Неделя, 25 Февруари 2024 11:45

За коледните базари на Дрезден

Публикувана в Дестинации

Основан през 1434 г. като еднодневен пазар само с няколко сергии, Дрезденският коледен базар (Striezelmarkt) се смята за първия коледен базар в света. Шест века по-късно, тук са над 200 павилиона, виенско колело и още нещо уникално - най-голямата дървена коледна пирамида на света!

 

МАГИЯТА НА ДРЕЗДЕНСКИТЕ КОЛЕДНИ БАЗАРИ

Германия се гордее със своите вълшебни коледни базари, които датират още от Средновековието. Днес те са повече от 2500, а най-старият е в красивата барокова столица на Саксония - Дрезден! Бароковият град на брега на Елба е известен и като "Флоренция на Елба", но спокойно може да бъде наречен и коледната столица на Германия. През зимните месеци градът прелива от коледна магия. Всяка година над 2 милиона души пристигат тук, за да се насладят на празничния дух! Ако обичате Коледа и подготовката за празника, ще се влюбите в зимен Дрезден и в коледните му базари!

 

КОЛЕДНИТЕ ТРАДИЦИИ НА ДРЕЗДЕН

В Дрезден има общо 11 базара, които преливат от един в друг. Дървените сергии, приказните светлини и декорация създават мека, топла атомосфера и няма как да не да почувствате романтиката на коледния дух. Ще помните дълго аромата на печени бадеми, на джинджифилов хляб, захаросани плодове и греяно вино (глювайн). Ароматната топла напитка се предлага в най-различни варианти - с джинджифил, с горски плодове или мента, бяла или червена, алкохолна или безалкохолна. Винаги ще откриете своя любим вкус, поднесен в специална керамична чаши с уникален печат, носещ името и годината на базара. След като привършите с виното, можете да изберете дали да получите обратно оставения депозит за чашата (5 €) или да я задържите, за да направите колекция от специални спомени за преживяното сред коледния разкош на Дрезден.

Dresden Cristmas market 

 

Кратка история на най-стария коледен базар в Дрезден

Немското име на Дрезденския коледен базар е Dresden Striezelmarkt (Щрицелмаркт). Когато възниква през 1434 г., тук са само няколко сергии, на които се предлагат продукти за коледните празници. През следващите 500 години Dresden Striezelmarkt се превъща в един от най-обичаните коледни базари в Германия, привличащ търговци отблизо и далеч да представят стоките си. През 15-ти век Striezel (щрицел) или Stollen (щолен) - прочутият печен коледен хляб, става част от коледната традиция. В архивите на града пише, че градският съвет предоставял Striezel или Stollen като подарък на бедните и болните в знак на добра воля. До началото на 16-ти век пазарът се провежда само в последния понеделник преди Коледа. Местните домакини се тълпяли да купят своя празничен Striezel. През 18-ти век тук вече пристигат грънчари, майстори на меденки, златари, търговци на стъкло и много други търговци. От 19-ти век емблематичната фигурка Pflaumentoffel - човечето-коминочистач, направено от сушени сливи и носещо късмет, става емблема и символ на Дрезденския Щрицелмаркт.

През декември 2024 г. Dresden Striezelmarkt навършва 590 години. Сред хиляди светлини и ефектна празнична украса тук са над 200 павилиона, въртележки, виенско колело и още нещо уникално - най-голямата дървена коледна пирамида на света (14 метра височина), декорирана с огромни свещи и фигури в цял ръст. Традицията на дървените кули тръгва от района на близките Рудни планини. Когато през 17-ти век миньорството в Рудните планини започва да запада, миньорите се превръщат в дърводелци. Наред с обичайни предмети като столове и маси, те започват да изработват и различни видове играчки. Така се появяват дървените лешникотрошачки, пушещите човечета, свещниците и пирамидите - емблематичната коледна украса, която ще откриете в почти всеки коледен павилион. Образите на миньорите остават по коледните играчки - в рудничарски костюми и украсени със свещи. Арките на дървените пирамиди пък представляват входовете за рудниците. Лешникотрошачките постепенно стават част от фолклора и се смятат за пазители на дома, които носят късмет и гонят лошите духове.

 

Dresdner Christstollen: Част от традицията

Името на известния коледен пазар на Дрезден — Dresdner Striezelmarkt — произлиза от думата „strüzel“ или „stroczel“, обозначаваща обикновеното тесто с мая, което е в основата на прочутия коледен сладкиш. Много гости идват тук през декември само заради дрезденския Christstollen (щолен) - запазената марка на Дрезден. Златният печат на опаковката, върху който е обозначен номерът на местния пекар и е изобразен Август Силния на кон, е гаранция, че сладкишът е изработен по традиционна, стриктно пазена и почитана във времето рецепта. В типичната си форма с бял слой пудра захар, той символизира повитото дете Христос. 

Историята на Дрезденския коледен щолен започва още през 15-ти век. В съгласие със строгите църковни правила, съставките в началото били само брашно, мая и вода! Маслото и подправките били не само забранени, но и едни от най-луксозните продукти за късното Средновековие. За да подобрят вкуса, принц Ернст от Саксония и брат му Албрехт се обръщат към папа Николай V с молба за отмяна на забраната за маслото. Необходими са четиридесет години и още четири различни папи, за да се получи разрешение от Рим. През 1490 г. папа Инокентий VIII изпраща своето „Маслено писмо“ — папски декрет, с който освобождава пекарите в Дрезден от забраната за използване на масло от 1450 г. В прочутото писмо, което влиза в историята, пише, че ако платят глоба, те могат да използват мляко и масло "с чиста съвест и Божията благословия". Оттогава дрезденските пекари подобряват коледния сладкиш непрекъснато, надпреварвайки се да обогатяват оригиналната рецепта. През 1730 г. саксонския владетел Август Силния е домакин на мащабно военно изложение и има нужда от десерт, с който да впечатли своите 24 000 гости. Около сто пекари и техните помощници обединяват сили, като смесват 3600 яйца, 326 гюма мляко и 1 тон брашно за създаване на огромен сладкиш от 1,8 тона. Изложението от 1730 г. поставя началото на фестивала Stollen, който се провежда всяка година в Дрезден в деня преди втората неделя от коледния пост. Фестивалът се състои от шествие на артисти и пекари, които носят гигантски сладкиш по улиците на града. Патронът на фестивала е дрезденската Stollenmädchen — момиче, избрано заради своите познания в този занаят.

Днес дрезденски коледен щолен е вкусна колекция от ядки, стафиди, касис, захаросан портокал, лимонова кора, много коледни подправки като канела, индийско орехче, кардамон и карамфил плюс бренди или ром и много, много масло.

 

 

Mittelalter- Weihnachtsmarkt im Stallhof Dresden (Средновековен коледен базар в Щалхоф) е част от дворцовия комплекс в центъра на Дрезден. Това е единственият коледен базар, за който има входна такса (5 €). Билетът дава достъп до прекрасния двор на бившите конюшни към двореца. На входа получавате печат на ръката и пристъпвайки прага, вече сте в Средновековието. Тук времето е спряло!  Всички са облечени в традиционни одежди, звучи средновековна музика. Ястията се приготвят както в миналото, виното се налива от рог.  Има много начини да се стоплите, докато разглеждате Mittelalter-Weihnachtmarkt. Ако традиционното греяно вино, сладка медовина и горещ шоколад не свършат работа, може да се потопите се в димящата дървена вана на открито. Тук няма да чувате постоянен звук от високоговорители, електрическа светлина и пластмаса почти няма. Около 50 павилиона предлагат исторически стоки, майстори-занаятчии работят с инструменти и материали от късното Средновековие. Мотото на романтичното място, в което в края на 16-ти век са се провеждали рицарски турнири, е: „Добрите подаръци идват от сърцето. И от ръцете.“

 

Romantischer Weihnachtsmarkt am Schloss (Романтичен коледен базар при двореца)

Малкият романтичен базар е разположен на ъгъла на двореца Taschenberg и пресъздава чара на историческите пазарни сергии.

 

Коледен базар до Фрауенкирхе

Този много традиционен пазар се провежда в живописния исторически център, срещу прочутата църква Фрауенкирхе. Въпреки че е в средата на открития площад, базарът е много уютен. Оформен е като лабиринт от павилиончета, пълни с ръчноизработени лешникотрошачки, арки от свещи, свещници и ангели. Когато сте  в провинция Саксония означава, че трябва да вземете специални сувенири - това включва дървени арки за свещи, фигурки от тамян и пирамиди от Рудните планини. Разбира се, базарът при Frauenkirche трябва да се изследва на празен стомах. Щандовете с вкусни супи (картофена или гулаш), Kräppelchen (пържени тестени джобове), медени сладки и други коледни лакомства са невъзможни за устояване.

Коледен базар на Münzgasse

Празнично осветената малка уличка Münzgasse между Фрауенкирхе и терасата на Брюл е с множество щандове за традиционни занаяти като грънчарство, изкуство от стъкло и дантела.

Augustusmarkt е разположен в Neustadt (Нойщад) на другия бряг на река Елба и е вторият по големина коледен пазар в Дрезден. Тук се предлага перфектната комбинация от местни, традиционни немски занаяти и международни деликатеси като дижонска горчица, швейцарски шоколад и ориенталски подправки. Въпреки че е пълен със старинни стоки, той е декориран така, че да изглежда много модерно. Търговците са разположени в ярки бели палатки, осветени от клоните на Синьото дърво, което създава на целия пазар усещането, че е покрит с ледени висулки.

 

Кой е най-добрият коледен пазар в Дрезден, Германия?

Труден въпрос! Трябва да се разходите из града и да откриете, колкото се може повече. Лесно е да направите това в Стария град, не е нужно да отивате по-далече, ако ви притиска времето.
Потопете се в магията на Коледа......

 

Дрезден е разположен само на 150 км. от Прага. Дрезденският коледен базар може да посетите с екскурзията:

Прочетена 195 пъти

Абонирай се за нюзлетър

Контакти

гр. София, 1000
бул. "П. Евтимий" 36/2

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information