Сряда, 24 Януари 2024 10:17

Какво е необходимо за сафари в Кения

Публикувана в Дестинации

Да се подготвим за едно от най-вълнуващите приключения - сафари в Кения! Какви пари да носим, какви дрехи да опаковаме, какво ни очаква...

 

ПОДГОТОВКА ЗА САФАРИ В КЕНИЯ

„Ако можех да направя само още едно нещо отново, то щеше да е да отида пак на сафари.“ Карен Бликсен, автор на "Отвъд Африка".

Планирането на сафари е вълнуващ момент, но е свързано и с внимателна подготовка. Разгледайте информацията от често задавани въпроси преди да се впуснете в забележително сафари приключение, което ще остави спомени за цял живот.

 

КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА ЗНАЕМ ЗА САФАРИ В КЕНИЯ: ПРЕДИ ПЪТУВАНЕТО

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕТО

За пътуването е необходимо да разполагате с паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на обратния полет и с най-малко 3 цели празни страници. Ако валидността на документа е по-малка, няма да бъдете допуснати да кандидатствате за виза онлайн. Препоръчително е да направите копие на паспорта и важните документи, които да носите в багажа си.

 

ВАЛУТА

Официалната валута на Кения е кенийски шилинг (Ksh) и се предлага в купюри от 50, 100, 200, 500 и 1000 шилинга. Вземете щатски долари (USD), когато пътувате до Кения. Важно: Носете доларови банкноти по 50$ и 100$ след 2006 година, тъй като долари от предходни години не се приемат, а по-дребните банкноти се обменят на по-високи курсове спрямо шилинга. Може да се плаща и с кредитни карти. Много хотели и по-големите ресторанти посочват цените в щатски долари. Пригответе дребни за бакшиш (5,10 доларови банкноти).

 

КЛИМАТ

Очаквате, че в Африка навсякъде е горещо! Ще останете изненадани от студените температури на кратера Нгоронгоро, по-хладно, отколкото очаквате може да бъде и в Найроби (на 1661 м), и Аруша (на 1403 м). Крайбрежията на Кения и Танзания имат много по-топъл климат. Добре е да опаковате няколко слоя дрехи като подготовка за по-студените вечери, но също така да се уверите, че носите достатъчно слънцезащитен крем за горещите дни. В Африка може да вали по всяко време на годината. През април и май дъждовете обикновено са по-силни през нощта. През ноември дъждовете може да са проливни, но често са съвсем кратки.

Повечето от парковете и резерватите, с изключение на планинските и горските паркове, са разположени в райони, в които преобладават сухи, топли до горещи условия. Има два туристически сезона: Висок сезон: периода от юни до декември и от декември до март - това са най-добрите месеци за посещение на парковете за наблюдение на диви животни (лесно гледане на дивата природа поради ниските треви в парковете, много храна за дивата природа, добър слънчев климат). Нисък сезон - април и май.

 

ЧАСОВА РАЗЛИКА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И КЕНИЯ

Кения е разположена в часовата зона Източно африканско време (UTC +3). Това означава, че часовата разлика между Кения и България е +1 час. В Кения не се използва лятно време.

 

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО

Източна Африка има стандартно електрическо напрежение (както у нас - 240V @50Hz), но ще са ви необходими с 3-пинови контакти (британски стандарт). Подгответе преходник за контакт от английски тип.

 

МЕДИЦИНСКИ ИЗИСКВАНИЯ

За посетителите от Европа не се изисква ваксинация срещу жълта треска или малария. И двете са с само препоръчителен характер и лична отговорност на пътуващия. 
Източник

COVID-19 Изисквания към януари 2023
- За всички пътници, пристигащи в страната, през който и да е пункт на влизане, НЕ се изисква представяне на доказателство за ваксинация срещу COVID-19; НЕ се изисква попълване на декларация (към 2023 г - до 72 часа преди пътуването на следния адрес: https://ears.health.go.ke/airline_registration/ за генериране на QR код). ИЗКЛЮЧЕНИЕ:  Само от пътниците, пристигащи с грипоподобни симптоми, ще се изиска попълване на формуляра на платформата "jitenge". От тях също така ще се изиска да направят тест за антиген COVID-19 при пристигането си на собствени разноски. При положителен антигенен тест, се направи допълнителен тест COVID-19 PCR отново за сметка на пътуващия. При тежки симптоми пътуващият се изолира.

При организирано пътуване в пакета е включена медицинска застраховка.

 

БАГАЖ

Мястото за багаж в превозните средства (джип или мини-ван) е ограничено, така че моля обърнете специално внимание на информацията:
• 1 куфар, не по-тежък от 15 кг (препоръчително).
• 1 малка ръчна чанта с неща от първа необходимост — репеленти, документи, пари и карти, фото апарат/камера. За целта можете да използвате малка раничка или удобна чанта, която можете да поместите в краката си в превозното средство.
• чантичка — тип „банан”
Спазването на горните условия е препоръчително, с което ще улесните местните организатори и ще направите вашето пътуване по-комфортно.
Вземете със себе си удобни, неофициални дрехи и такива, които можете да перете и обличате в хода на пътуването. Дрехи с натрапчиви ярки цветове, камуфлажни и бели дрехи не са подходящи за сафари в Кения!

Ето примерен списък, по който може да се ръководите при приготвяне на багажа:
• 1-2 удобни панталона
• 3-4 шорти или къси панталони
• Тениски
• Лека памучна рокля за жените
• Леко яке (полар, др. връхна дреха)
• Непромокаемо яке/анорак
• Топло яке (май-септември: зимните нощи са прохладни)
• Чифт удобни за ходене обувки
• Чифт джапанки или сандали
• Бански костюм
• Слънчева шапка
• Шапка (препоръчително с козирка или връзка, за да не да излети от джипа по време на сафарито)
• фенерче (лоджовете обикновено предоставят, но за всеки случай е хубаво да имате със себе си)
• Бинокъл - с цел да извлечете максималното от едно сафари е хубаво да имате бинокъл (любителски). Повечето шофьори разполагат с бинокъл в джиповете, но обикновено са 1 или 2.
И разбира се не на последно място са репелентите, във всякакъв вид и форма. Използвайте ги без да ги пестите — ден и нощ. Всички стаи са снабдени с електрически машинки против комари, както и леглата са с балдахини!

Препоръчително е да носите със себе си:

• сухи и мокри кърпички
• лосион със слънчезащитен фактор
• балсам за устни
• репеленти за тропически комари
• ако носите лещи, моля имайте предвид, че по време на сафари се вдига много прах и може да възникнат проблеми, препоръчително е да носите очила.
• бутилка за вода, която да е удобна по време на преходите в саваната.

 

БЕЗОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА САФАРИ

По време на сафарито вашият водач ще дава инструкции за безопасност и ще информира кога е безопасно да се излезе от превозното средство. В лоджите и лагерите персоналът често придружава до и от стаите, за да гарантира безопасността. Повечето лоджи и лагери нямат огради. Не забравяйте, че дивите животни могат да бъдат опасни и следвайте препоръките на вашите водачи.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ SAFARI LODGE И SAFARI CAMP?'

Сафари лоджите се намира в отдалечен район с диви животни и се състоят от няколко вили, разположени на територията. Има основна сграда, в която се помещават ресторант, бар и други удобства, както и рецепция и административни съоръжения. В повечето лоджи има и басейн. Стаите за гости са със собствен санитарен възел - в отделни вили, струпани около основната сграда.
Атмосферата е пасторална, допълваща естествената среда и близката дива природа. Сафари лоджите се различават по размер, дизайн, местоположение и стандарти.

Сафари палатковите лагери споделят някои прилики със сафари хижите по оформление, предназначение и местоположение. Палатковият лагер се състои от основната сграда (в която се помещават обществените зони) обикновено в африкански стил със сламен покрив. Палатките са със самостоятелна баня - групирани около основна сграда. Конструкцията на палатковия лагер е голяма палатка е разположена върху солидна подова основа и е със самостоятелна баня и малка тераса или веранда. Палатките са помещения с външни стени от платно, а не от дърво или тухли. Палатковият къмпинг комплекс може да разполага и с басейн. Палатковите лагери варират в нива на удобства от комфорт, превъзходен комфорт, лукс до супер луксозни.

Почти всички места за настаняване в сафари лоджи/палаткови лагери по време на сафари осигуряват безплатен Wi-Fi. Wi-Fi е осигурен в общите части на сафари лоджите/палатковите лагери, включително рецепцията, зоните за хранене и салона. Не се предоставя в индивидуалните стаи/палатки.

 

КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА ЗНАЕМ ЗА САФАРИ В КЕНИЯ: ПО ВРЕМЕ НА ПЪТУВАНЕТО

ОТПАДЪЦИ

Не изхвърляйте нищо от превозните средства, включително остатъци от храна и обелки от плодове. На местата за пикник събирайте и поставяйте в предвидените контейнери всички отпадъци. Ако в района няма контейнер, боклукът трябва да се събере и транспортира до следващия лагер.

ДРЕС КОД

По време на сафаритата е подходящо ежедневното по-спортно облекло. Някои лоджи и по-луксозните лагери изискват гостите да бъдат елегантно облечени за вечеря. За мъжете вечер се препоръчват дълги панталони - както за спазване на дрес-кода, така и за защита от ухапвания от насекоми.

БАКШИШ

Желателно е да оставяте бакшиш на носачите и шофьорите или да го добавите в кутията за бакшиши, каквато обикновено има в повечето хотели и в по-големите заведения. Когато вечеряте в ресторанти, е прието да оставите 10% бакшиш и от 5 до 10 $ на ден, на човек - за сафари гид.

ВОДА

Водата е ценна стока в Африка, ползвайте я пестеливо! Водата в Кения не е подходяща за миене на зъби, за целта голяма част от хотелите/лоджите зареждат в стаите минерална вода — безплатно.

ХРАНА И НАПИТКИ

В някои части на страната не се препоръчва да консумирате свежи плодове и зеленчуци, особено в местни заведения. Това обаче не е проблем в хотелите и лоджите от по-висока категория. През лятото (септември-април) свежите плодове и зеленчуци не трябва да престояват повече от 2-3 дни. Чай и кафе ще имате на разположение в лоджите безплатно. Минерална вода, безалкохолни и алкохолни напитки могат да се закупуват в крайпътните магазини и супермаркети. В случай че попаднете в местно заведение, извън територията на хотела и лоджите, не ползвайте лед (освен ако не сте сигурни, че е приготвен от пречистена или минерална вода) и пийте от бутилката или от чаши за еднократна употреба, вместо да ползвате порцелонови/стъклени чаши.

Сутрин ще ви бъде сервирана закуска на блок маса, на обяд ако сте на сафари - имате пикник обяд, а вечерите са на блок маса в лоджите. Кения е държава, която е приела да е „свободна от цигарен дим”. Това се спазва безпрекословно, дори и в откритите ресторанти на хотелите и в лоджите не е разрешено пушенето. Можете да пушите само на определените за целта места, обичайно това са баровете.

СПЕШНИ СИТУАЦИИ

Ако трябва да се свържете с полицията, пожарната или линейката при спешни случаи, наберете 999, за да се свържете с най-близкото полицейско управление, наберете 122 или посетете уебсайта на кенийската полиция на адрес www.kenyapolice.go.ke. За достъп до всички правителствени институции: www.kenya.go.ke

 

КАК СЕ КАНДИДАТСТВА ЗА ВИЗА ЗА КЕНИЯ

Услугата за получаване на виза е изцяло електронна. Всеки посетител трябва да попълни електронен формуляр (в няколко последователни стъпки) най-рано три месеца преди датата на пътуването и най-късно до 1 седмица преди това. Не чакайте последния момент! Услугата се заплаща онлайн с карта. Цената на визата към януари 2023 г. е 50 долара + такса за обработка на документите.

Кандидатстването за виза включва четири лесни стъпки:

1. Създаване на акаунт на www.evisa.go.ke
2. Попълване на формуляра за кандидатстване, прикачване на изисканите документи и плащане с кредитна или дебитна карта Master/Visa
3. След достигане на ниво „Kenya eVisa — Approval Confirmation“ - отиване на справката за виза и изтегляте eVisa в PDF формат от акаунта си.
4. Разпечатвате визата в цветен формат и взимате с вас по време на пътуването.
При попълване на формуляра трябва да се има предвид:
1. Изисква се валиден задграничен паспорт с валидност не по-малка от шест месеца — номер, дата на издаване, дата на валидност, орган издал паспорта
2. Точно попълване на формуляра за кандидатстване за виза — имена, дата на раждане, валиден телефон, валиден мейл адрес, пол, имена на родителите — майка и баща. Непълните заявления се отхвърлят, както и предоставянето на невярна информация ще доведе до автоматичен отказ на виза.
3. Най-малко три празни страници в паспорта на притежателя.
4. Билет за връщане (не се изисква при попълване във формуляра, номера на полетите)
5. Всички заявления за виза начисляват такса за обслужване от 1$.
6. Таксата за обработка на виза не се възстановява при отказ.
7. Притежаването на виза не е окончателното право за влизане в Република Кения.
8. В случай на просрочие по време на плащане, не кандидатствайте повторно - свържете се с администратора на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.!
9. ВАЖНО: Неподходящото качване на документи ще доведе до автоматично отхвърляне на визата.
10. ВАЖНО: Изисква се прикачване на скорошна цветна снимка с паспортен размер с ясен фон.
11. Посочва се и локацията в Кения — наименование на хотела по програмата, в който сте настанени.

  

Разгледайте офертите за Сафари в Кения:

Прочетена 107 пъти

Абонирай се за нюзлетър

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36 Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information