Неделя, 03 Март 2024 10:00

Забележителности в Холандия - Заансе Сханс

Публикувана в Дестинации

В приказното селце Заансе Сханс вятърните мелници и занаятчийниците, разположени в старинните дървени къщи, работят по начина, по който са били използвани в миналото.

 

ЗААНСЕ СХАНС - ПЪТУВАНЕ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО

Това, което ще видите в Заансе Сханс, е как е изглеждал истинският живот покрай река Zaan през 18-ти и 19-ти век.

 

Дървени вятърни мелници, водни канали с малки мостчета и къщи с романтичен старинен интериор - най-живописният холандски пейзаж е само на 20 километра от Амстердам.

Zaanse Schans16

 

Вятърните мелници

Известната поговорка: „Бог създаде Земята, но холандците създадоха Нидерландия“ обобщава мащаба на битката, която Нидерландия води срещу водата от векове.

Преди парата и електричеството, единственият достатъчно мощен и надежден източник, за да се поддържат ниските земи (полдери) сухи в необходимия мащаб, била вятърната енергия.

Въз основа на проекти, които заимстват от Персия, в края на 13 век холандците започват да строят примитивни вятърни мелници, изпомпващи вода и в следващите няколко века те се превръщат в жизненоважно средство в борбата им за оцеляване и просперитет. Задвижвани от вятъра и с капацитет за работа 24 часа в денонощието, мелниците произвеждали 300 пъти повече, отколкото било възможно с човешки труд.

Холандците откриват и се усъвършенстват в това как да се възползват от вятъра, за да пресушават блатистите местности и дори цели езера, превръщайки ги в плодородна обработваема земя и райско място за живот. Вятърните мелници полагат основите на съвременното хидроинженерство, благодарение на което за последните 700 години Нидерландия увеличава територията си със 17% за сметка на водата. Едно от най-удивителните съоръжения е построената през 1932 г. масивна дига (Afsluitdijk) с дъжина 32 километра и ширина 90 метра, която свързва провинциите Северна Холандия и Фризия по суша, затваря част от Южно море, превръщайки я в сладководно езеро (Ijselmeer). В близост се създава Нордост и по-късно най-младата провиниция - Флеволанд. Двата полдера се намират на 4 метра под морското равнище и се отводняват 24 часа в денонощието.

Днес повече от 2400 километра диги предпазват ниската, равна земя - почти половината, от която се намира под морското равнище, от Северно море. Без съществуващите диги 65% от страната би била наводнена всеки ден. Дървените вятърни мелници са помагали за оттичането на водата от земята повече от 600 години.

 

Zaanse Schans5

До 19-ти век по протежение на 11-километров участък по река Заан вече са разположени 900 вятърни мелници и добиваната от вятъра енергия започва да намира нови приложения. Появяват се вятърните дъскорезници, благодарение на които Холандия доминира в световните морета през 17-ти век. В района на Заандам по това време се произвеждат 75 кораба годишно, започва индустриално производство на хартия, масло, горчица, боя, на холандската алкохолна напитка jenever (вид джин) и много други.

Освен за производствени цели, мелниците били използвани и за осъществяване на контакт между жителите. Позицията на платната сигнализирала за важни събития като сватби или раждания, а по време на войни служела за предупреждение към местните жители.

 

Zaanse Schans11

След Втората световна война мощните парни помпи постепенно и изцяло заменят работата на вятърните мелници.

Неизползваемите вече дървени вятърни мелници започват да западат и да се рушат. С помощта на многобройни дарения, много от тях са възстановени към средата на 20-ти век. За да се запази културната история на регион Заан, през 1961 г. земята на селцето Заансе Сханс е избрана да бъде реконструирана и да се създаде този уникален музей на открито, в който дървените мелници и селските къщи със занаятчийски работилници са пренесени тук по шосе и вода в автентичния си вид.

Всяка втора събота (и неделя) през май в Холандия се празнува Национален ден на мелницата и мелничарството.

 

Защо се нарича "Zaanse Schans"

 

Заансе Сханс е разположен на реката Заан. По време на 80-годишната война (1568-1648 г.) за освобождение на нидерландски провинции от властта на Испания тук е имало специално защитно укрепление. На холандски такова укрепление се нарича „Schans“.

 

Zaanse Schans6

 

Колко време е необходимо за посещение на Заансе Сханс

Зансе Сханс е музей на открито, но и парк, който може да се посещава свободно през цялата година. Работното време на музеите и работилниците обаче варира в зависимост от сезона. От април до май почти всички атракции отварят в 10 часа сутринта и затварят в 17 часа.

Повечето посетители пристигат с план да обиколят селището за час-два, но в крайна сметка остават цял ​​ден, наслаждавайки се на фотогеничните кътчета и пейзажи.

 

Zaanse Schans7

 

 

Музеи в Заансе Сханс

Холандските занаяти в работилниците и мелниците на Заансе Сханс са представени в типичния за 19 век интериор. По време на посещението ще видите майстори и чираци в традиционни облекла да демонстрират как се прави холандско сирене, как се изработват дървени кломпи, свещи и шоколад, горчица и пигменти за боя...

 

Вятърните мелници

 

В Зансе Сханс са запазени 12 оригинални вятърни мелници, използвани преди повече от 300 години - за смилане на подправки, за производство на боя, на горчица, какао, брашно, хартия, масло и дървен материал. В музейната част към всяка от тях можете да се запознаете с процеса на производство и да си купите оригинални продукти и сувенири.

 

Zaanse Schans13

 

Мелница De Huisman можете да посетите свободно, за останалите входната такса е 6 €.

В мелница за подправки "De Huisman" днес се мели синапено семе за производство на горчица. В миналото е била ползвана за смилане на тютюн за емфие. Тук ще видите оригиналните камъни за мелене и можете да се тествате в идентифицирането на различни ароматни подправки.

Мелница Het Jonge Schaap" (в превод: Младата овца) е вятърна дъскорезница, която все още функционира. Обработената дървесина е предназначена за продажба.

В мелница-маслобойна "De Bonte Hen" (в превод: Шарената кокошка) се произвежда ленено масло. През 2016 г. e реставрирана изцяло и са възстановени уникалните маслодайни изби и основите.

Мелница De Kaat (в превод: Котката) е използвана през 18 век за пресяване на дървени стърготини. След работи като мелница за багрила и за производство на тебешир. Днес De Kat е специализирана в производството на висококачествени бои. Много музеи, като Къщата на Рембранд в Амстердам и Ватиканските музеите поръчват от специалните пигменти, произвеждани тук. Можете да се изкачите по тесните стълбите и да се насладите на невероятната панорама към река Заан.

 

Работилници и ферми

 

Работилница за дървени кломпи

Дървените обувки "klompen" са символ на Холандия. Те предпазвали краката от влажния холандски климат и позволявали на фермерите да се движат по подгизнала земя с лекота. Дървената обувка не се увреждала от постоянната кал, тор или киселини и през 16-ти век вече била ползвана масово в цяла Холандия.

Майсторите на кломпи в Заансе Сханс демонстрират традиционния начин, по който се изработват дървените обувки - същият, по който са правени преди повече от сто години. Ще бъде интересно да видите как работят машините. Първо от молрото дърво - топола или върба, се изрязва правилният размер. След това майсторът мести ръчно машината, така че длетата да се въртят във вътрешността и да оформят кухината. Финото моделиране се довършва на ръка. Накрая обувката съхне 2 седмици, преди да се боядиса и декорира.

 

Zaanse-Schans12.jpg

Традиционните кломпи са били жълти, често с рисувана шарка. В музея ще откриете впечатляваща колекция от автентични дървени обувки събрани от цяла Нидерландия. Всеки регион е имал собствени производители със своя разпознаваема форма.

Диамантеното сабо на известния амстердамски художник Jan Roedema е друго уникално допълнение към музейната колекция. В магазина към работилницата можете да закупите традиционни дървени обувки или модерно сабо в най-различни размери или цветове.

 

 

Ферма за сирена

Във фермата за сирена ще ви предложат да дегустирате буквално всички видове от марката Henri Willig (над 30), произведени по традиционна ръчна технология. Между тях са отличеното "Pure perfection" или "Pure Gold" - кремообразно сирене от козе мляко с пикантен оттенък, различните билкови сирена, както и специалните вкусове - с песто, кокос, лавандула и много други. Ще бъдете много изкушени да си купите от вкусните продукти. Те могат да се съхраняват в хладилник от 6 до 8 седмици.

 

Zaanse Schans18 

В малкия музей към фермата е представена нагледно историята на производителя Henri Willig и страстта му към животните. Има и много кътчета за забавни снимки.

 

В копието на първия магазин Albert Heijn (Алберт Хайн) за хранителни стоки от 1887 г. можете да си купите стари холандски бонбони и най-различни типични холандски деликатеси. Алберт Хайн днес е най-голямата верига супермаркети в Нидерландия.

Zaanse Schans14 

 

В останалите традиционни къщи ще откриете още тъкачница, леярна за калай, работилница за бъчви, пекарна и много други.

 

Zaanse Schans17

 

Royal Diamonds Amsterdam - Zaanse Schans ще се радва да ви покаже колекциите си от мъжки и дамски часовници Tissot - марка, която датира от 1853 г.

В ретро павилионите ще откриете и различни оригинални сувенири, печива и хранителни стоки.

Zaanse Schans24

В Заансе Сханс ще можете да опитате и най-вкусния млечен сладолед.

Zaanse Schans9 

 

Заансе Сханс можете да посетите с нашите самолетни екскурзии до Нидерландия.

✔ Потопете се в атмосферата на Холандия от 16 и 17 век
✔ Научете повече за традиционните холандски занаяти
✔ Посетете автентичните вятърни мелници

Разгледайте офертите за Амстердам със самолет:

Прочетена 169 пъти

Абонирай се за нюзлетър

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36 Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information