Търсиш идеи, мечтаеш за любима дестинация или вече планираш пътуване?

24.10.2020

КАК ПЪТУВАМЕ В ЕВРОПА В УСЛОВИЯ НА COVID-19

В условия на COVID-19 правилата за пътуване се променят, но все пак са възможни.

Приложимите правила, свързани с отмяната или с налагането на нови ограничения за пътуване, е важно да се следят двупосочно. Трябва да знаем не само какви са правилата за влизане в страната, към която пътуваме, но и дали ще има ограничения, които България ще приложи при завръщането ни. 

Ако пътуването преминава през повече от една страна, е възможно да има и ограничения, касаещи времето за транзитно преминаване, които не са отбелязани тук. Задължителният онлайн формуляр за влизане в някои страни (като Гърция, Испания и Хърватия) изисква регистрация с имейл, което е удобен и сигурен начин да се поддържа актуална и полезна информираност във връзка с промени по отношение на мерките за безопасност.
Информацията, която ще намерите по-долу е актуална към 24.10.2020. Тя не е изчерпателна и касае "несъществените" пътувания, т.е. и тези с цел туризъм.

ДВУПОСОЧНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПЪТУВАНИЯТА

✔️ПЪТУВАМ ЗА ГЪРЦИЯ
От България към Гърция - изисква се представяне на отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди влизането в страната + поименен PLF формуляр (генерира QR код), попълнен не по-късно от 24 часа преди влизането в страната 
От Гърция към България - няма ограничения за влизане

✔️ПЪТУВАМ ЗА ТУРЦИЯ
От България към Турция - няма ограничения за влизане
От Турция към България - няма ограничения за влизане

✔️ПЪТУВАМ ЗА РУМЪНИЯ
От България към Румъния - няма ограничения за влизане
От Румъния към България - няма ограничения за влизане

✔️ПЪТУВАМ ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
От България към Северна Македония - няма ограничения за влизане
От Северна Македония към България - изисква се представяне на отрицателен PCR тест, в противен случай се налага 10-дневна карантина

✔️ПЪТУВАМ ЗА СЪРБИЯ
От България към Сърбия - изисква се представяне на отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа преди влизането в страната
От Сърбия към България - няма ограничения за влизане

✔️ПЪТУВАМ ЗА ЧЕРНА ГОРА
От България към Черна гора - няма ограничения за влизане
От Черна гора към България - изисква се представяне на отрицателен PCR тест, в противен случай се налага 10-дневна карантина

✔️ПЪТУВАМ ЗА КОСОВО
От България към Косово - няма ограничения за влизане
От Косово към България - изисква се представяне на отрицателен PCR тест, в противен случай се налага 10-дневна карантина

✔️ПЪТУВАМ ЗА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
От България към Босна и Херцеговина - изисква се представяне на отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа преди влизането в страната
От Босна и Херцеговина към България - изисква се представяне на отрицателен PCR тест или се налага 10-дневна карантина

✔️ПЪТУВАМ ЗА ХЪРВАТИЯ
От България към Хърватия - изисква се предварително да се попълни поименен формуляр, който се представя заедно с документа за самоличност при влизането в страната.
От Хърватия към България - изисква се представяне на отрицателен PCR тест или се налага 10-дневна карантина.

✔️ПЪТУВАМ ЗА СЛОВЕНИЯ
От България към Словения - регионално ограничение: само за пристигащи от определения като рисков регион - Blagoevgrad, се изисква представяне на отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа преди влизането в страната, в противен случай се налага 10-дневна карантина.
От Словения към България - няма ограничения

✔️ПЪТУВАМ ЗА АВСТРИЯ
От България към Австрия - при влизане в страната за всички пътуващи се изисква декларация за влизане и транзит + добавено регионално ограничение: само за пристигащи от определените като рискови региони - Blagoevgrad, Burgas, Dobrich, Gabrovo, Jambol, Kardzhali, Montana, Plovdiv, Rasgrad, Shumen, Sliven, Smoljan, Sofia, Stara Zagora, Targovishte, Varna, се изисква представяне на отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа преди влизането в страната, в противен случай се налага 10-дневна карантина.
От Австрия към България - няма ограничения за влизане

❗ПЪТУВАМ ЗА ЧЕХИЯ
От България към Чехия - границите на Чехия не са затворени, но страната временно не допуска пътуващи с цел туризъм (до 03.11); Очакваме на 30.10. Чехия да обяви дали рестрикциите ще отпаднат или ще бъде наложено удължаване.
От Чехия към България - няма ограничения.

✔️ПЪТУВАМ ЗА ГЕРМАНИЯ
От България към Германия - регионално ограничение: само за пристигащи от определените като рискови региони - Blagoevgrad, Burgas, Dobrich, Gabrovo, Jambol, Kardzhali, Montana, Plovdiv, Rasgrad, Shumen, Sliven, Smoljan, Sofia, Stara Zagora, Targovishte, Varna, се изисква представяне на отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа преди влизането в страната, в противен случай се налага 10-дневна карантина.
От Германия към България - няма ограничения за влизане.

✔️ПЪТУВАМ ЗА ИСПАНИЯ
От България за Испания - изисква се само попълнен поименен формуляр (генерира QR код), който се представя заедно с документа за самоличност при влизането в страната.
От Испания за България - няма ограничения за влизане.

✔️ПЪТУВАМ ЗА НИДЕРЛАНДИЯ
От България за Нидерландия - 10-дневна карантина при влизане в страната.
От Нидерландия за България - няма ограничения за влизане.

✔️ПЪТУВАМ ЗА ИТАЛИЯ
От България за Италия - изисква се попълване на формуляр, който се представя заедно с документа за самоличност при влизането в страната.
От Италия за България - няма ограничения за влизане.

✔️ПЪТУВАМ ЗА МАЛТА
От България за Малта - изисква се представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната, в противен случай се налага 14-дневна карантина.
От Малта за България - няма ограничения за влизане.

✔️ПЪТУВАМ ЗА ФРАНЦИЯ
От България за Франция - няма ограничения за влизане.
От Франция за България - няма ограничения за влизане.

 

КОГА ДА ПРОВЕРЯВАМЕ

Препоръчваме внимателна проверка да се прави непосредствено преди всяко индивидуално пътуване.
По отношение на организираните пътувания - туроператорът следи и обработва информацията по отношение на правилата за пътуване. Туристите получават травел пакет преди заминаването си, в който са всички необходими документи за влизане в съответната държава, както и подробна информация за пътуването.

КЪДЕ ДА СЛЕДИМ НАЙ-ЛЕСНО

Пратически ориентирана полезна информация за пътуващите (и на български език) е достъпна на платформата "Re-open EU", която беше стартирана на 15.06.2020 от Европейската Комисия: https://reopen.europa.eu/bg/

Публикуваната информация е актуална към 24.10.2020 и не е изчерпателна.
Ако имате въпроси, не се колебайте да ни се обадите или да изпратите запитване на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.!

 

04.10.2020

В ПЪРВИЯ УИКЕНД НА ОКТОМВРИ ПРАГА ПРАЗНУВА ФЕСТИВАЛА НА МЛАДОТО ВИНО

Прага

Прага празнува есента през първия уикенд на октомври с дни на младото вино "бурчак" (burčak) и джаз музика на живо. Още един стрийт фестивал - чудесен повод за разходка със семейството, с любимия човек или с петима приятели на маса (новата противоепидемична мярка го изисква). Есенна Прага е гостоприемна и уютна, дори когато настоява да пием вино, а не бира 😀

За направата на един литър бурчак са нужни два килограма бяло грозде. Леко газирано, с приятно кисел вкус, виното се познава лесно по млечния си меденозлатист цвят. Съдържа големи количества витамин B и C и не може да се съхранява повече от 3 дни.
А чехите считат, че здравето изисква от всеки да изпие поне толкова вино, колкото кръв се съдържа в тялото му, т.е. около 4-5 литра :) Свежият гроздов сок се пие бързо и без остатък. Може да се открие само в периода от август до ноември. 

Домакин на есенния фестивал на виното в Прага е малкият Стрелецки остров на река Вълтава. Островчето е естествена форма между двата бряга на река Вълтава, превърната в парк с елегантни алеи и градини в особено красиви цветове през есента. Панорамната тераса с гледка към красивата сграда на Народния театър и моста на Легиите добавя още една причина да се отбием!

➡ Ако посетите Прага през есента, не пропускайте да се разходите из зеления оазис в самия център на Прага - Střelecký ostrov! Няма как да се объркате! Просто следете за златната коронка над Народния театър и когато наближите, слезте под моста! Достъпът е пешеходен, а мястото не е в списъка на претоварените туристически атракции на Прага! 
➡ Ако посетите Прага през есента, не пропускайте да проверите дали в кварталната семейна гостилница или на някой съботен фермерски пазар е останало от сезонното младо вино и задължително го опитайте! За нужната доза витамини преди студените зимни месеци!

 

28.09.2020

КАК ДА ПЛАТЯ ЗА ИЗБРАНА ТУРИСТИЧЕСКА УСЛУГА

За да платите избрана туристическа услуга трябва да разполагате с резервационен номер.

Как да получа резервационен номер?
✔️ Като ни се обадите на тел. 02/4341515 или 02/9630323,
 като ни изпратите e-mail (на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или посредством контактните форми на сайта ни) или в офиса ни на бул. П. Евтимий 36/Б.

Само в офиса на агенцията ли мога да платя резервация за туристическа услуга?
✔️Не, това не е единственият вариант
✔️Оптимизирахме начините за онлайн плащане с карта:

Онлайн плащане за туристическа услуга можете да направите:
   1) директно на сайта ни, (където трябва самостоятелно да въведете получения резервационен номер и стойността на услугата, която искате да платите)
   2) или чрез персонализиран линк, изпратен на e-mail (със служебно попълнени резервационен номер и стойност на услугата, която искате да платите). Персонализираният линк може да бъде изпратен и по Messenger, Viber или WhatsApp.

И в двата варианта, въвеждането на картовите данни се извършва лично от картопритежателя чрез услугата “UBB 3-D Secure" на защитена платформа за сигурни онлайн картови разплащания на ОББ. Линкът е само връзка към платформата на ОББ.
Рейма Травел не въвежда и не съхранява данни за Вашата карта – номер, пин код, секретен код и други. Тези данни се въвеждат единствено на сайта на обслужващата банка и на никое друго място.

Трябва ли да регистрирам картата си за сигурност при онлайн разплащане?
✔️ Да, за да ползвате услугата "UBB 3D Secure" за сигурни плащания с банкови карти на Visa и MasterCard - "Verified by Visa" и "Mastercard SecureCode", трябва да регистрирате картата си.
   ➡ Ако сте притежател на карта, издадена от ОББ, можете да я регистрирате за сигурни онлайн разплащания напълно безплатно на следния линк: https://www.ubb.bg/3DS2#
  ➡ Ако имате повече от една карта, всяка от тях трябва да бъде отделно регистрирана за ползане в системата за сигурни плащания

ОНЛАЙН ПЛАЩАНЕ

 
 
 

14.08.2020

ДЕЦА ПОД 10-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ПЪТУВАТ ЗА ГЪРЦИЯ БЕЗ PCR ТЕСТ

✔️Съгласно официална публикация на гръцкото посолство, която вече е обявена и към общата информация в задължителния PLF формуляр: https://travel.gov.gr/, деца под 10 годишна възраст се считат за изключение от изискването за задължителен PCR тест за влизане в Гърция и за тях няма да е необходимо да се прави и представя такъв!

✔️Към момента изискването за PCR тест за всички пътуващи на възраст над 10 г. е обявено като задължително условие за преминаване на границата с Гърция със срок до 31.08.2020.

PROTOCOL FOR ARRIVALS IN GREECE

 

15.07.2020

БЕЗПЛАТЕН PCR ТЕСТ ЗА НЯКОИ ХОТЕЛИ ПО АВТОБУСНИТЕ ПОЧИВКИ ЗА ГЪРЦИЯ!

Безплатен PCR тест част от хотелите по програмите за Гърция за 7 нощувки до Ситония, Касандра, Олимпийската ривиера, Корфу, Йонийско крайбрежие и Лефкада!

✔️ БЕЗПЛАТЕН PCR тест се предлага по някои програми до Гърция, за които това е изрично посочено!
✔️ Безплатният PCR тест ще се предоставя САМО за периода, в който гръцките власти изискват задължителен отрицателен PCR тест за коронавирус, направен 72 часа преди пътуването!
✔️ На туристите ще бъде предоставен списък с адреси и телефони на лабораториите, които ще приемат изготвянето на тест срещу предоставяне на ваучер! В тези лаборатории няма да се заплаща нищо!

ВАЖНО: При заявката в лабораторията трябва изрично да се посочи, че в резултата се изисква:
- имената да са изписани на английски език и
- да присъства изписан номерa на документа за самоличност
✔️ Тестът трябва да бъде направен точно 3 дни преди пътуването!!! Ако пътуването е в ден събота, то тестът следва да бъде направен в ден сряда! Ако пътуването е в ден неделя, то тестът следва да бъде направен в ден четвъртък! Във връзка с голямата натовареност на лабораториите, всеки турист е необходимо да се свърже по телефона с избраната лаборатория (преди да направи своя тест).
✔️В лабораторията задължително се представят следните документи:
1. Разпечатан ваучер за пътуването;
2. Документ за самоличност - лична карта или паспорт;

Резултатите от PCR тестовете ще бъдат готови до 48 часа, след като бъдат направени. В деня преди пътуването, всеки турист трябва да вземе резултата си лично от лабораторията, където е направен теста и да провери дали са спазени указанията - да присъстват имената на латиница и номера на документа за самоличност!
✔️Ако възникне случай с положителен резултат, заплатената сума няма да бъде изгубена! Тя ще може да се използва за пътуване в бъдещ период или да се вземе под формата на ваучер за почивка в дестинация Гърция.

АВТОБУСНИ ПОЧИВКИ В ГЪРЦИЯ С БЕЗПЛАТЕН PCR ТЕСТ

 

11.07.2020

DESTINATION GREECE! HEALTH FIRST!

Гърция стартира кампания под мотото "Destination Greece! Health First!". Поредицата от мерки на гръцкото правителство са свързани с осигуряване на здравето и безопасността на туристите и с утвърждаването на дестинацията като СИГУРНА И БЕЗОПАСНА (макар някои от тях не толкова популярни)!

✔️Считано от 01 юли 2020 г., всички туристи трябва да се запознаят и да попълнят онлайн Passenger Locator Form (PLF). Съгласно промяна от 10.07.2020, срокът за попълване е вече до 24 часа преди влизането в Гърция. Тези, които вече са попълнили формуляра, могат да пътуват. Останалите трябва да имат предвид, че временно - до 14.07. 00:01 ч. системата няма да предлага опцията за пътуване с автомобил, което означава, че те ще трябва да отложат пътуването си за Гърция най-рано за 15 юли.
✔️Считано от 06.00 ч. на 15 юли 2020 г., вторник - Гърция въвежда и допълнителна мярка за всички туристи, преминаващи само през ГКПП „Кулата-Промахон“ – изискване за предоставяне на отрицателен резултат от PCR (безкръвен молекулярен) тест за коронавирус от лицензирана лаборатория, извършен не по-рано от 72 часа преди пристигането на границата. Тази нова мярка, приета на 10.07.2020, не отменя задължителното изискване всички пристигащи в страната да са попълнили формуляр за локализиране на пътници (PLF) в срок от мин. 24 часа преди влизането им в Гърция. Списъкът с лицензираните лаборатории може да намерите ТУК.
✔️Правила за пътуване по суша - влизането в Гърция с цел туризъм е разрешено само през ГКПП Кулата-Промахон като има и изискване за лимитиран брой пътници в превозно средство: макс. 4 човека в превозни средства с до 7 места и макс. 5 човека в превозни средства с 8-9 места (в сила към момента до 12.07.2020). ИЗТОЧНИК
✔️Здравен протокол за сезон 2020, в който са са разписани всички указания за гарантиране на безопасен престой на туристи в гръцките хотели (част от тях са: препоръчително въвеждане на онлайн регистрация в хотелите, настаняване след 15 ч. и напускане преди 11 ч., удължени часове за работа на ресторантите, добре обучен персонал, правила за дискретно спазване на дистанция в общите части на хотелите, старателна дезинфекция, адаптирани анимационни дейности)!
✔️Препоръчително е пътуващите за Гърция да свалят безплатната апликация за смарт телефони Visit Greece, (разработена на английски и гръцки език от Министерството на туризма и Hellenic Tourism Organisation (E.O.T). Приложението е в помощ на пътуващите в Гърция и синтезира информация, свързана със здравните протоколи, указанията за спазване на превантивните мерки за хигиена и безопасност и други препоръки, свързани с дестинацията.

 

28.06.2020

ПЪТУВАМЕ ЗА ГЪРЦИЯ С ПОПЪЛНЕН PLF ФОРМУЛЯР!

За да пътуваме безопасно и да се чувстваме сигурни по време на почивката си в Гърция и в допълнение към здравния протокол, касаещ организацията на работа на хотелите (за който вече Ви информирахме), считано от 01.07. се въвежда
PASSENGER LOCATOR FORM (PLF), който касае туристите, които ще преминат границата на Гърция не само по въздух или по море, но и по суша!
❗️ Онлайн формулярът е много бърз и лесен за попълване (на английски език), но трябва да се съобразите с изискването това да бъде направено най-малко 48 часа преди преминаването на границата! Освен кратки лични данни, пътуващите трябва да предоставят информацията, свързана с лице за контакт, отправна точка и адрес по време на престоя си в Гърция.
✔️ Всеки турист над 18 г трябва да попълни електронната форма. Данни за деца под 18 г. се попълват (добавят) към формуляра на един от придружаващите ги възрастни.
✔️ Не е задължително попълването на полетата, обозначени като опционални (optional).
✔️За курортните хотели, които нямат в адреса си улица и номер, в полетата за временен адрес в Гърция се попълват само населеното място и кода му.
✔️ Формулярът, с който трябва да разполагате (на мобилен смарт телефон или на хартиен носител) по време на пътуването в Гърция с генериран QR код, се получава 24 часа преди посочената дата на влизане в Гърция на указания електронен адрес .
✔️ Рейма Травел ще има грижата и ще информира всички свои туристи с индивидуални резервации за Гърция относно новото изискване. Оставаме на разположение при нужда от съдействие за попълване на онлайн формата на английски език!

PROTOCOL FOR ARRIVALS IN GREECE

Абонирай се за нюзлетър

Please enable the javascript to submit this form

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36/Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information