ПРЕДКОЛЕДНА ЗЛАТНА ПРАГА
ДРЕЗДЕНСКИ КОЛЕДНИ БАЗАРИ

Самолетна екскурзия до Прага с обслужване на български език.

Дата: 09.12.-12.12.2021
4 дни/ 3 нощувки

Прага засиява по Коледа. Оживени и празнично осветени, коледните базари превръщат града в магична приказка. В украсените дървени къщички се продават ръчно изработени изделия, а посетителите могат да наблюдават как се приготвя традиционния чешки сладкиш „Trdelnik”, да опитат месните деликатеси, наливна чешка бира, ароматното греяно вино или медовина. Впечатляваща гледка е огромното Коледното дърво, което всяка година пристига от планината Krkonose в северна Чехия и създава ефектна атмосфера на фона на тъмната готическа сграда на Тинската катедрала. Коледни песни на улични музиканти и танцьори, облечени в традиционни костюми, радват посетителите от ранния следобяд до късна вечер.
Екскурзията предлага възможност да се посетят и едни от най-старите коледни базари в Европа, намиращи се в германския град Дрезден: Dresdner Striezelmarkt, разположен на централния бароков площад Altmarkt, е най-известният от тях и през 2019 г. година се навършват 585 години от откриването му. Средновековният коледен базар Drezdner Stallhof пък е част от дворцовия комплекс в центъра на града. Тук майстори-занаятчии, облечени в средновековни одежди, предлагат на посетителите ръчно изработени продукти, изполвайки материали и уреди от късното средновековие. Мотото на романтичното място, служило за провеждане на рицарски турнири от края на 16-ти век, е: „Добрите подаръци идват от сърцето. И от ръцете.“
Потопете се в магията......


Акценти:

•  Уикенд пътуване до Прага (от четвъртък до неделя);
•  Бързо и удобно пътуване до Прага - с директен полет на България Ер до Прага (полетът е под 2 часа);
•  Удобство за багажа - самолетният билет към екскурзията до Прага е с включен ръчен багаж и чекиран багаж;
•  Удобна локация - хотелите в Прага са с удобен пешеходен достъп до всички забележителности;
•  Максимална грижа - опитен водач на разположение на туристите с полезна информация за Прага и ангажирано съдействие по време на екскурзията;
•  Полезна и интересно поднесена информация от един от най-добрите екскурзоводи на български език в Прага - за едно запомнящо се пътешествие;
•  Допълнителна доза коледна настроение - автобусна екскурзия до Дрезден и най-стария коледен базар (разстоянието от Прага до Дрезден е само 150 км.);

ПРОГРАМА:
Първи ден (09.12.2021):
Среща на летище София и отпътуване за Прага с директен полет на България Ер в 10:20 ч. Трансфер до хотела и настаняване.
Информационна среща и начало на туристическа програма "В СЪРЦЕТО НА СТАРИЯ ГРАД" - включва разходка до Вацлавския площад и тесните романтични улички на Стария Град, които ще ни изведат до централния Староместки площад с емблематичните исторически сгради в различни архитектурни стилове - готическата катедрала „Дева Мария пред Тин”, бароковата църква „Свети Николай”, двореца Кински в стил рококо, Къщата при каменната камбана в романски стил, Староместкото кметство и др. Светлините на огромното Коледно дърво и пищната коледна украса превръщат мястото във вълшебна приказна сцена, а неповторимата атмосфера се допълва от коледните мелодии на уличните музиканти. Разходката ще приключи пред кулата на най-стария работещ астрономически часовник в света от 1410 г. - емблемата на Прага, за да видим „разходката на Апостолите”.
Нощувка.

Втори ден (10.12.2021):
Закуска.
Среща във фоайето на хотела за туристическа програма "ОТ ПРАЖКАТА КРЕПОСТ ДО СТАРИЯ ГРАД" с местен екскурзовод на български език (Включена в цената; Продължителност: около 3 часа; Ползва се градски транспорт): трите двора на най-важния символ на Бохемия - Пражката крепост, служела за резиденция на князе и крале (днес - седалище на Президента на Чехия), готическата катедрала "Свети Вит" с витражите от цветно стъкло, един от които - дело на прочутия майстор на сецесиона Алфонс Муха, Храдчанския площад, Архиепископския дворец, двореца Щернберг - с шедьоврите на Роден, Пикасо, Тициан, Тинторето и много други майстори, панорамната площадка пред двореца, откъдето се открива невероятна гледка към цяла Прага. Обиколката ще продължи по улица Нерудова към Малостранския площад и величествения бароков храм Св. Николай. Романтичните малострански улички с много заведения и магазини ще ни отведат до Малтийския площад, църквата на Малтийските рицари, цветната стена на Джон Ленън, Дяволския канал с мостчето на влюбените, обсипано с катинарчета и Карловия мост (XIV в.) - най-голямата забележителност на Прага - ще видим двете стражеви кули и уникалните скулптури, между които и тази на Кирил и Методий. Мостът е предпочитано място не само заради невероятната панорамна гледка към Мала страна и река Вълтава, но и заради неповторима творческа атмосфера, която създават местните художници и музиканти.
Карловият мост и архитектурния комплекс Клементинум, където се намира най-красивата барокова библиотека на Прага, са предверие към романтиката на Стария Град, а тесните калдъръмени улички ще ни изведат до Староместкия площад.
Следобяд - свободно време в Прага с възможност за самостоятелно посещение на Националната галерия и музеите на Прага - на Сметана, Алфонс Муха, Франц Кафка и др. или
По желание следобяд /с предварителна заявка и заплащане/ -  "ИСТОРИИ ЗА ПРАГА В МУЗЕЯ НА ФРАНЦ КАФКА" с местен екскурзовод на български език (Продължителност: около 1,5 ч.):
В самото сърце на историческия квартал "Мала Страна", под Карловия мост, се намира най-тясната уличка (със светофар за пешеходци!), а непосредствено до нея е разположен и един от най-интересните интерактивни музеи, представящ магичното въздействие на Прага върху творчеството и личността на прочутия писател Франц Кафка, роден през 1883 година. Впечатляващи аудио-визуални инсталации, тесни лабиринти с автентични ръкописи и филмови кадри са различният поглед към града, който ще ни "заведе" до края на 19 век и началото на 20 век в Прага. Ще ви разкажем за именити писатели, художници, философи и интелектуалци и за тайните кътчета на Стара Прага, преплели се с живота и творчеството им.
Нощувка


Трети ден (11.12.2021):
Закуска.
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: "ДРЕЗДЕН И НАЙ-СТАРИТЕ КОЛЕДНИ БАЗАРИ" - целодневна автобусна екскурзия с местен екскурзовод на български език. /Продължителност: около 8 часа. Включва автобусен транспорт, пешеходен тур с местен екскурзовод на български език и свободно време за посещение на музеи, шопинг или разходка из коледните базари/.
Дрезден е разположен живописно по поречието на река Елба и се намира само на 150 км. от Прага. Счита се за един от най-красивите градове на Германия и заради невероятните си панорамни гледки е известен още и като "Флоренция на Елба". Куполът на забележителната църква Фрауенкирхе оформя силуета на града заедно с останалите постройки, разположени в старата му част - бароковия дворец Цвингер, Операта, Дрезденския дворец, Съкровищницата, стената на Саксонските князе и църквата Хофкирхе, които ще разгледаме по време на пешеходния тур.
През свободното време можете да посетите световноизвестните музеи на Дрезден или да се разходите из най-старите коледните базари.
Според стриктно водената от германците статистика, през 2019 г. ще се проведе точно 585-рия коледен базар в град Дрезден - Striezelmarkt, разположен на централния бароков площад Алтмаркт, където се издига и най-високата коледна пирамида в света (въртележка с височина 14 метра). В цветните павилиончета се предлагат различни вкусотии по традиционни саксонски рецепти, включително и легендарният дрезденски сладкиш щолен. Коледната атмосфера се допълва от изпълненията на коледни песни, от занаятчийските работилници и от уханието на печени бадеми, кестени и ароматното греяно вино. Средновековният коледен базар Drezdner Stallhof пък е част от дворцовия комплекс в центъра на града. Романтичното място, служило за провеждане на рицарски турнири от края на 16-ти век, ще ви срещне с майстори-занаятчии, облечени в средновековни одежди, които предлагат на посетителите домашна храна и ръчно изработени продукти, използвайки автентични материали и уреди от късното средновековие. 
Нощувка.

Четвърти ден (12.12.2021):
Закуска.
Свободно време в Прага или
*По желание /с предварителна заявка и заплащане/: КРУИЗ ПО ВЪЛТАВА (Продължителност 1 час).

Среща за трансфер от хотела до летището. Отпътуване с директен полет на България Ер за София в 16:25 ч.

Възможни са размествания в дните от програмата с цел оптимизация и съобразно заявките.
*Круизът по Вълтава може да се проведе и през втория ден от програмата, следобяд.

Полетно разписание:
FB 301 09DEC SOFPRG 10:20 11:15
FB 302 12DEC PRGSOF 16:25 19:15
Възможни са промени

 

КАК ПЪТУВАМЕ ДО ЧЕХИЯ

От 31 август 2021г. пристигащите в Чехия от страни с „high level risk“, в това число от България, е необходимо да представят един от следните документи:

- сертификат за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 (14 дни след завършена ваксинационна схема)
- сертификат за преболедуван COVID-19 (положителен PCR тест преди не повече от 180 дни);
Задължително е всеки пътник преди полета си да попълни и изпрати електронна декларация

Ако пътуващият не притежава нито един от посочените два сертификата, той трябва да се самоизолира след пристигането в Чехия. Освен това трябва да представи и два негативни резултата от направен PCR тест (един - направен до 72 ч. преди влизането в Чехия и втори - направен на 5-ия след влизането в Чехия). Подробни указания можете да намерите ТУК.

Информацията е актуална към 31.08.2021. Съветваме пътуващите да се информират за възникнали промени в условията за пътуване, непосредствено преди датата на заминаването.

 

Абонирай се за нюзлетър

Please enable the javascript to submit this form

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36/Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information