Фестивал на светлината в Прага

САМОЛЕТНА ЕКСКУРЗИЯ "ФЕСТИВАЛ НА СВЕТЛИНАТА В ПРАГА"

06.10-09.10.2022

Ежегодният фестивал "SIGNAL PRAGUE" се провежда в продължение на 4 вечери в началото на октомври. Дизайнери и визуални артисти разгръщат въображението си из улиците на Прага и превръщат града в блестяща арт сцена. Събитието ще Ви представи Прага от различен ъгъл и ще Ви "заведе" до места, които рядко са част от популярните туристически маршрути. 

От 6-ти до 9-ти октомври 2022 Прага домакинства десетото юбилейно издание на Фестивала на светлината. Съвременното визуално изкуство ще се разположи по улиците на Прага, за да привлече вниманието на жители и посетители на чешката столица и да създаде истински празник на изкуството. Очаквайте повече информация за маршрутите, участниците и програмата на събитието скоро... Снимки от едно от най-добрите издания на фестивала можете да разгледате ТУК.

ПРОГРАМА "ФЕСТИВАЛ НА СВЕТЛИНАТА В ПРАГА"

Първи ден

Среща на летище София, Терминал 2 в 08:20 ч. Отпътуване за Прага с директен полет в 10:20 ч. Трансфер до хотела (около 30 минути), настаняване. Информационна среща - екскурзоводът ще ви ориентира в района около хотела и ще се погрижи за комфортния престой с полезна и практична информация.
==>Туристическа програма "В СЪРЦЕТО НА СТАРА ПРАГА" с екскурзовод на български език (включена в цената): Националния музей; Вацлавския площад, заобиколен от впечатляващи сгради с великолепни фасади; статуята на покровителя на Прага - Св. Вацлав; "Златния кръст"; малките улички в сърцето на стария Град; Староместкия площад с готическата катедрала „Дева Мария пред Тин”; монумента на Ян Хус, красивата барокова църква „Свети Николай”; двореца Кински; Староместкото кметство и Пражкия меридиан, разположен на мястото, където точно в 12 ч. е падала сянката на колоната на Дева Мария; емблематичната часовникова кула и най-стария работещ астрономически часовник в света от 1410 г., който събира хиляди туристи на всеки кръгъл час в очакване на „разходката на Апостолите”. Централният район на Прага - "Старе место", основан през 9-ти век, впечатлява с изящната си архитектура и хармоничното съчетание на сгради в различни архитектурни стилове – готика, барок, ренесанс…
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/ - 
==>
КРУИЗ ПО ВЪЛТАВА
 (Продължителност: 1 час; по желание може да се проведе и в друг ден от програмата).
Свободно време.

Фестивал на светлината - На смрачаване открийте точките на фестивала на светлината в Прага. Традиция е организаторите да променят локациите всяка година, но част от тях винаги са разположени на емблематични места в района на Стария Град на Прага (Прага 1). Можете да ги откриете, следвайки специалната карта с обозначени фестивални маршрути. Карловия мост, Клементинум и Огледалната зала, Староместкия площад, църквата на св. Салватор, Рудолфинум, градините на манастира св. Агнес, площада на Републиката, остров Кампа са само част от локациите, домакинствали фестивала в годините. 
Нощувка.

Втори ден

Закуска.
==>Туристическа програма "ОТ ПРАЖКАТА КРЕПОСТ ДО СТАРИЯ ГРАД" с екскурзовод на български език (включена в цената): Пражката крепост (служела за резиденция на князе и крале, а днес - седалище на Президента на Чехия), готическата катедрала "Свети Вит" с витражите от цветно стъкло, един от които - дело на прочутия майстор на сецесиона Алфонс Муха, Владиславската зала, манастира Св. Георги, дворците Шварценберг и Щернберг (и двата - част от националната галерия на Прага)  на Храдчанския площад, откъдето се открива величествена гледка към река Вълтава и цяла Прага със забележителните и кули. Обиколката продължава по улица Нерудова към Малостранския площад и към бароковия храм Св. Николай, за да може романтичните малострански улички да ни изведат до Малтийския площад и артистичната "стена на Джон Ленън". Следват остров Кампа с мостчето на влюбените над Дяволския канал и най-голямата забележителност на Прага - Карловия мост (от XIV в.). Живописната гледка към река Вълтава и забележителните исторически скулптури на моста се комбинират по вълшебен начин със съвременните творби на местни художници, карикатуристи и с джаз изпълненията на уличните музиканти. А най-старата запазена статуя на моста – на чешкия светец Йоан от Непомук,  по традиция сбъдва желания, за този, който я докосне на правилното място. Разходката продължава към Стария Град - статуята на великия Карл IV, комплекс Клементинум (където се намира най-красивата барокова библиотека на Прага - може да се посети в свободното време) и лабиринта от тесни калдъръмени улички, примамващи да се изгубим в пъстрата какафония от дюкянчетата за сувенири, изкусителни кафенета и бирарии.

*Екскурзия по желание /с предварителна заявка и заплащане/, следобяд:
==>"КУТНА ХОРА - МАГИЯТА НА СРЕДНОВЕКОВИЕТО" - автобусна екскурзия с екскурзовод на български език. Разположен на 60 км. от Прага, градът е втори по значение в Бохемия след Прага. До края на ХIII век в него се добива една трета от среброто в Европа, а по-късно той става и седалище на кралската власт. Заради прекрасните запазени сгради с типична архитектура от Средновековието, неповторимия каменен фонтан от 15 век и емблематичната панорама, Кутна Хора е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Екскурзията включва пешеходна разходка в историческия център, посещение на царския монетен двор - където, под надзора на италиански специалисти, се е сечал известния пражки грош; посещение на величествената готическа църква Св. Варвара (доплаща се входна такса) - оказала влияние върху архитектурата на цяла Централна Европа и на уникалната църква-костница в Седлец (доплаща се входна такса) от 14 век, чийто внушителен интериор е направен от 40 000 човешки скелета.

Фестивал на светлината - На смрачаване открийте точките на фестивала на светлината в Прага. Традиция е организаторите да променят локациите всяка година, но част от тях винаги са разположени на емблематични места в кварталите в близост до Стария Град на Прага (Прага 2 или 4). Можете да ги откриете, следвайки специалната карта с обозначени фестивални маршрути. Площада на мира, катедралата св. Людмила, църквата св. Кирил и Методий, музеят на музиката са само част от локациите, домакинствали фестивала в годините. 
Нощувка. 

Трети ден

Закуска. Свободно време с възможност за посещение на музеи или
*Екскурзия по желание /с предварителна заявка и заплащане/ - избира се една от двете екскурзии:
==>1."КАРЛОВИ ВАРИ - СПА БИЖУТО НА ЧЕХИЯ" - автобусна екскурзия с местен екскурзовод на български език
. Заедно ще посетим един от най-красивите и известни курортни центрове в Европа. Създаден през 14 век, Карлови Вари е любимо място за посещение от известни личности като руският цар Петър I, Франц Кафка, Казанова, Бетовен, Моцарт и много други. Градът е известен и с международния филмов фестивал „Кристалният глобус”, за който всяка година в града пристигат световноизвестни кинозвезди. Ще се разходим по прекрасните улици, от които бликат множество минерални извори, украсени с дизайнерски чешми - покрай фестивалния хотел Термал, прочутите карловарски Колонади, големия Гейзер, бароковата църква Мария Магдалена, емблематичния хотел Пуп, където е сниман касовият хит за Джеймс Бонд "Казино роял".
През свободното време можете да опитате традиционните вафлички "оплатки" или "кралската" напитка - билковия ликьор „Бахеровка”, който се прави с прочутата лековите вода. 

или

==>2."ПРИКАЗКИ ЗА ЗАМЪЦИ - ХЛУБОКА И ЧЕШКИ КРУМЛОВ" - автобусна екскурзия с екскурзовод на български език:
Чехия има безброй замъци, но нито един не може да се мери по „приказност” с Хлубока. Това е замъкът, в който са снимани редица приказки, замъкът на чешките филмови принцеси. Построен е през 13-ти век в английски готически стил, а през вековете често сменя господарите си, като днес представлява впечатляващ калейдоскоп от различни стилове – готически, ренесанс, барок и романтизъм. Замъкът впечатлява посетитетелите си още от входната зала с пищните дърворезби и украси, с красиво изрисуваните тавани на кръглите салони, разположени в кулите, както и с множество запазени исторически предмети като златната шейна, рицарски доспехи и едни от първите прототипи на телефон и прахосмукачка.
Град Чешки Крумлов е разположен в живописна извивка на река Вълтава. Прекрасните лъкатушещи улички, запазили своя средновековен облик, ще ви очароват с цветните фасади на сградите, приютили множество занаятчийски дюкянчета, китни ресторантчета, музеи и галерии. Обиколката започва от подножието на най-голямата забележителност – замъкът - бившо седалище на управляващите фамилии. Кръглата му кула в ренесансов стил с астрологични и алхимични знаци присъства на всички панорами на града. Минавайки по малките улички, ще стигнем до готическата църква „Св. Вит” и до централния площад, запазил автентичния си средновековния облик - пъстри аркади с готически и ренесансови фасади на къщите. Ако отделите от свободното си време за хубав обяд, можете да опитате традиционното ястие с шаран, който е местният специалитет.

Фестивал на светлината - На смрачаване открийте точките на фестивала на светлината в Прага. Традиция е организаторите да променят локациите всяка година, но част от тях винаги са разположени в по-отдалечени от центъра квартали на Прага (Прага 6 и други). Можете да ги откриете, следвайки специалната карта с обозначени фестивални маршрути. Парк "Ригрови сади", Техническият музей, изложбеният комплекс Холешовице са само част от локациите, домакинствали фестивала в годините. 

Четвърти ден

Закуска.
Свободно време за самостоятелно разглеждане на Прага или:
*Екскурзия по желание /с предварителна заявка и заплащане/:
==> "ЗАМЪКЪТ КАРЛЩЕЙН - В ЦАРСТВОТО НА КАРЛ IV" - автобусна екскурзия с екскурзовод на български език. Замъкът е отдалечен на около 30 км от Прага, извисява се сред хълмовете над едноименното селце Карлщейн и е символ на чешкото кралство от периода на разцвета на готиката. След столицата Прага, това е най-посещаваният туристически обект в Чехия. Градчето днес е същинско курортно селище с множество китни магазинчета за сувенири. Крал Карл IV построил този средновековен замък между 1348 до 1357 г. с цел да защити короната и бижутата на Свещената Римска империя. Обиколката включва исторически интериори на 1-ви и 2-ри етаж на императорския дворец и част от Марианската кула с ценни мебели от XIV-XIX век. (Залата на придворните, Рицарската зала с параклиса "Св. Никола", двора на Марианската кула, спалнята на императора, съкровищницата - където се намира копие на средновековната корона на кралете на Бохемия и др.)
Важно: От паркинга за автобуси до входа на замъка се върви пеша около 20 минути по хълмиста алея - с лек наклон. Екскурзията не е подходяща за туристи с ограничена подвижност!

Среща за трансфер до летището. Отпътуване за София с директен полет на България Ер в 16:25ч.

Забележка: Възможни са размествания на туровете в дните от програмата с цел оптимизация и съобразно заявките.

FB 301 6OCT SOFPRG 1015 1115
FB 302 9OCT PRGSOF 1625 1915
*възможни са промени

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ВЛИЗАНЕ В ЧЕХИЯ COVID-19

Считано от 18-и март 2022 г., отпадат всички ограничения при влизане от България в Чехия във връзка COVID-19 за граждани, пристигащи от Република България или друга държава членка на Европейския съюз. Повече информация: ТУК.
Считано от 13-и април 2022 г., отпадат всички ограничения при влизане в България от Чехия във връзка COVID-19. Повече информация: ТУК.

Информацията е актуална към 13.04.2022. 

 

Абонирай се за нюзлетър

Please enable the javascript to submit this form

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36 Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information