Мини почивка в Пулия

 

ЕКСКУРЗИЯ ДО ПУЛИЯ И БАРИ - ЗЕМЯТА НА ТРУЛИТЕ

Самолетна екскурзия с водач от България

Пулия, разположена в „тока” на ботуша – най-добрата кухня в Италия, девствена природа и фантастични плажове.
Плажове, окъпани от слънчевите лъчи, в комбинация със стилен хотел, облагодетелстван от спокойствието и зеленината на вилната зона на Кампомарино ди Маруджо.

София – Бари – Кампомарино ди Маруджо – Матера – Алберобело – Локоротондо – Остуни – Мартина Франка – Галиполи – Песколюзе – Санта Мария ди Леука – Таранто – Лече – Отранто – Кампомарино ди Маруджо – Бари – София


В Бари ще се „потопите“ в ароматите на традиционни италиански вина, чийто вкус се подсилва от всеизвестната фокача. Този лек, тънък, пухкав и еластичен прясно изпечен хляб е винаги добре подправен със сезонни пресни билки и студено пресован висококачествен зехтин. Това съчетание кара всеки вкусов рецептор на небцето да потръпне от удоволствие.
Капоколото е специфичен колбас за района на Вале д`Итрия, където се намира Мартина Франка. Произвежда се от крехко и сочно свинско месо, накълцано, осолено и мариновано в неферментирал гроздов сок. Вкусът се допълва от органичната обвивка и изсушаването на открито в продължение на 100-180 дни.
В Галиполи – най-големият износител на зехтин за Европа през Средновековието – може да се опита златистото масло, гарнирано с други местни деликатеси. Съчетанието между млади и вековни маслинови дървета, слънчеви лъчи и подходящи почви прави зехтина ароматен, полезен и един от най-качествените екстра върджин зехтини в Европа.
След разходка сред приказните трули на Алберобело, може да опитате от характерните италиански ликьори и местни сладки. Най-известни от сладкишите са петоле (сладки домашни бухти) и картелате (богата смес от  захар, вино марсала, мед, канела, масло и ароматен ликьор).
Впечатленията от бароковия Лече, ще бъдат допълнени от богатите аромати и наситени цветове на южноиталианските вина, съчетани с добре подправени брускети. Всичко в брускетите е пресно – ароматен чесън и босилек, сочните добре узрели домати, студено-пресованият екстра върджин зехтин. Само хлябът е оставен да съхне в продължение на няколко дни, за да насити вкуса си с натуралните ухания на района.


Програма "Мини почивка в Пулия":

ДЕН 1
София – Бари
Отпътуване от терминал 1 на летище София с полет на авиокомпания Wizz Air в 15:45 ч. Кацане в Бари в 16:10 ч. Трансфер до хотела. Настаняване. Пешеходна разходка в историческия център на Бари: Тук се намира катедралата "Св. Савин", построена в края на 12 в. в романски стил. Днес тя блести със светлата си фасада и елегантния си интериор с барокови елементи, добавени през 18 в. На няколко крачки от нея е емблематичната за Бари крепост "Нормано Свево" от 12 в. – сменяла функциите и управлението си няколко пъти, днес тя е място за организиране на художествени изложби и културни събития. Разходката по крепостната стена разкрива красиви гледки към града, Адриатическо море и пристанището на Бари. Интересна за посещение е и базиликата "Свети Николай", където се съхраняват мощите на светеца, закрилник на моряците, затворниците и децата. Осветена е през 1087 г., но остава незавършена до 1197 г. и все пак е едно от най-големите постижения на характерната за Италия романска архитектура в Пулия. Зад всеки ъгъл в стария град се крият малки магазинчета за сувенири и вино, ресторанти, сервиращи традиционните паста и фокача, а ароматът, който се носи от кафенетата, ви приканва да влезете и да опитате истинско италианско кафе, поднесено с топка сладолед или шоколадова торта. Нощувка.

ДЕН 2
Остуни – Лече
Закуска. Свободно време в Бари или по желание целодневна екскурзия до Остуни и Лече. Отпътуване и посещение на Остуни, известен като "Белия град" и прочут с типичната южна атмосфера на областта Пулия. Туристическа програма: катедралата и средновековния град. Отпътуване за Лече, наречен "Флоренция на Пулия" и известен с бароковата си архитектура. Според легендата градът е съществувал още от времето на Троянската война, когато е носил името Сибар. По-късно е завладян от липигииците, а от тях го завземат римляните през 3 в. пр. Хр. Те му дават името Липия. По времето на император Адриан Лече е преместен 3 км на североизток и е наречен Личея. След краха на Западната Римска империя Лече е превзет от остготския крал Тотила. След това за пет столетия Лече е върнат към Източната Римска империя – Византия. Норманите завладяват града през 11 в. и по-късно е присъединен към Кралство Сицилия. Туристическа програма: Катедралата; Епископският дворец; църквата "Св. Йоан Кръстител"; дворецът "Седжо"; градската крепост; църквата "Свети кръст". Връщане в хотела. Нощувка.

ДЕН 3
Алберобело – Матера
Закуска. Свободно време в Бари или по желание целодневна екскурзия до Алберобело и Матера. Посещение на Алберобело - приказната столица на трулите, където буквално ще се пренасете в света на детските приказки. Трулите са специфични постройки, наследили праисторическа строителна традиция. Състоят се от цилиндрична основа със стени, дебели до 1 м, и конусовиден покрив от варовикови плочи на няколко пласта. Макар че са градени без всякаква спойка, те са оцелели и до днес. Катедралата на градчето е посветена на светците Козма и Дамян и се отличава с неокласическата си фасада от 18 в. В близост до главния площад се намира църквата "Санта Лучия" от началото на 19 в. Матера е обект от световно значение под закрилата на ЮНЕСКО, уникално селище, познато като "Mъртвия град", известен в целия свят като естествен декор на много филми. Пешеходна разходка в историческия център с възможност за посещение на музея "Саси" (входната такса се заплаща допълнително: 3 EUR на турист). Връщане в хотела. Нощувка.

ДЕН 4
Бари – София
Закуска. Свободно време. Трансфер до летището в Бари. Полет за България на авиокомпания Wizz Air в 16:45 ч. Кацане на терминал 1 на летище София в 19:30 ч.


Абонирай се за нюзлетър

Please enable the javascript to submit this form

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36/Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information