Екскурзии Чехия

 

САМОЛЕТНА ЕКСКУРЗИЯ "РАЗХОДКА В ПРАГА - КАКТО ТИ ХАРЕСВА"

Индивидуална самолетна екскурзия до Прага, подходяща за двойки или малки групи;
Гарантирано заминаване всяка седмица 2023 и 2024, независимо броя записани;
Проверени хотели с добра локация - ценови варианти;
Екскурзии в Прага по избор;

 

ПРОГРАМА "РАЗХОДКА В ПРАГА"

ПЪРВИ ДЕН

Отпътуване за Прага с директен полет на България Ер. Трансфер до хотела (около 40 минути). Настаняване (след 14 ч.).
Свободно време или екскурзия по желание. Нощувка.

ВТОРИ - ТРЕТИ ДЕН:

Закуска. Свободно време или екскурзия по желание - изберете от предложенията ни*.

Нощувка.

ПОСЛЕДЕН ДЕН

Закуска. Освобождаване на стаите. Багажът може да се остави в стая за съхранение до часа за трансфера. Свободно време или екскурзия по желание*.
Трансфер до летището. Отпътуване за София с директен полет на България Ер.

 Полетно разписание (възможни са промени):
3 нощувки: SOF 10:20 PRG 11:15/ PRG 16:30 SOF 19:20
4 нощувки: SOF 10:20 PRG 11:15/ PRG 12:00 SOF 14:50

 

Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат само от България. Записване на място не е възможно.

*ВАРИАНТИ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ В ПРАГА /с предварителна заявка и заплащане/:

 

==>"Магията на Стара Прага" с местен екскурзовод на български език:

Староместкия площад, двореца Кински в стил рококо (националната галерия на Прага), готическата църква "Дева Мария пред Тин", паметникът на Ян Хус, бароковата църква Св. Никола, старото кметство и часовникова кула Орлой с емблематичния астрономически часовник от 15 век и др.

***

==>"По кралския път - от Пражкия замък до Стария Град" с местен екскурзовод на български език.

Трите двора на Пражката крепост, готическата катедрала "Свети Вит", Храдчанския площад, Архиепископския дворец, двореца Щернберг, панорамната площадка на Храдчани, улица Нерудова, Малостранския площад, бароковата църква Св. Никола, Малтийския площад с църквата на Малтийските рицари, стената на Джон Ленън, Дяволския канал, мостчето на влюбените, Карловия мост (XIV в.), на който традиционно художници, артисти и джаз музиканти създават прекрасна творческа атмосфера. Карловият мост, , Карловия университет и архитектурния комплекс Клементинум (с една от най-красивите барокови библиотеки на Прага), калдъръмените улички в сърцето на Стария Град.

***

==>Посещение на Пражкия замък (катедралата Св. Вит, Стария кралски дворец, базиликата Св. Георги, Златната уличка) с местен екскурзовод на български език.

Пражкият замък се намира на западния бряг на река Вълтава и в продължение на векове преплита съдби на князе, императори, крале, висши духовници и президенти. Посещение на катедралата Св. Вит, базиликата Св. Георги, Стария кралски дворец с Владиславската зала и Златната уличка. Готическата катедрала Св. Вит е разположена в третия двор на замъка и е най-важната църква на Прага. Строена е в продължение на почти 6 века. Ще видим красивите параклиси, всеки от които е произведение на изкуството, ценните мозайки и витражи - един от които дело на Алфонс Муха, величествената сребърна гробница на големия чешки светец Ян от Непомук, параклиса на Св. Вацлав със стенописи и пана, изработени от скъпоценни камъни; Ще посетим и Стария кралски дворец с Владиславската зала от края на 15-ти век е мястото, където днес президентът полага президентската си клетва и обявява важни за страната решения; Базиликата Св. Георги е най-добре запазената романска църква от 10-ти век и в нея се намират мощите на първата чешка светица Св. Людмила, приела от Св. Методи християнството и започнала разпространението му в Чехия; Златната уличка - едно от най-колоритните места на Прага, свързвани най-вече с легендите за алхимиците от времето на император Рудолф II. Зад ниските прагове на къщичките с кукленски размери и пъстри фасади ще ни посрещнат миниатюрни галерии, книжарници, сувенирни магазини и етнографски музеи, представящи стаи на занаятчиите - шивачи, златари, гледачки и алхимици, живяли тук през Средновековието. Когато напуснем Пражката крепост, пред нас ще се открие величествена панорамна гледка към цяла Прага.

***

==>„Тайните на Мала Страна“ с местен екскурзовод на български език (около 2 ч.).

Акценти в маршрута: историческия квартал Мала Страна - Валдщейнската градина (от 01.04. до 31.10), панорама към Карловия мост (фото пауза при пристанището на лебедите), фонтан „Течения“ на Давид Черни, музея на Франц Кафка (отвън), най-тясната уличка в Прага със светофар, Бароковата църква Св. Николай (без включена входна такса)църквата „Дева Мария Победоносна“ с прочутата в цял свят скулптура на Младенеца, която сбъдва желания (наречена Бамбино ди Прага); пейката на Вацлав Хавел на Малтийския площад, стената на Джон Ленън, остров Кампа, Дяволския канал, Моста на чешките легионери, Народния театър и историческото кафене Славия, което Алеко Константинов посещавал по време на честите си посещения в Прага и винаги избирал масата във втория салон, до голямата картина на Виктор Олива -„Пияч на абсент“).

***

==>"Прага отвисоко" (кулата Петршин и Страховския манастир с бароковата библиотека) с местен екскурзовод на български език (около 2 ч.).

Хълмът Петршин се издига на 300 метра височина. Историческият фуникуляр ще ни отведе до 60-метровата стоманена кула, поставена в едноименния парк през 1891 година. Идеята за създаването се ражда след Световното изложение в Париж през 1889 г. Често наричана "миниатюрна Айфелова кула", тя е 5 пъти по-малка от оригинала, но географски е разположена по-високо (на 327 м). Петршинската кула предлага красива 360-градусова панорама към целия град. 299 стъпала отвеждат до най-високата точка, откъдето ще разпознаем забележителностите на Прага - Пражката крепост, катедралата Св. Вит, Народния театър, кулата с астрономическия часовник на Староместкия площад, мостовете на Вълтава ... След кратка пауза, разходката продължава през красивия парк към манастира Страхов, основан през 1143 г. - посещение на историческата барокова библиотека, обявена за една от най-красивите в света. Ще разгледаме двете зали – старата барокова богословска зала и философската зала, съхраняващи над 200 000 книги и ценни ръкописи. В манастирската пивоварна в двора на ареала, може да опитате и прочутата страховска бира Свети Норберт - тъмна и кехлибарена, която монасите варят от най-старо Средновековие.

***

==>"Прага е магия" (манастира Страхов, Чернинския дворец, Лорета и живописния район Нови свет) с екскурзовод на български език

Манастирът Страхов е разположен в квартал Храдчани, на около километър от Пражкия замък и е една от съкровищниците на чешката култура. Основан е през 1143 г., когато чешкото кралство се намира на един от върховете в своето развитие, а най-ценното му украшение е великолепната Философска зала с една от най-красивите барокови библиотеки в света. В манастирската пивоварна в двора на ареала, може да опитате и прочутата страховска бира Свети Норберт - тъмна и кехлибарена, която монасите варят от най-старо средновековие. Разходката продължава покрай двореца на графовете Чернин (Чернинския дворец), който днес е седалище на Министерството на външните работи. Импозантна сграда, най-големият и пищен дворец на Прага, е символ на величието и богатството на чешките благороднически родове. Най-новата история го прави седалище на Министерството на външните работи. През март 1991 г. в него е подписан договорът за разпускане на Варшавския договор.
Центърът на архитектурния комплекс Лорета, eдно от легендарните поклоннически места на Чехия, е домът на Дева Мария – Santa Casa. Украсена е с релефи, изобразяващи живота на Дева Мария. Казва се, че благодарение на нея до Прага достига повея на италианския ренесанс. Съкровищницата на манастира съхранява едно от богатствата на Прага: Пражкото слънце - дарохранителница във формата на слънце, изработена от 6222 диаманта.
Разходката продължава из колоритния лабиринт от калдъръмени улички, обрамчени с малки къщички, приютили хотели, ресторанти и артистични ателиета. Недалеч от Пражката крепост, без никакъв план тук изникват първите къщички, в които живеели ратаите и прислужниците от крепостта. Миниатюрните и семпло декорирани къщи са построени предимно през 17-ти и 18-ти век. А жителите се опитвали да компенсират скромността на домовете си с помпозни имена: Златното слънце, Златният фазан, Златното агне. С течение на времето улицата Novy Svet се превръща в рай за бохеми и учени.

Круизи по Вълтава /с предварителна заявка и заплащане/:

 - Панорамен дневен круиз на корабче по Вълтава (1 час). 
 - Вечеря и круиз на бутиков кораб по р. Вълтава (2,5 ч.).

Екскурзии по желание извън Прага, с включен транспорт /с предварителна заявка и заплащане/:

==>Карлови Вари с екскурзовод на български език.

Карлови Вари – един от най-красивите и известни курортни центрове в Европа. Създаден през 14 век, Карлови Вари е любимо място за посещение от известни личности като руският цар Петър I, Франц Кафка, Казанова, Бетовен, Моцарт и много други. Градът е известен и с международния филмов фестивал „Кристалният глобус”, за който всяка година в града пристигат световноизвестни кинозвезди. Ще се разходим по прекрасните улици, от които бликат множество минерални извори, украсени с дизайнерски чешми - покрай фестивалния хотел Термал, прочутите карловарски Колонади, големия Гейзер, бароковата църква Мария Магдалена, емблематичния хотел Пуп, където е сниман касовият хит за Джеймс Бонд "Казино роял". През свободното време можете да опитате традиционните вафлички "оплатки" или "кралската" напитка - билковия ликьор „Бахеровка”, който се прави с прочутата лековите вода.

==>Дрезден с екскурзовод на български език

Дрезден е разположен живописно по поречието на река Елба и се намира само на 150 км. от Прага. Счита се за един от най-красивите градове на Германия. Заради невероятните си панорамни гледки, Дрезден е известен още и с името "Флоренция на Елба". Куполът на забележителната църква Фрауенкирхе оформя силуета на града заедно с останалите постройки, разположени в старата му част - бароковия дворец Цвингер, операта, Дрезденския дворец, Съкровищницата, стената на Саксонските князе и църквата Хофкирхе, които ще разгледате по време на пешеходния тур. През свободното време можете да посетите световноизвестните музеи на Дрезден или да се разходите по най-дългата шопинг улица - Прагер Щрасе.

Концерти в Прага през 2023 г.:

 • Hozier - 06.12.23, Hall Fortuna – Prague;
 • The Prodigy - 07.12.23, Hall Fortuna – Prague
 • Bryan Adams - 16.12.23, O2 arena – Prague;

Концерти в Прага през 2024 г.:

 • Andrea Bocelli - 13.01.24, O2 arena – Prague;
 • Depeche Mode - 22.02.24, 24.02.24, O2 arena – Prague;
 • LP - 01.03.24, O2 universum – Prague;
 • The 1975 - 14.03.24, Hall Fortuna – Prague
 • Rammstein - 11.05.24; 12.05.24, Letiště Praha Letňany – Prague;
 • Lord of the Dance 2024 - 01.06.24, O2 arena – Prague;
 • Jonas Brothers - 02.06.24, O2 arena – Prague;
 • André Rieu - 07.06.24, O2 arena – Prague;

Абонирай се за нюзлетър

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36 Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information