Исландия - обиколна екскурзия

ЕКСКУРЗИЯ ДО ИСЛАНДИЯ – 10 НОЩУВКИ
ЗЕМЯ ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

11 дни/ 10 нощувки/ 10 закуски / 1 вечеря
дати: 17 – 27 юли 2022 г.

София – Рейкявик – Национален парк Тингветлир – Хела – водопадът Селяландсфос – водопадът Скогафос – Дирхолей – Елдхраун – Мирдалсандур - Киркюбеярклаустур – Скейдарорсандур – Национален парк Скафтафетл – Вахтнайокутл – водопадът Свартифос – Фос - ледената лагуна Йокулсарлон – Хьофн - Дюпивогур – Брейдалсвик – Егилстадир – Хусавик - каньонът Аусбирги - водопадът Детифос – Крафла – Намаскард – *минералните бани Миватн - езерото Миватн – Димуборгир – Скутустадир – водопадът Годафос – Акюрейри – Хвамастунги (п-ов Ватснес) – скалните образувания Хвитсеркур – Холмавик – водопадите Храунфосар - Рейкхолт - *Хусафетл - *екскурзия „Пътешествие в ледника” – Рейкявик - София

Да отидете в Исландия, е все едно да стъпите на чужда планета. Гледката се сменя бързо – тук ще видите пустини с черен вулканичен пясък, които плавно преминават в зелени ливади. Мощни водопади, а от земята изригват горещи гейзери, ледници, десетки километри фиорди, езера с плаващи ледени късове, а след това черна лунна повърхност, кратери от вулкани. Това е земята на елфите, край бреговете плуват китове, а из целия остров свободно се разхождат забавни мъхнати коне. Това е страна, като че ли излязла от приказния свят на някой талантлив разказвач на истории, една от малкото островни държави, които възбуждат въображението, дават тласък на фантазията ти и те карат да благоговееш пред величеството на природата! Това е Исландия – липсващото парче в пъзела на вдъхновението!

ПРОГРАМА:  

Ден 1 (17.07.2022) – София - Рейкявик

Излитане от летище София в 13:20 часа за Исландия. Кацане на летище Кефлавик в 19:22 часа. Трансфер до Рейкявик. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 2 (18.07.2022) – туристическа обиколка на Рейкявик

 

Закуска. Начало на туристическа обиколка на Рейкявик (около 3 часа) – най-северната столица на планетата, разположена в югозападната част на страната, в залива Факсафлой на Атлантическия океан. За първи заселник се смята Инголфур Арнарсон, който през 874 г. се настанява в района на днешен Рейкявик. Именно той дава името на града, след като вижда геотермалните пари. Името на града означава "Залив на парата". В рамките на три часа ще се запознаем с най-главните забележителности на исландската столица, превърнала се в една от най-оживените дестинации в страната. Ще посетим църквата Халгримурскиркя, чийто необикновен дизайн – „вулканичните” колони от двете страни на островърхата кула, символизира многото вулкани в Исландия. Туристите имат възможността да се изкачат почти до върха на кулата (църквата е висока 74.5 м) и да разгледат Рейкявик отвисоко. Пред Халгримурскиркя се издига статуята на Лейф Ериксон, за когото се смята, че е първият европеец, чийто крак е стъпил на американския бряг. Статуята е дарена на Исландия от САЩ през 1930 г. по случай 1000-годишния юбилей на исландския парламент – Алтингът (най-старият в света). Продължаваме към сградата на кметството на Рейкявик – модерна и дръзка постройка, която изглежда сякаш плава във водите на езерото Тьорнин. Тя обединява природа и вода и е проектираната съзнателно така, че да привлича представители на птичия свят в центъра на града. В изложбената зала се намира и голяма релефна карта на Исландия, с която е интересно да се запознаете преди и след като сте обиколили страната. Няма да пропуснем и да минем покрай Хофди – изолирана сграда на брега на морето, в която на 11.10.1986 г. се срещат Рейган и Горбачов, за да преговарят за контрола върху въоръжаването, с което поставят началото на края на Студената война. Също така ще минем и през центъра на града, районите на пристанището с удивителната сграда за концерти и конференции Харпа, както и стоманената скулптура Солфара („слънчевия пътешественик”), представляваща дълъг викингски кораб и на Университета (реномирано учебно заведение, поставило си амбициозната цел да влезе в класацията на 100-те най-добри университети в света), ще прекосим река Елидар и долината Лаугардалур („долината на горещите извори”), която представлява спортно-развлекателен център с най-големия външен термален басейн в Рейкявик, ботаническа градина и зоопарк. Нощувка.

 

Ден 3 (19.07.2022) – Национален парк Тингветлир - гейзера Строхкур - водопада Гълфос - Хела

Закуска. Тингветлир е национален парк на мястото, където през 930 г. е основан и до 1798 г. се е събирал Алтингът - парламентът под открито небе. В продължение на две седмици в годината събранието приемало закони, представляващи съглашения между свободни хора и решавало спорове. Алтингът има огромно историческо и символично значение за народа на Исландия. Тук се намира и едно уникално място на Земята, защото е единственото, където можете да видите къде свършва Европа и къде започва Америка – разломът Силфра. Природният феномен е пукнатината между Северноамериканската и Евразийската тектонични плочи, които бавно се отдалечават една от друга (с между 1-18мм на година) и чието буквално разкъсване може да бъде видяно при образувалият се между тях разлом. Причината е, че в дълбоките води на Атлантическия океан цепнатината между двете тектонични плочи не е видима, но в Силфра тя може да бъде съвсем лесно видяна (видимостта е на около 100 м, а гмуркачите имат възможност на места да докоснат и двата континента). Преминавайки покрай езерото Лаугарватн, продължаваме към района на Гейсир – гейзерът, който е „кръстник” на общото понятие за тези горещи фонтани. Той вече не е така активен, изригва много рядко, а понякога е неактивен с години, но пък за сметка на това на няколко десетки метра от него е най-активният гейзер в света – Строхкур, който прави невероятно шоу на всеки 5-10 минути – синьо-зеленикавата вряща вода на езерце с диаметър около 3 м започва да клокочи, да се надига и да се издува като балон. Скоро водният мехур се пуква и към небето (често на височина над 30 м) с фучене и рев полита гигантска струя от свистяща пара и вряща вода. Последната спирка от т.нар. Златен кръг е водопадът Гълфос. Освен с красотата си, Гълфос впечатлява и с грандиозните си размери. Състоящ се от два отделни водопада, разположени един над друг, той има обща височина 32 метра и широчина 20 метра. Мощния воден поток се стича в 70-метровото корито на широкия 2,5– километров каньон на глетчеровата река Хвита, наричана още Бялата река. Отпътуваме към фермата Фридхеймар, за да се запознаем с исландските коне - дружелюбни и търпеливи животни с размерите на пони. Известни са с безпроблемното придвижване в неравни терени и рошавата грива, падаща върху очите. Дребните исландски коне имат пет конски хода, за разлика от обикновените, които имат само четири. Петият конски ход се нарича tölt и е бърз, но много плавен и мек. Ще бъдем свидетели на 30-минутна демонстрация на уменията на исландските коне (с вкл. напитка кафе или чай). Настаняване в района на Селфос – градче в южната част на Исландия. *Вечеря. Нощувка.

 

Ден 4 (20.07.2022) – водопадите Селяландсфос и Скогафос - Национален резерват Дирхолей - лавовото поле Елдхраун - Мирдалсандур - Киркюбеярклаустур

 

Закуска. Денят ни ще започне със среща с може би най-красивия водопад в Исландия и със сигурност в Топ 5 на най-красивите водопади в света – това е Селяландсфос. Зад сложното за произнасяне име се крие спускаща се от 60 метра водна стихия, която образува незабравими гледки благодарение и на приказния пейзаж наоколо.
Картината е най-вълшебна през пролетта и лятото, когато всичко наоколо изобилства от зеленина и пъстри полски цветя, а гледката е още по-впечатляваща, когато минете зад прохладните пръски на водопада. Скогафос е един от най-известните и най-посещавани големи водопади на Исландия. Неговата живописност се допълва от често образуващи се единични или двойни ярки дъги. Той пада от 60 метра височина, а ширината му достига 25 метра. Водопадът се е формирал по течението на река Скога, а над него могат да се видят още 20 други очарователни водни каскади в по-малък размер. Намира се в югоизточната част на страната, на 5 км от село Скогар, в скалите, които някога са били брегова ивица. След отдръпването на морето те остават и заедно с близките възвишения ясно очертават границата между крайбрежните низини и планините на Исландия.
Ние продължаваме на юг към полуостров Дирхолей с неговите издигащи се от морето базалтови колони. От тук се вижда и далечния ледник Мирдалсйокутл с дремещия под него вулкан. Следващата ни среща с изумителната природа на Исландия е обширното лавово поле Елдхраун (площ 565 кв. км), което се образува след едно от най-мощните и катастрофални изригвания в световната история. Това е изригването на вулкана Лаки, продължило 1783-1784 и е известно като Скафтарелдар (Огньовете на река Скафта). След като преминем през черните вулканични пясъци на Мирдалсандур се отбиваме в Киркюбеярклаустур - село в южна Исландия. Намира се на плато, близо до ледниковата река Скафта. Селото има дълга история. Предполага се, че тук са живели ирландски монаси. От 1186 до 1550 г. в Киркюбеярклаустур е имало католически манастир. Клаустур в превод означава манастир. Недалеч от селото се намира една атракция - Киркюголф („църковния под”), естествен базалтов паваж, който всъщност представлява видимата горна част на дълбоки базалтови колони (*посещение на Киркюголф може да бъде включено, ако времето позволява). Настаняване в хотел. *Вечеря. Нощувка.

 

Ден 5 (21.07.2022) – Скейдарорсандур (Национален парк Скафтафетл) - Вахтнайокутл - водопадът Свартифос -
ледената лагуна Йокулсарлон – Хьофн - Дюпивогур – фиорд Берюфьордур

Закуска. Отпътуваме към ледника Скафтафетл през Скейдарорсандур – най-обширната алувиална равнина в страната с обща площ около 1000 кв. км. Разстоянието между ръба на ледника и морето е 20 до 30 км, а крайбрежната ивица е дълга 40 км, което я прави най-голямата равнина от този тип в света. Още от времето, когато тук са се установили първите заселници, Скейдарорсандур поглъща значително количество фермерска (обработваема) земя и този процес все още продължава. Скафтафетл е вторият по големина Национален парк в Исландия и една от най-ценните естествени перли в северната държава. Ненадмината красота и голямо разнообразие на този природен парк се дължат на различни каньони, долини, айсберги, ледени тунели и арки, ледникови езера. Скафтафетл е и най-посещаваното от туристите място в Исландия заради зашеметяващия контраст между величествените заснежени върхове и свежата зеленина и растителност. Той е един прекрасен оазис, на ръба между пясъци и ледници, а над него се издига най-голямата ледена шапка в Европа – глетчерът Вахтнайокутл, обхващащ площ от над 8000 кв. км, с дебелина на леда, варираща между 400 и 1000 м. В най-южната му част се намира и най-високият връх в Исландия – Йоревайокутл (2110 м). Една от основните атракции тук е Свартифос (Черният водопад), известен със своите образувания от черен базалт, наподобяващи църковен музикален орган. Районът е бил сравнително добре населен (за Исландия, все пак), но през 1362 г. изригването на вулкана Йоревайокутл обезлюдило целия район. След това изригване и последвалото наводнение (заради разтопения лед) районът започва да носи името Йореви (опустошената земя). След като преминем през няколко по-малки ледника, част от Национален парк Вахтнайокутл, стигаме до ледниковата лагуна Йокулсарлон. Тази лагуна се е образувала в началото на 20-те години на миналия век. В Йокулсарлон водата и вятърът са изваяли неповторими ледени скулптури.
*По желание плаване с амфибия по ледниковата лагуна Йокулсарлон, прочута с айсбергите, които се отчупват от ледника и образуват непрестанно изменящ се леден лабиринт за туристическите корабчета.
Минаваме през селището Хьофн и продължаваме към Дюпивогур – едно от най-старите градчета на източните фиорди, което се намира на скалист нос в края на красивия фиорд Берюфьордур, което подобно на други малки градове и селца на Източните фиорди привлича туристи със своята дива природа. Следва настаняване в хотел. *Вечеря. Нощувка.

 

Ден 6 (22.07.2022) – Егилстадир – Хусавик - *наблюдаване на китове – езерото Миватн

Закуска. Преминавайки през един от най-изолираните райони на стараната, достигаме до градчето Егилстадир. След кратка почивка продължаваме към Хусавик - малко рибарско селище, разположено между два фиорда, което е посветило цялата си енергия в туристически разходки с корабчета за наблюдаване на китове. *Разходките с корабче, които включват наблюдението на китове край бреговете на Исландия, обикновено потеглят от Рейкявик, Хусавик и Акурейри. Това е времето, когато малките ивичести китове са най-многобройни, а заедно с беломуцунестите делфини и гърбатите китове, ще имате шанса да им се насладите в естествената им среда. Да плавате в студените води на Гренландско море и да бъдете толкова близо до тези внушителни бозайници, е незабравимо преживяване. Настаняване в хотел в езерната област Миватн. От Миватн води началото си река Лаксау, която се използва за риболов на кафява пъстърва и атлантическа сьомга. Езерото изобилства с хранителни и минерални елементи и това го прави любимо място на големи колонии патици, някои от които не се срещат никъде другаде. *Вечеря. Нощувка.

 

Ден 7 (23.07.2022) – каньонът Аусбирги - водопадът Детифос - Крафла - Намаскард - езерото Миватн - *минералните бани Миватн

Закуска. Първата ни спирка за деня е каньонът Аусбирги, който с право се смята за едно от най-красивите и живописни места в северната част на Исландия. Огромно скално образувание с формата на подкова, Аусбирги стои като страж на северния вход на дългия 35 км каньон Йокулса. Според нордическата митология, Аусбирги се е образувал от отпечатъка от копитото на осемкракия кон на върховния бог Один. Конят трябва да е бил доста едър, тъй като „отпечатъка” е дълъг 3.5 км, широк 1.1. км, отвесните скали се издигат на 100 м височина. Истината е, че той се образува в резултат на масивно ледниково наводнение след изригването на един от вулканите под ледената шапка на Вахтнайокутл преди хиляди години, но водите не извайват странната форма, а почти изцяло отмиват почвата, която е заобикаляла скалата. Продължаваме към каньона Йокулса, в който се намира един от най-страховитите водопади - Детифос. Неговите води се сгромолясват в 45 метрова бездна с гръм и трясък. През лятото топенето на ледовете засилва още повече силата на водата и шума е страхотен, а налягането на водата е толкова мощно, че скалите около него буквално вибрират, ако ги докоснете с ръка. Широчината на водопада е около 100 метра, височина - 45 метра. На секунда се изливат между 200 и 500 куб. м водна маса. Това го прави най-мощният водопад в Европа. Този водопад изглежда така сякаш не тече, ами направо ври! В района на Крафла работи геотермална електроцентрала Леирботн. За производството на електроенергия се използва изригващата пара от магмата на вулкана. За целта е пусната сонда с дълбочина от 2.1 км в една от зоните с най-голяма вулканична активност в Исландия. Плетеницата от човешки съоръжения, димящата земя и разнообразните наситенокафяви и червени тонове на почвата наоколо, правят пейзажа още по-футуристичен. Калдерата Крафла се издига на ръба на Евразийската и Американска тектонични плочи. Долу, в равнината ни чакат още емоции. Десетки пушеци се стелят из покритата с червеникави камъни земя и закриват лицето на слънцето. Това е Намаскард! Земята на врящите кални ями, серните изпарения и сухата, напукана пръст. Земята е наситено жълтокафява, разнообразена със синкавите петна на врящата кал. От ямите се чува приглушено бълбукане и едри кални балони се пукат с непривичен за ухото пукот. Серните пари идват от дълбочина един километър, където температурата им надхвърля 200 градуса. Връщане в хотела в района на езерото Миватн. *Предлагаме ви да опитате геотермалното приключение и удоволствието от лечебната сила на минералните бани Миватн. Открити през 2004 г., природните бани Миватн се считат за северния еквивалент в Исландия на световноизвестния СПА комплекс Синята Лагуна. Това е единственият басейн с подобни размерии в района, чиято популярност все повече нараства. Природните бани Миватн представляват няколко геотермално отопляеми басейни и парни бани, открити в района на езерото Миватн. Те са съсредоточени около голяма лагуна с температура на водата от около 36°С до 40°С - идеални за релаксираща и енергизираща баня. Водата тук е много богата на минерали, които имат положителен ефект при респираторни и кожни проблеми. Но защо е синя? Геотермалните води са уникална смесица, състояща се от 3 активни съставки – силициев диоксид, водорасли и минерали. Синият цвят се дължи на силициевия диоксид и начина, по който той отразява слънчевата светлина. През лятото се повяват и зеленикави оттенъци. Това е резултат от водораслите, които се размножават много бързо, когато са изложени на директна слънчева светлина. Обаче, и това сигурно ще ви изненада, водата всъщност е бяла… Ако я налеете в прозрачна чаша, тя винаги ще има млечнобял цвят. Слънцето просто я прави да изглежда синя! *Вечеря. Нощувка.

 

Ден 8 (24.07.2022) – езерото Миватн - Димуборгир - Скутустадир - водопадът Годафос – Акюрейри – Бльондюоус

Закуска. Езерото Миватн се е формирало след силно базалтово изригване на лава преди 2300 години, като и в момента заобикалящият релеф е съставен основно от вулканични форми – включително вулканични стълбове и псевдократери. Обкръжено е от лавови полета с причудлива форма - едно от тях се нарича Димуборгир, познато още като Черния Град или Дверите на Ада. От другата страна на езерото Миватн се намират псевдократерите Скутустадир. Следващата спирка през този ден е пред зеленикавите води на водопада Годафос. Името му буквално означава Водопада на Бог и естествено и за него има създадена легенда, свързана с приемането на християнството по тези земи. След приключване на богатия от впечатления ден, навлизаме във втория по големина град в Исландия - Акюрейри. Трудно е да повярвате, че града се намира точно под Северния полярен кръг, разположен в голям фиорд, в подножието на високи планини и се захранва с геотермична енергия. Климатът тук е мек и умерен, благодарение на което Ботаническата градина осигурява дом за над 2000 представители на флората от цял свят - всички оцелели без оранжерии. Нищо чудно, че исландците се отнасят към Акюрейри като към най-прекрасния град в цяла Исландия. Акюрейри е място с ярки традиции и запазена култура, представящ най-автентично фолклора на Исландия, който може да бъде открит, по китните улички на града и във всекидневието на местните жители. След кратък престой в Акюрейри, настаняване в района на Бльондюоус. *Вечеря. Нощувка.

Ден 9 (25.07.2022) – Хвамастунги (п-ов Ватснес) / скалните образувания Хвитсеркур / Холмавик / фиорда Брейда / водопадите Храунфосар / Рейкхолт

Закуска. Отпътуваме към п-ов Ватснес. Тук спираме пред едно чудновато скално образувание – Хвитсеркур. Природата е оставила на нашето въображение да различим във формите му някое познато животно – слон, носорог, динозавър… Легендата разказва, че всъщност това е вкаменен трол, който някога живял в Стандир (Западните фиорди). Той много искал да разруши камбаните на намиращ се наблизо манастир, защото като всички исландски тролове не харесвал църквите и звука на камбаните им. За щастие бил хванат през деня, а както добре знаем, троловете се превръщат в камък през светлата част на денонощието. През лятото върху скалата Хвитсеркур гнездят буревестници, които покриват с бели следи почти половината от нея. Оттук произлиза и името Хвитсеркур – „хвит” означава бял, а „серкур” е дълга риза. По-малко забавната версия е, че скалното образувание всъщност е монолитен вулканичен камък, изваян от водата и въздуха през вековете. Ако имаме късмет ще зърнем припичащи се на брега тюлени, част от една от най-големите колонии в Исландия. Продължаваме към Холмавик, главното селище по живописното крайбрежие на фиорда Стейнгримсфьордур. То предлага един различен пейзаж от недокосната природа, граничещ с мистериозност. Следващата ни спирка за деня е изключително красивия залив на фиорда Брейда, който е отделя Западните фиорди от останалата част на Исландия. Представлява голям плитък залив, широк 50 км и дълъг 125 км. Интересен е фактът, че северните брегове на залива са формирани преди около 15 милиона години, докато за оформянето на южните брегове е отнело половината от това време. Продължаване на юг към водопадите Храунфосар, с кратка спирка (ако времето позволява) на горещия извор Дейлдартунгухвер (най-мощния термален извор в Европа, който изхвърля 180 л/сек гореща 100° вода). Нощувка в градчето Рейкхолт. *Вечеря. Нощувка.

 

Ден 10 (26.07.2022) – *Хусафетл - *екскурзия „Пътешествие в ледника” – Рейкявик

Закуска. Отпътуваме към градчето *Хусафетл, където ще имате възможност за обяд. Предпоследният ден от нашия престой в Исландия ще бъде вълнуващ и най-вече запомнящ се за онези, които търсят приключението и предизвикателството. Недалеч от селището се намира една от най-големите атракции в Исландия – откритата през лятото на 2015 г. Ледникова пещера в дълбините на ледника Лангйокутл (Дългия ледник). Предлагаме *екскурзия по желание, която ще отведе туристите до сърцето на втория по големина ледник в Исландия. Туристите се придвижват от Хусафетл до базовия лагер Клаки, откъдето се прекачват на специално модифицирани камиони, чиито 4 оси им позволяват да преминават през неравностите на терена, за да достигнат до крайната точка – входа на пещерата. Най-голямата сътворена от човека ледена пещера в света ви дава възможност да станете свидетели на едно вълнуващо пътешествие, дълбоко в ледника, и то достатъчно дълбоко, за да достигне един друг свят, един свят на прекрасна, зашеметяваща синьо ледена магия. След срещата с тази необикновена атракция, продължаваме към Рейкявик, където ще завърши денят ни. Настаняване в хотел. *Вечеря в ресторант Перлан, който се намира на най-високия хълм на Рейкявик, с 360° панорама към столицата и планините наоколо. Ресторантът се помещава точно под стъкления купол на Перлата - стъклената сграда, дело на Ингимундур Свенисон, заобиколена с 6 огромни резервоара с гореща вода, всеки от които с капацитет 4 млн. литра. Целият последен етаж се върти бавно през по-голямата част от деня, което прави изживяването уникално.
Нощувка.

Ден 11 (27.07.2022) – Рейкявик - София

Закуска. Трансфер до летище Кефлавик. Излитане в 10:40 часа за България. Кацане на летище София в 21:50 часа.

 

 

Абонирай се за нюзлетър

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36 Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

joomla social media module

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information