадалупе – малка пещера в скалата, която е естествено карстово образувание високо над речното ниво. Втората спирка е т. нар. "коледна елха" – скален феномен с височина няколко десетки метра, наподобяваща формата на елха. От върха водата се стича шумно в реката, като блести на слънцето с всички цветове на дъгата. Най-зашеметяващото място в каньона е най-високата му точка на почти 1000 м. над речното ниво. Според легендата, от тук са втурнали части от военните отряди на Чиапас, за да не се предадат на испанците. Скалните стени, закриващи небето, наподобяват колоните на църква. Следва автобусен преход до колониалния град Сан Кристобал де Лас Касас. Той е разположен високо в планината и очарова с оригиналната си архитектура в стила на традиционния испански барок с дълги улици и луксозни фасади на разноцветните къщи. В града преобладаващо е индианското население, което със своя начин на живот и обичаи, създава уникална магическа атмосфера. През 2003 г. Сан Кристобал де Лас Касас е включен в списъка на „Магическите градове на Мексико“. Пристигане и настаняване в стар испански хотел - хасиенда за 2 нощувки. Вечерна разходка.

ДЕН 14
Закуска. Пешеходна разходка в центъра на Сан Кристобал де Лас Касас - посещение на вековната католическа църква "Св. Дева от Гвадaлупе" на централния площад, в която могат да се видят седнали в кръг на пода върху слама, индианци, изпълняващи езически ритуали. Градът е интересна смесица от езичество и християнство.Той е кръстен на Сан Кристобал и Бартоломе де Лас Касас, испански свещеник, който защитавал правата на местните американци и е първият епископ на Чиапас. Свободно време за разглеждане на местния индиански базар. Следва автобусно пътуване до мистичното индианско село Сан Хуан Чамула, където са запазени вековните традиции на индианците от племето цоцил.Тук те са постигнали и автономия от властите на Чиапас. Сан Хуан Чамула живее по свои собствени закони, които са различни от останалата част на щата и цялата страна. Това важи и за религията. В Чиапас индианската, испанската и американската култура съжителстват без да се конкурират, но и не се смесват. Шаманите в църквата са пример за това съжителство. Често лечителите курандерос практикуват в помещенията на църквата и шаманизмът мирно съжителства с католицизма. В църквата се провеждат различни езически ритуали: палене на свещи и тамян, рязане на главите на петли, премитане с метли от билки. Индианците цоцил перфектно съчетават християнската религиозна практика с предиспанските ритуали, свързани например със земеделския цикъл. Те се молят, като искат от християнските светии богата реколта и в допълнение незабавно се обръщат към силите на природата, когато искат защита от небесните сили, планини, клисури и реки. Разходката по улиците на Чамула е истинско мистично пътуване. Ще посетим уникална местна църква, в която католическите обреди и предиспанските вярвания на индианците са сложно преплетени. И днес в църквата, осветена от хиляди свещи, се изнасят молитви на цоцилския и лакандонски език, които са част от индианското езиково многообразие, наследство от времето на маите. Тук има официална забрана за снимане на местни жители. Запознанството с автентичния свят на наследниците на маите продължава в оживеното село Синакантан.Следва посещение на традиционно индианско семейство, което се занимава с ръчно тъкане на традиционни памучни и вълнени облекла. С този занаят се занимават повечето жители на селото, като чрез него пресъздават божествените сили на природата и вярванията си, зачитайки древните традиции и обичаи. Вечерна разходка и свободно време сред лежерната магия на Сан Кристобал де лас касас.

ДЕН 15
Закуска. Автобусно пътуване до водопада Ел Чифлон, в превод от испански „свирене" – един от най-живописните водопади в щата Чиапас. Пътят е планински и преминава сред зелени борови гори и кипящи планински потоци и навлиза дълбоко в селвата на Чиапас, сред която отдалече се откроява водопадаът Ел Чифлон. Той привлича вниманието със зрелищното си местоположение точно по средата на скалата. Пешеходен преход до най-стръмния и мощен поток на водопада по пътека с множество площадки за наблюдение, а след това по обикновена тясна планинска пътека през гъстата джунгла. Маршрутът минава покрай буйната река с водовъртежи, с причудливи корени на дърветата във водата и невероятни скални феномени и няколко малки красиви водопади, падащи се в тюркоазени лагуни, в които може да се плува. Свободно време за плуване и зареждане с кристално чистата енергия на тропическите водопади. Автобусен трансфер до град Комитан де Домингес. Настаняване в хотела за 1 нощувка. Разходка из централния плоад на колониалния град, известен в Чиапас с разнообразните си архитектурни стилове, традиции и обичаи.

ДЕН 16
Закуска. Автобусно пътуване до Националния парк "Езерата Монтебело", който е природен шедьовър на щата Чиапас и се намира на границата с Гватемала. Той обхваща 59 езера и 6 000 хектара девствени иглолистни гори. От 2009 г. паркът е включен в списъка на биосферните резервати на ЮНЕСКО. Ще прекараме целия ден в царството на невероятни пейзажи, гористи планински вериги и пъстра природна палитра. Пешеходен преход покрай фантастично красиви планински езера с различни размери и нюанси, зад които се открояват вечнозелени планини и искрят борови върхове, обляни от слънчевите лъчи. Тези езера представляват верига от древни сеноти, които са се образували с течение на времето в резултат на ерозия на скалите. По пътя наблюдаваме богатата екосистема на парка с ендемична флора и фауна. Достигаме до наблюдателни площадки, от които се разкриват прекрасни панорами към езерата, а след това и до най-голямото и красиво езеро Цискао, искрящо в различни нюанси - от ярко синьо до хипнотизиращо изумрудено. Следва кратко плаване със сал до миниатюрния "Остров на орхидеите". Възможност за плуване в дъждовната вода на лагуните; по желание: възможност да се наемат каяци за разходка по спокойната бистра вода на езерото. Настаняване за 1 нощувка в еко-хижа, разположена в националния парк "Езерата Монтебело".

ДЕН 17
Закуска. Автобусно пътуване до Бонампак - древен град на маите. Пътят преминава покрай държавната граница на Мексико с Гватемала сред джунглата Лакандон и е много живописен: ярко зелени дъждовни гори сред многоцветни облаци, млечно-мъгливи планински клисури с надвиснали преплетени клони. Лакандонската селва покрива огромна площ, в чиито дълбини живеят маймуни, ягуари, тапири, мексикански мравояди, миещи мечки.Птичето разнообразие също е богато - папагали, тукани, лешояди и други субтропични птици. Посещение на Бонампак, открит за света от скитащ романтик, придружен от млад лакандонец. Посещение на Големия площад на града, Голямата пирамида изградена амфитеатрално с лице към площада и няколко малки храма до Акропола на Бонампаак. Трудно е да откъснете очи от високите дървета, разперили клоните си над самия връх на пирамидата, мистично извисяваща се сред безкрайната джунгла, покрита с млечна мъгла. Мистичната гледка обхваща и планинските върхове на биосферния резерват Montes Azules. Пешеходната разходка продължава до Храма на стенописите, в който са запазени цветни изображения на сцени от управлението на Чан Муваан - най-могъщият владетел на Бонампак . Уникалните фрески изобразяват военни, съдебни, танцови сцени, жертвоприношение и поразяват с чистотата на рисунъка и яркостта на цветовете, както и доброто композиционно подреждане върху разчупената повърхност на храмовите сводове. Запазеното изобразително изкуство на Бонампак е истинско цветно съкровище, което разкрива реалния свят на древните маи. Следва автобусно пътуване до село Фронтера Коросал. Пристигане вечерта. Настаняване в индианска еко-хижа за 1 нощувка.

ДЕН 18
Закуска. Автобусно пътуване до Яшчилан - единственият наистина "изгубен" древен град на маите в джунглата на Чиапас, където отново ще се срещнете с фантастична природа, мистицизма на миналото и археологически комплекс, датиращ повече от две хиляди години. Можете да стигнете до тук само по река Усумасинта, която разделя Мексико и Гватемала. На разсъмване ще се качим на лодка и ще се разходим по реката, наблюдавайки двата бряга и живота на обикновените индианци. Слизайки на брега, ще следваме пътеките през джунглата, които ще ни отведат до руините на древния Яшчилан. Пред нас ще се отвори хипнотизираща картина на дивата природа, поразяваща с необикновените звуци на горския „симфоничен оркестър“, величието и силата на зелената завеса на заобикалящата джунгла, корените на гигантски папрати и гигантски дървета, пронизващи каменните структури на Яшчилан. Посещението на Яшчилан рано сутринта дава възможност спокойно да се разгледат многобройните каменни храмове и церемониални площади и да се почувстват енергията и духа на древните маи. Голямото богатство на Яшчилан са многобройните каменни плочи и паметници, които ни позволяват да се потопим в историята на това място и да възстановим хронологията на събитията. Следва автобусно пътуване до Паленке. Пристигане и настаняване в хотела за 1 нощувка.

ДЕН 19
Закуска. Екскурзия до древния град на маите Паленке, обхванат в прегръдката на вечнозелената джунгла. Посещение на археологическия комплекс, в центъра на който се намират Камбанарията, дворцовата кула, дворецът на могъщия цар Пакал и магическите пирамиди "Храмът на Слънцето", "Храмът на Кръста" и "Храмът на надписите". От върха на пирамидите се открива зашеметяваща панорамна гледка към руините на Паленке, появяващи се сякаш мистериозно сред безкрайния горски океан. Тук пред вас е мистерията на вековете, мистерията на една цивилизация, която е загинала и изчезнала, но все още като по чудо продължава да живее чрез тези грандиозни сгради сред гъстата дъждовна гора, пресичана от много реки и потоци. Следва автобусно пътуване към град Кампече. Спирка за обяд на красивия бял пясъчен плаж на Мексиканския залив. Пристигане в град Кампече. Настаняване в хотела за 1 нощувка. Пешеходна обиколка на историческия център на града - Катедралата "Св. Богородица на непорочното зачатие", крепостта Сан Мигел, в която се помещава Археологическият музей, бастионите, които служели за наблюдение и защита на града от постоянните пиратски нападения през 17-ти и 18-ти век. Кампече е пристанищен град от 16-ти век - периодът на испанската колониална инвазия в Новия свят.

ДЕН 20
Закуска. Автобусно пътуване до един от най-впечатляващите древни градове на маите – Ушмал, единственият в цяла Мезоамерика, построен в архитектурния стил "Puuc". Счита се, че името на града означава "построен три пъти". Ушмал е основан през 6-ти век и се развива през 7-9 ми век, като достига своя разцвет през 10 век, когато тук се заселва династията Сю. Посещение на археологическия комплекс - Пирамидата на магьосника, дворът на монахините, игрището, дворецът на владетеля и храмът на костенурките. Те са построени на различни нива и отразяват мирогледа на маите. Изкачвайки се и слизайки на различни нива, ще усетим цялото великолепие на този град и ще научим как са живели маите. Най-красивата сграда е Дворецът на владетеля. Учените датират построяването му в началото на 10 век. Голямата пирамида е скрита дълбоко в древния град и от нея се открива великолепна гледка към Ушмал. Фасадата на горната му част е украсена с мрежести орнаменти и има 230 изображения на змията на Кукулкан, астрологични символи и маски на бога на дъжда Чак, изработени с каменни мозайки. Пред централния вход се издига каменен трон във формата на двуглав ягуар. Простирайки се на десетки километри в джунглата, градът удивлява със своето величие и мистерии. Всички храмове, пирамиди и сгради, богато украсени с детайлни барелефи, са церемониални структури и са посветени на главния бог на този град - богът на дъжда Чак. Градът не е населяван от много векове, но изглежда жив. Неговите дворци и пирамиди са пропити с духа на древни легенди и обвити в неразгадани мистерии. Руините на древния град Ушмал са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и са едни от най-интересните и ценни архитектурни и исторически паметници от културата на маите. Следва автобусно пътуване до днешното село Чичен Ица – порта към едноименния древен град на маите. Пристигане вечерта и настаняване в хотела за 1 нощувка.

ДЕН 21
Закуска. Посещение и възможност за плуване в карстовото езеро Ик Кил - уникален подземен кладенец - сеноте. Отличава се с изключителната си екзотична красота: каменни сводове, обвити в зеленина и прозрачно сини подземни води. Сенотите на полуостров Юкатан са природен феномен, който представлява подземна пещера, образувана от срутването на свода, в която се вливат подземни води. Името "сенот" на езика на маите "tsonot", означава кладенец. Cenote Ik Kil има височина от нивото на водата до повърхността на земята 25 м., а от дъното - 45 м. Водата е толкова бистра, че в слънчев ден можете да видите камъни, лежащи на дъното и плуващи рибки. Корените на дърветата, висящи над сенота с тънки нишки, допълват картината на приказния свят. Възможност за плуване и скокове от 2 метра височина. Свободно време сред естествената магия на природата. Следва автобусен преход до Чичен Ица – свещеният град на маите. Посещение на археологическия комплекс с обща площ 5000 кв.м. - пирамидата El Castillo - храм на Кукулкан, висок 24м. с 365 стъпала , храма на ягуарите, обсерваторията El Caracol, пирамидата Osario, Храмът на Xtoloc, футболния стадион на маите и свещения сенот, служил за жертвоприношения. Чичен Ица е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. През 2007 г. градът на маите е признат и за едно от новите седем чудеса на света. Вечерта пристигане в Канкун. Настаняване в хотела за 2 нощувки.

ДЕН 22
Закуска. Свободно време за плаж и релакс и на брега на тюркоазеното Карибско море.

ДЕН 23
Закуска. Свободно време. Трансфер до летището на Канкун. Отпътуване за България.

ДЕН 24
Пристигане на летището в София.

Абонирай се за нюзлетър

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36 Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information