Мексико - наследството на маите

Екскурзии Екзотика

САМОЛЕТНА ЕКСКУРЗИЯ ДО МЕКСИКО - ПОЛУОСТРОВ ЮКАТАН

Oткрийте Мексико с този десетдневен тур! Ще започнем пътуването си в космополитната столица Мексико Сити, ще научим повече за загадачните маи с посещение на някои от най-добре запазените руини в Паленке, Ушмал и Чичен Ица. Ще се разхождаме по калдъръмените улици на колониалните градове, ще се наслаждаваме на цветната им колониална архитектура и оживени пазари. А за финал ще прекараме един ден на един от най-популярните курорти на мексиканската Ривиера Мая - Плая дел Кармен.

 

ПРОГРАМА "МЕКСИКО, ПОЛУОСТРОВ ЮКАТАН - НАСЛЕДСТВОТО НА МАИТЕ":                                      

ДЕН 1 / МЕЖДУНАРОДНО ЛЕТИЩЕ – КАНКУН

Пристигане на международното летище в Канкун и посрещане от местния водач. Трансфер до хотела в центъра на Канкун и кратък разговор - представяне от водача и екскурзовода на групата, след което - свободно време, за да си отпочинем и да се приспособим към климата на Карибите.

Канкун притежава истински живописна красота - между белите пясъчни плажове и тюркоазено-сините води, обширния и биоразнообразен риф, лагуни, ченоти и джунглата, богатата култура, наследство от техните предци Маите, неповторимата връзка между чистия въздух и природата, и не на последно място – първокласната инфраструктура на хотела. 

Централен Канкун предлага няколко различни варианта за хранене. Това са някои от опциите, които се намират в близост до хотела: Los Tarascos; Mr. Pampas; La Dolce Vita.

Нощувка в хотел Wyndham Garden Канкун на база закуска.

 

ДЕН 2 / КАНКУН – ЕК БАЛАМ – РИО ЛАГАРТОС – ВАЛЯДОЛИД

Закуска в хотела. Ще започнем деня с посещение на археологическия комплекс на Ек Балам, по време на който ще разберем повече за следите, оставени от Маите в сърцето на джунглата. Ще се подготвим да съберем незабравими спомени от Рио Лагартос - малък крайбрежен град в Юкатан, дом на защитен екологичен резерват „Рио Лагартос“.Свободно време за обяд на главния булевард на града. Не забравяйте да попитате своя местен екскурзовод за най-добрите опции за дегустация на морска храна. Нашата екскурзия ще продължи по пътя за Валядолид, където след пристигане ще се настаним в хотела.

Ел Балам

Следите на археологическия комплекс са скрити в самата джунгла, на около 30 минути път от Валядолид. Неговата красота е скрита между стени, неповторими стенописи, площади и разкошни дворци, построени в средата на Предкласическия период, и чието великолепие продължило до пристигането на Испанците. Ек Балам е пример за това как древните Маи са се свързвали с другите градове чрез техните бели пътища, които показвали пътя в тъмнината на джунглата. Акрополът, със своята 31 метрова височина, в която можем да видим различните периоди на строителство, заслужава да му отдадем цялото наше внимание. Той е създаден от няколко зали със сводове, които са свързани помежду си с пасажи.

Рио Лагартос

Тази защитена зона е убежище за розовите фламинго. Тези птици мигрират тук всяка година, за да завършат своя размножителен период. В Рио Лагартос могат да бъдат видени и други видове, като: фазани, белоопашат елен, ягуар, и разбира се, гущери. Поради тази причина Рио Лагартос е обявен от Мексиканското правителство за Убежище за диви животни.

Магичният град Валядолид в Юкатан е една от тези дестинации, където времето тече спокойно, само вдишвайки чистия въздух на древния град на Маите. Един град богат на традиции. Тук вечерите са, за да се отпуснете и да се изгубите из цветните квартали с имения, които ни показват колко значимо място са заемали в историята на страната.

Валядолид може да предложи няколко варианта за хранене, които включват съвременна и предиспанска кухня. Такива ресторанти в близост до хотела са: Itamae Sushi; El Atrio del Mayab; El Meson del Marques Restaurant.

Нощувка в Meson del Marques на база закуска.

 

ДЕН 3 / ВАЛЯДОЛИД – ЧИЧЕН ИЦА – РЕСТОРАНТ СЕЛВА МАЯ – ИЗАМАЛ – МЕРИДА

Закуска в хотела. Отпътуване за едно от седемте чудеса на модерния свят - Чичен Ица. Насладете се на обиколка с екскурзовод в археологическия комплекс. След това ще продължим нашата екскурзия с посещение на ресторант Селва Мая, където можете да поплувате в ченоте Саамал и да се насладите на автентичната Юкатакан гастрономия. Пътят ще ни отведе до Изамал - живописен град, изрисуван в жълто. Ще се насладим на пешеходна обиколка по главните му улици и ще се отправим към град Мерида за настаняване в хотела.

Чичен Ица е град, чието име в превод означава „Кладенеца на племето Ица“. Археологическия комплекс е част от Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Присъствието на ченоте в Чичен Ица и на още много такива в заобикалящата го местност не е случайно - самото име показва, че когато племената са се установили, тези кухини вече са съществували. Вярвало се е, че точно те са връзката между земята, където живеели и духовния свят.

Точно този феномен е продукт на архитектурен и астрономически гений и е едно от любимите места за посещение по време на пролетното и есенното равноденствие.

Изамал е вълшебен град, който е още познат като градът на 3-те култури. Тук са концентрирани корените на предиспанското минало и конструкции от колониалната ера, а съвременния живот не е засенчил легитимността на този град, боядисан в цветовете на жълто и охра. Градът е и единственият, който е обитаван церемониален център.

Мерида, или още познат като белия град, е като дестинация готова за заснемането на филм. Градът е известен с облеклото на мъжете и цветно избродираните рокли на жените. Най-големият площад на града е мястото, където могат да бъдат намерени различни църкви, магазини, музеи и ресторанти.

Градът има безкраен брой от места за хранене с богат микс от култури. По-долу са посочени някои от опциите: Museo de la Gastronomia Yucateca; Amaro;El Catrin.

Нощувка в Del Gobernador на база закуска.

 

ДЕН 4/ МЕРИДА – УШМАЛ – МУЗЕЯ НА ШОКОЛАДА - МЕРИДА

Закуска в хотела, след което ще се отправим към древния Ушмал за обиколка с екскурзовод сред невероятните пейзажи. Свободно време за обяд в местен ресторант. Само на няколко минути от Ушмал се намира и Музея на шоколада, където като допълнение ще опитаме от Шоколода от Юкатан и ще се насладим на автентичната церемония на Маите. Нашият ден ще завърши с връщане в Мерида.

Ушмал

Ако сте любители на историята и културата, и бихте искали да се отдадете на приключението да бъдете на един от най-важните археологически комплекси от културата на Маите, то трябва да видите Ушмал и да се насладите на красотата на най-представителната археологическа зона на архитектурата Пуук. Ушмал се намира много близо до Мерида. В момента, в който пристигнете ще можете да опознаете красотата на неговите хоризонтални дворци, детайлно декорираните скулптури, създадени от хиляди малки камъни, идеално полирани и пригодени да съвпаднат в геометрична мозайка от несравнимо съвършенство.

Счита се, че пикът на Ушмал е в годините между 600г. и 900 г. и е имал население от 20 хил. души. Има две предположения за значението на името му: Ушмал – което означава „три пъти изграждан“ или „откъдето идва бъдещето“. Голямото количество и разновидност на сградите говори за социалната обърканост на политическо, икономическо и социално ниво, тъй като е направен от 15 групи от сгради, разделени между Северна и Южна страна и разстояние от около близо 2 км.

Музея на шоколада

Това е място, където ще видите живия процес по подготовката на керамика, церемониите на Маите и Дивите животни в естествената им среда. Този интерактивен музей има основната цел да спаси и запази историята на какаото.

Нощувка в Del Gobernador със закуска.

 

ДЕН 5 / МЕРИДА

Закуска в хотела. Този ден ще започне с обиколка на историческия център на Мерида и неговите околности, ще се любуваме на историческите забележителности, които характеризират този град. След това ще научим малко повече за културата на Юкатан като посетим местен пазар. Ще разгледаме лабиринта от сергии и ще научим за различните подправки, заедно с нашия местен екскурзовод. Свободно време за обяд на пазара. Връщане в хотела и свободен следобед.

Историческия център на Мерида

Ще открием най-известните места в Мерида, просмукани с колониалното наследство на Маите. Вътрешният мир на града и неговото историческо наследство правят Мерида град на контрастите, между руините на Маите и техните традиции, техният колониален стил в сградите, с красива архитектура и вибрациите на модерния град. Екскурзията включва и: панорамна обиколка на Катедралата, Театър Пеон Контрерас, Парк Света Ана, Кваталът Сан Хуан и Пасео Монтехо.

Нощувка в Del Gobernador със закуска.

 

ДЕН 9 / МЕРИДА – ТУЛУМ – РИВИЕРА МАЯ

Закуска в хотела. В този ден ще се сбогуваме с Мерида и ще се върнем в Карибската част. Ще пристигнем във впечатляващия археологически комплекс Тулум, където ще се насладим на обиколка на комплекса с екскурзовод. Време за обяд в ресторант Aldea Coba (не е включен в цената). Нашата екскурзия ще продължи с почивка на обширния плаж на хотел Barcelo Maya Beach.

Тулум

Този бастион се намира точно на крайбрежието и едно от основните места, които правят Тулум археологически комплекс. Замъкът е построен от древните Маи на хълм от 12 метра надморска височина и се превръща в стратегическо място за наблюдение, предотвратяващо възможни вражески нападения, а  и пътеводител на моряците, които са в риск да се ударят в кораловия риф на брега на Тулум /част от Мезоамериканския Бариерен Риф и вторият по големина, след Големият Бариерен Риф в Австралия/. Пътят до Рифа е забранен, но има стълби, откъдето може да се наблюдава.

Археологическият комплекс на Тулум съдържа още и няколко важни сгради - Храма на Бога на вятъра с малък олтар в него, на върха, на който има специален отвор, за който се знае, че при ураган се чува звук като от свирка, идващ от входа му, който подканял Маите да напуснат града и да потърсят убежище в джунглата. Счита се още, че служел и като астрономическа обсерватория.

Нощувка в Barcelo Maya на база All Inlcusive.

 

ДЕН 10 / ПОЧИВКА В РИВИЕРА МАЯ.

Свободен ден. Нощувка.

 

ДЕН 11 / КАНКУН – МЕЖДУНАРОДНО ЛЕТИЩЕ КАНКУН

Закуска на блок-маса в хотела. Освобождаване на стаите и трансфер до Летище Канкун.

 

Полетно разписание (подлежи на препотвърждение): Авиокомпания: Turkish Airlines

София – Истанбул: 21:30ч. – 23:55 ч./ Истанбул – Канкун: 02:15 – 13:05 ч.
Канкун – Истанбул: 14:45ч. – 10:35ч./ Истанбул – София: 14:55ч. – 15:10ч.

Трансфер летище – хотел – летище:

Летище Канкун – Чичен Ица 2 часа и 30 минути или 5 часа с времето за обяд и разходка във Валядолид
Хотел Barcelo Maya Beach – летище Канкун – 1 час

 

Абонирай се за нюзлетър

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36 Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information