Предколедна Прага със самолет

Екскурзии Чехия

ПРЕДКОЛЕДНА ЗЛАТНА ПРАГА и ДРЕЗДЕНСКИ КОЛЕДНИ БАЗАРИ

Самолетна екскурзия до Прага с обслужване на български език.

4 дни/ 3 нощувки

Прага засиява по Коледа. Оживени и блестящи, коледните базари превръщат града в магична приказка. В дървените къщички се продават ръчно изработени изделия, посетителите могат да наблюдават как се приготвя традиционния чешки сладкиш „Trdelnik”, да опитат месните деликатеси, наливна чешка бира, ароматно греяно вино или медовина. Огромното коледно дърво, което всяка година пристига от планината Krkonose в северна Чехия създава ефектна атмосфера на Староместкия площад - на фона на емблематичната готическа фасада на Тинската катедрала. Коледни песни на улични музиканти и танцьори в традиционни костюми радват жители и гости на Прага от ранния следобяд до късна вечер.
Екскурзията предлага възможност да се посетят и едни от най-старите коледни базари в Европа, намиращи се в германския град Дрезден: Dresdner Striezelmarkt, разположен на централния бароков площад Altmarkt, е най-известният от тях и през 2023 г. година се навършват 589 години от откриването му. Средновековният коледен базар Drezdner Stallhof е част от дворцовия комплекс в центъра на Дрезден. Тук майстори-занаятчии, облечени в средновековни одежди, предлагат на посетителите ръчно изработени продукти - сувенири и лакомства, изполвайки материали и уреди от късното средновековие. Мотото на романтичното място, служило за провеждане на рицарски турнири от края на 16-ти век, е: „Добрите подаръци идват от сърцето. И от ръцете.“
Потопете се в магията......


Акценти:

•  Уикенд пътуване до Прага;
•  Бърз и удобен директен полет до Прага (~1 ч. 40 мин.);
•  Удобство за багажа - включен ръчен и чекиран багаж;
•  Топ хотели 4* в центъра на Прага с пешеходен достъп до всички забележителности на Прага;
•  Топ екскурзовод на български език в Прага - истински запомнящо се пътешествие през историята, културата и изкуството на Чехия и Прага;
•  Допълнителна доза коледна настроение - автобусна екскурзия до Дрезден и най-стария коледен базар (разстоянието от Прага до Дрезден е само 150 км.);

ПРОГРАМА "ПРЕДКОЛЕДНА ПРАГА":

Първи ден:

Среща на летище София и отпътуване за Прага с директен полет в 10:20 ч. Трансфер до хотела. Настаняване.
Информационна среща. Туристическа програма "В СЪРЦЕТО НА СТАРИЯ ГРАД" (включена в цената; Продължителност: около 1 час) - включва разходка из романтични улички на Стария Град, които ще ни изведат до централния площад на Стара Прага с готическата катедрала „Дева Мария пред Тин”, бароковата църква „Свети Николай”, двореца Кински в стил рококо, Къщата при каменната камбана в романски стил, Староместкото кметство и емблемата на Прага - кулата Орлой с най-стария работещ астрономически часовник в света от 1410 г. Светлините на най-голямата Коледна елха, пищната празнична украса и историческия декор на коледните базари превръщат площада в Стария Град през декември в красива приказна сцена.

*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: КРУИЗ ПО ВЪЛТАВА (Продължителност 1 час).
Нощувка.


Втори ден:

Закуска.
"ОТ ПРАЖКАТА КРЕПОСТ ДО СТАРИЯ ГРАД" - туристическа програма с местен екскурзовод на български език (включена в цената; около 2 часа; ползва се градски транспорт).
Маршрут: Пражката крепост (бивша резиденция на князе и крале, а днес - седалище на Президента на Чехия) - трите двора, готическата катедрала "Свети Вит" с витражите от цветно стъкло, един от които - дело на прочутия майстор на сецесиона Алфонс Муха, Храдчанския площад, Архиепископския дворец, двореца Щернберг, панорамната площадка на Храдчани, откъдето се открива красива гледка към цяла Прага; улица Нерудова, Малостранския площад, величествения бароков храм Св. Николай, Малтийския площад и църквата на Малтийските рицари, Стената на Джон Ленън, Дяволския канал с мостчето на влюбените, Карловия мост (XIV в.) - най-голямата забележителност на Прага - големите кули в готически стил и 30-те скулптурите, най-младата от които е тази на светите братя Кирил и Методий. Мостът е предпочитано място не само заради невероятната панорамна гледка към Мала страна и река Вълтава, но и заради неповторима творческа атмосфера, която създават местните художници и музиканти.
Карловият мост и архитектурния комплекс Клементинум с най-красивата барокова библиотека на Прага, са предверие към романтиката на Стария Град. Тесните калдъръмени улички ще ни изведат до Староместкия площад с прочутия коледен базар.

Следобяд - свободно време в Прага с възможност за самостоятелно посещение на Националната галерия и музеите на Прага - на Сметана, Алфонс Муха, Франц Кафка и др. или по желание /с предварителна заявка и заплащане/: 

"КАРЛОВИ ВАРИ - СПА СТОЛИЦАТА НА ЧЕХИЯ" - автобусна екскурзия с местен екскурзовод на български език (около 6 часа). Елегантният курорт с над 600-годишна SPA традиция е разположен само на 130 км. от Прага, а пътят до него преминава през спиращите дъха пейзажи на областта Бохемия. Създаден през 14 век, Карлови Вари е любимо място на известни личности като руския цар Петър I, Франц Кафка, Казанова, Бетовен, Моцарт и много други. Градът е известен и с международния филмов фестивал „Кристалният глобус”, за който всяка година в града пристигат световноизвестни кинозвезди. Запазени старинни сгради с цветни фасади, елегантни кафенета с бароков интериор, както и изящните карловарски колонади, са разположени от двете страни на река Тепла, по протежение на която се намира елегантна пешеходна зона - по време на пешеходния тур ще разгледаме емблематичните дизайнерски колонади, гейзера Вридло и ще имате възможност да опитате лековитата вода от специалните традиционни бърдучета. Ще видим фестивалния хотел Термал, бароковата църква Мария Магдалена, чумната колона и историческите сгради по протежение на река Тепла. През свободното време можете да посетите православната църква „Св. Петър и Павел”, да опитате традиционните вафлички "оплатки", "кралската" напитка „Бехеровка”, която се прави с прочутата минерална вода или да се насладите на чаша кафе в емблематичния хотел Пуп, в който са заснети ключови сцени от филма "Казино Роял" за Джеймс Бонд.

Нощувка


Трети ден:

Закуска.
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/:

"ДРЕЗДЕН И НАЙ-СТАРИТЕ КОЛЕДНИ БАЗАРИ" - автобусна екскурзия с местен екскурзовод на български език.
Дрезден се намира само на 150 км. от Прага и е разположен живописно по поречието на река Елба. Счита се за един от най-красивите градове на Германия, известен още и като "Флоренция на Елба" заради красивите панорами. 
Маршрут: операта Semper, бароковия дворец „Цвингер” /забележителен комплекс от сгради, в които се намира уникалната картинната галерия „Старите майстори” с шедьовъра на Рафаело - Сикстинската Мадона, както и прочутатата колекция с ювелирни изделия от майсенски порцелан - може да се посети в свободното време/, Дрезденския замък и стената на Саксонските князе /102-метрова стена, представляваща мозайка от 23 000 порцеланови плочки, на която са изобразени всички саксонските князе от Марграве Конрад (XII в.) до Крал Джордж (XX в.); църквите Хофкирхе и символът на града - Фрауенкирхе - една от най-впечатляващите протестантски катедрали, галерията „Албертинум”, Дрезденската съкровищница "Зелените сводове" /съхранила над 1000 скъпоценности, принадлежали на саксонските князе и курфюрстове, разпределени в девет различни стаи, запазени още от 1733 г./, терасата на граф фон Брюл, известна с името „Балконът на Европа“, изградена през 16 в. като част от защитните укрепления на града, а днес едно от любимите места за разходка и отдих на местните жители с красива гледка към река Елба и старото пристанище. В свободното време можете да посетите самостоятелно най-стария Коледен базар Altmarkt и средновековния коледен базар Drezdner Stallhof и някои от световноизвестните музеи на Дрезден.
През 2023 г. ще се проведе 589-тия коледен базар в град Дрезден - Striezelmarkt, разположен на централния бароков площад Алтмаркт, където се издига и най-високата коледна пирамида в света (въртележка с височина 14 метра). В цветните павилиончета се предлагат различни вкусотии по традиционни саксонски рецепти, включително и легендарният дрезденски сладкиш щолен. Коледни песни и от ухание на печени бадеми, кестени и ароматно греяно вино допълва от изпълненията на коледната атмосфера. Средновековният коледен базар Drezdner Stallhof е разположен в дворцовия комплекс в центъра на града. Мястото е служило за провеждане на рицарски турнири в края на 16-ти век. Майстори-занаятчии, облечени в средновековни одежди, предлагат на посетителите домашна храна и ръчно изработени продукти, използвайки автентични материали и уреди от късното средновековие.

По желание: Посещение на класически концерт (Дворжак, Сметана, Вивалди, Моцарт и други) в изпълнение на Dvořák Symphony Orchestra Prague в Огледалната зала на Клементинум в Прага.
Нощувка.

Четвърти ден:

Закуска.
Освобождаване на стаите. Свободно време в Прага. 

*По желание /с предварителна заявка и заплащане/:

„ТАЙНИТЕ НА МАЛА СТРАНА“ - туристическа програма с местен екскурзовод на български език (около 2 ч.).
Маршрут: историческия квартал Мала Страна - пристанището на лебедите с панорама към Карловия мост, фонтан „Течения“ на Давид Черни, музея на Франц Кафка (отвън), най-тясната уличка в Прага със светофар, църквата на Дева Мария Победоносна, в която се намира чудотворното пражки младенец (Бамбино ди Прага), галерия Кампа, пейките на Вацлав Хавел, Моста на чешките легионери, Народния театър, кафене Славия и други. По желание разходката може да продължи до архитектурния шедьовър на Прага - Танцуващата къща, разположена само на около 10 минути пеша от кафене Славия. От последния етаж можете да се насладите на великолепна 360° панорама на Прага (достъпът е свободен, ако посетите кафенето и поръчате питие).

Трансфер от хотела до летището. Отпътуване с директен полет на България Ер за София в 16:25 ч.

Възможни са размествания в дните от програмата с цел оптимизация и съобразно заявките.

Полетно разписание (възможни са промени):
FB301 SOFPRG 10:20 11:15
FB302 PRGSOF 16:25 19:15

 

Абонирай се за нюзлетър

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36 Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information