Почивка в Пулия - Тicho's Lido 4*

 

ПОЧИВКА В ЮЖНА ИТАЛИЯ С ЧАРТЪРЕН ПОЛЕТ ОТ СОФИЯ

7 нощувки в хотел Ticho's Lido 4*

Пулия, разположена в „тока” на ботуша – най-добрата кухня в Италия, девствена природа и фантастични плажове.
Плажове, окъпани от слънчевите лъчи, в комбинация със стилен хотел, облагодетелстван от спокойствието и зеленината на вилната зона на Кампомарино ди Маруджо.

София – Бари – Кампомарино ди Маруджо – Матера – Алберобело – Локоротондо – Остуни – Мартина Франка – Галиполи – Песколюзе – Санта Мария ди Леука – Таранто – Лече – Отранто – Кампомарино ди Маруджо – Бари – София


В Бари ще се „потопите“ в ароматите на традиционни италиански вина, чийто вкус се подсилва от всеизвестната фокача. Този лек, тънък, пухкав и еластичен прясно изпечен хляб е винаги добре подправен със сезонни пресни билки и студено пресован висококачествен зехтин. Това съчетание кара всеки вкусов рецептор на небцето да потръпне от удоволствие.
Капоколото е специфичен колбас за района на Вале д`Итрия, където се намира Мартина Франка. Произвежда се от крехко и сочно свинско месо, накълцано, осолено и мариновано в неферментирал гроздов сок. Вкусът се допълва от органичната обвивка и изсушаването на открито в продължение на 100-180 дни.
В Галиполи – най-големият износител на зехтин за Европа през Средновековието – може да се опита златистото масло, гарнирано с други местни деликатеси. Съчетанието между млади и вековни маслинови дървета, слънчеви лъчи и подходящи почви прави зехтина ароматен, полезен и един от най-качествените екстра върджин зехтини в Европа.
След разходка сред приказните трули на Алберобело, може да опитате от характерните италиански ликьори и местни сладки. Най-известни от сладкишите са петоле (сладки домашни бухти) и картелате (богата смес от  захар, вино марсала, мед, канела, масло и ароматен ликьор).
Впечатленията от бароковия Лече, ще бъдат допълнени от богатите аромати и наситени цветове на южноиталианските вина, съчетани с добре подправени брускети. Всичко в брускетите е пресно – ароматен чесън и босилек, сочните добре узрели домати, студено-пресованият екстра върджин зехтин. Само хлябът е оставен да съхне в продължение на няколко дни, за да насити вкуса си с натуралните ухания на района.


Програма "Почивка в Пулия - чартър":

ДЕН 1
София – Таранто
Oтпътуване от летище София за Бари с директен чартърен полет на авиокомпания "Gullivair" в 14:30 ч. Кацане на летището в Таранто в 15:00 ч. и трансфер до хотела. Настаняване. Информационна среща. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 2
Бари – Полиняно а маре
Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия по желание: Бари и Полиняно а Маре.

Отпътуване за Бари – пристанище и областен град, вторият по значение икономически център в Южна Италия, развиващ се благодарение на транспорта и туризма. Това го прави едновременно оживен, приветлив и интересен за посещение. В новата част на града се разполагат основно административни сгради, магазини на световни марки, барове, ресторанти и озеленени паркове. Пешеходна разходка в историческия център на града (включена в цената). Тук се намира катедралата "Св. Савин", построена в края на 12 в. в романски стил. Днес тя блести със светлата си фасада и елегантния си интериор с барокови елементи, добавени през 18 в. На няколко крачки от катедралата се намира емблематичната за Бари крепост "Нормано Свево" от 12 в. – сменяла функциите и управлението си няколко пъти, днес тя е място за организиране на художествени изложби и културни събития. Разходката по крепостната стена разкрива красиви гледки към града, Адриатическо море и пристанището на Бари. Интересна за посещение е и базиликата "Свети Николай", където се съхраняват мощите на светеца, закрилник на моряците, затворниците и децата. Осветена е през 1087 г., но остава незавършена до 1197 г. и все пак е едно от най-големите постижения на характерната за Италия романска архитектура в Пулия. Зад всеки ъгъл в стария град се крият малки магазинчета за сувенири и вино, ресторанти, сервиращи традиционните паста и фокача, а ароматът, който се носи от кафенетата, ви приканва да влезете и да опитате истинско италианско кафе, поднесено с топка сладолед или шоколадова торта. Дегустация на „Фокача“ с местно вино. Свободно време.

 

Отпътуване към Полиняно а Маре - град, издигнат върху внушителни отвесни скали. Пред портите му е минавал Римския път "Виа Траяна". В наши дни крайбрежието е познато с кристално чистото си море, плажна ивица от 20 км. с многобройни естествени заливи и скални пещери. Наричан е "Перлата на Адриатика", а специфичната му архитектура се допълва с природните красоти. Това е родния град на италианския певец, композитор, актьор и общественик, носител на 2 награди "Грами" през 1958 година Доменико Модуньо. Хотели, ресторанти, джелатерии носят имена на песните му. Негов 3-метров бронзов паметник е издигнат в центъра на града - фигурата му е загърбила морето, ръцете му са широко отворени - като да прегърне своето любимо Полиняно а Маре. Допълнително очарование за туристите е и известния ресторант "Грота Палацезе" (Grotta Palazzese) в стария град - терасите му предлагат невероятна панорамна гледка.

 

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 3
Матера
Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия по желание: Матера и Берналда.

 

Матера е обект от световно значение под закрилата на ЮНЕСКО. Началото си води от времето на Палеолита, когато първите му обитатели заселват естествените пещери в каньона на река Гравина. Векове наред разширяват жилищата си т. нар. "саси", като дълбаят навътре в скалата или изграждат каменни предверия за стъпаловидно разположените си убежища. Условията на живот в сасите не се променят, докато в началото на 50-те години на 20 в. италиански интелектуалци апелират за правителствена намеса. С държавно финансиране на живеещите в пещерите са предоставени съвременни жилища. Античната част на града остава необитаема и хората я наричат Мъртвия град. "Мъртвият" период продължава, докато киното не започва да се интересува от Матера. Днес изоставените някога саси заживяват отново като магазини, ресторанти, енотеки, дори и като луксозни хотели. Пешеходна разходка в историческия център. Възможност за посещение в свободното време на Етнографски музей и/или скални църкви.

 

Отпътуване към Берналда - типично за италинския юг градче, което ревниво пази традициите си. Градът се свързва със рода Капола - пет поколения, работещи във филмовия бизнес. Всичко започва с Агостино Копола, дядо на световноизвестния режисьор и сценарист на трилогията "Кръстникът" - Франсис Форд Копола. Внукът Франческо (както тук го наричат) е построил хотел, в който всяко лято почива със семейството и приятелите си. Неговите братовчеди (нали тук всички са роднини) са превърнали кафенетата в центъра в причудлива смесица от италиански и американски интериор. С финансиране от Европейския съюз, общината реставрира инфраструктурата, средновековния замък и църквата, чиито светлини вечер впечатляват от далеч.

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 4
Алберобело – Локоротондо
Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия по желание: Алберобело и Локоротондо.

Пешеходна разходка в града на трулите – Алберобело. Трулите са специфични постройки, наследили праисторическа строителна традиция. Състоят се от цилиндрична основа със стени, дебели до 1 м, и конусовиден покрив от варовикови плочи на няколко пласта. Макар че са градени без всякаква спойка, те са оцелели и до днес. Най-изумителен е градският музей "Територио", който е съставен от 10 трули, обединени в едно, и представя историята на трулите и техните обитатели. Катедралата на градчето е посветена на светците Козма и Дамян и се отличава с неокласическата си фасада от XVIII век. В близост до главния площад се намира църквата "Санта Лучия" от началото на XIX век

Посещение на Локоротондо – пешеходна разходка из улиците на гинесовия рекордьор за най-много букви "о" в името. Странното име, което означава "кръгло място", произлиза от също толкова интересния исторически център с кръгла форма. Локоротондо е известен още като "Град на балконите" и като една от 36-те най-красиви общини в Италия. Тук не само къщите си имат номера, но и всеки балкон е номериран.

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 5
Лече – Отранто
Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия по желание: Лече и Отранто.

Лече е известен като "Флоренция на Пулия" заради съхраненото богатство от шедьоври на архитектурата и изкуството, където сред хармоничната смесица от стилове преобладава бароковата архитектура. Интересни забележителности в Лече са катедралата "Успение Богородично", Епископският дворец, църквата "Богородица на благодатта", градската крепост, областният музей, римският театър и колоната на св. Орондзо, подарена от град Бриндизи в чест на покровителя на Лече. По време на разходката се спира на площада пред катедралата и при църквата "Свети кръст"

Разглеждане на Отранто, където можете да се потопите в южняшката атмосфера на Италия. През античността оттук е минавал един от главните пътища на Римската империя и градът е служил като изходен пункт за настъпление към Балканите. Добре запазен е средновековният арагонски замък, увековечен в първия готически роман в историята "Замъкът на Отранто" на английския писател Хорас Уолпоул. Пешеходна разходка в историческия център на Отранто с възможност за посещение на катедралата "Благовещение", в която се съхранява една от най-красивите подови мозайки от Средновековието, както и колони, за които се смята, че са донесени от храма на Минерва.

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 6
Остуни
Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия по желание: Масерия Парадизо и Остуни.

Посещение на Масерия Парадизо - стопанство, собственост на един от големите животновъди и производители на сирена и млечни продукти в региона. През XVIII и XIX век тези стопанства са били убежище на местни бунтовници - факт, който обяснява легендарните истории, свързани с испанското и френското управление. От тези времена са запазени традициите в отглеждането на животни и производството на сирена и зехтин, сполучливо съчетани с модерна организация за био производство и безотпадни технологии. Презентация и дегустация на специфичните за региона сирена: моцарела, бурата, страчатела и други.

Отпътуване за Остуни, "Белият Град" - известен с производството на вино, висококачествен зехтин и с характерната архитектура в бяло. Днес най-забележителни за посещение в Остуни са катедралата "Успение Богородично", епископският дворец и множеството запазени дворци на аристократични фамилии. До началото на второто хилядолетие катедралата е функционирала като православна църква, а през 13 в. Фридрих II я превръща в католическа. След като пострадала при земетресение през 15 в., църквата е построена наново в готически стил.

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 7
Мартина Франка
Закуска. Свободно време или допълнителна екскурзия по желание: Мартина Франка и време за шопинг тур в Таранто.

Посещение на Мартина Франка - очарователен град, разположен в пленителната долина Итрия. Той е вторият по значимост за бароковото изкуство в Пулия след град Лече. Историческият център на Мартина Франка е прекрасен пример за барокова архитектура, която доминира облика на града с красивите домове, църкви, дворци и площади. Екскурзията завършва с посещение на търговски център "Монголфиера", намиращ се в покрайнините на Таранто - свободно време за шопинг.

Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

ДЕН 8
Таранто – София
Закуска. Свободно време. Трансфер до летищетото в Бари за директен чартърен полет в 16:00 ч. Кацане на летище София в 18:30 ч.Абонирай се за нюзлетър

Please enable the javascript to submit this form

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36 Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information