Петък, 01 Март 2024 00:23

Забележителности в Прага: Пътеводител за Пражкия замък

Публикувана в Дестинации

Основан през 9 век, Пражкият замък (на чешки - храд) е най-големият древен замък в света и един от 12-те обекта в Чехия в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. 

 

ПРАЖКИЯТ ЗАМЪК - НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ НА ЧЕХИЯ

 

Пражият замък е най-посещаваната атракция в Прага и едно от най-значимите места в цяла Чехия.

Великолепната комбинация от архитектурни стилове, зашеметяващи градини и исторически паметници привличат милиони туристи всяка година. Въпреки големия интерес, атмосферата в стените на замъка създава усещане за безвремие и спокойствие и дава възможност на посетителите да се насладят максимално на архитектурното великолепие и хармоничната комбинация от романски, готически, ренесансови и барокови елементи.

 

Думата замък за Пражкия замък може да бъде малко подвеждаща. Ще сгрешите, ако си го представяте като една голяма класическа средновековна сграда. Това е огромен комплекс от несвързани сгради, кътчета, галерии и градини, които създават уникално визуално изживяване. Разположен на площ от почти 70 000 кв. м., Пражкият замък e записан в книгата на Гинес за световни рекорди като най-големият крепостен комплекс в света. 

 

Къде се намира Пражкият замък

 

Високите кули на катедралата Свети Вит се виждат от цяла Прага. Пражкият замък е разположен на хълм над квартал Мала страна. Разстоянието от Карловия мост до централната порта на площад Храдчани е само 1 км.

Tramvaj22 Prague
© Reyma Travel

 

Най-удобният начин за придвижване до замъка е с градски транспорт до спирка Pražský hrad (с трамвай 22 или 23). Слизането е по панорамните стълби към Малостранския площад до Карловия мост,

Stalbi Prajski zamak
© Reyma Travel

или по красивата улица Нерудова през квартал Мала страна, отново към Малостранския площад.

Nerudova Mala Strana
© Reyma Travel

 

Кое е най-доброто време за посещение на Пражкия замък

 

Най-предпочитани, заради приятните температури са, пролетните месеци от април до юни и през есента - от септември до октомври. През лятото са отворени великолепните градини, разположени по цялата дължина на южната фасада на замъка. 

Gradini Prajki zamak
© Reyma Travel

 

През зимата от върха на стълбището на Пражкия замък се открива очарователна гледка към традиционните червени покриви на града, поръсени със сняг.

Hradchanski ploshtad
© Reyma Travel

Територията на замъка е свободно достъпна всеки ден от 6 ч до 22 ч., но обектите отварят в 9 ч. и затварят в 17 ч. през летния сезон (от 1 април до 31 октомври) и в 16 ч. през зимния сезон (от 1 ноември до 31 март).

Трите главни входа на Пражкия замък се охраняват от Президентска гвардия. Смяна на караула може да се наблюдава на всеки кръгъл час, но за да видите официалната по-дълга церемония с фанфари и размяна на флага трябва да сте при централната порта на Храдчанския площад точно в 12 часа на обяд.

 

Безплатен ли е входът в Пражкия замък

 

И да, и не!

Какво може да се види без билет

Пражкият замък е зашеметяващ набор от архитектурни стилове - от романски сгради, датиращи от 10-ти век до шедьоври на готическата и бароковата архитектура. Комплексът предлага пътуване във времето, като всяка сграда и двор разказват част от чешката история.

В Първи двор (след официалния вход) се намира великолепната порта Матиас (1614 г.) - най-старият бароков паметник в Чехия. Сградите между Първи и Втори двор са изградени по време на реконструкцията на Пражкия замък по времето на Мария Терезия (1740-1780 г.). В центъра на Втория двор е бароковият фонтан и кладенецът от XVII век с красива кована решетка. В Третия двор е гранитният монолит (от 1928 г.), създаден в памет на жертвите на Първата световна война и копието на бронзовата статуя на Свети ГеоргиЧаст от кралските градини през лятото са с безплатен достъп.

Без билет може да се влезе в предната част на катедралата Свети Вит. В Златната уличка имате безплатен достъп след 16 ч. през зимния сезон и след 17 ч. през лятото, но по това време очарователните занаятчийски магазинчета и музеите са затворени. В двореца Лобковиц, срещу входа на Златната уличка, ще откриете кафене и ресторант с открита тераса с прекрасна панорамна гледка към Прага.

 

Къде се влиза с билет

 

Комбинираният билет дава достъп до интериора на катедралата Свети Вит, Стария кралски дворец с Владиславската зала, базиликата Свети Георги и колоритната Златна уличка. Цената на билета към 01.01.24 е 450 CZK (за деца до 6 години е безплатно. За деца 6-16 г. и възрастни над 65 години входът е 300 CZK. Предлага се и специален семеен билет - от едно до пет деца под 16 г. с двама възрастни, на стойност 950 CZK).

За посещение на галерията на Пражкия замък с над 100 картини от колекцията на император Рудолф II е необходим отделен билет. Билет е необходим и за вход в музея към двореца Лобковиц.

В интериора на основните забележителности на Пражкия замък няма да откриете много указателни табели. Ако искате да научите повече за обектите и тяхното историческо значение можете да наемете аудиогид или да се включите към нашите организирани обиколки на Пражкия замък с местен екскурзовод на български език.

Prajski zamak vhod
© Reyma Travel

 

1. Катедралата Свети Вит

Внушаващите страхопочитание готически кули на готическата катедрала Свети Вит се издигат над всички други сгради наоколо. Църквата е построена на същото място, където е стоял романски езически храм още през 924 г. Пълното име (от 1989 г.) е Пражка катедрала „Св. св. Вит, Вацлав и Войтех“ - в чест най-важните чешки светци.

Vit cathedral view
© Reyma Travel

Страничните пътеки от двете страни на главния кораб са украсени с готически параклиси, посветени на различни светци. В много от тях съхраняват ценни реликви.

В Архиепископския параклис може да се види един от най-красивите витражи, рисуван от чешкия майстор художник в стил Арт Нуво Алфонс Муха в началото на 30-те години на миналия век. Творбата е поръчана за хилядолетния юбилей от смъртта на покровителя на Прага - свети Вацлав. На централното пано е изобразен младият св. Вацлав с баба си св. Людмилa, a oколо него са представени епизоди от живота на св. Кирил и Методий, които разпространяват християнството сред славяните.

Muha vitraj sveti vit
© Reyma Travel

 

В сърцето на катедралата се намира величествената гробница на чешкия светец Ян от Непомук, покрита с червен балдахин и изработена от 2 тона сребро.

Vit cathedral exterior
© Reyma Travel

 

Най-впечатляващият параклис е този на Свети Вацлав. Украсен е от пода до тавана с изящни картини, позлата и орнаменти. В долните части на стените са поставени над 1300 полускъпоценни камъни и картини от 14 век, изобразяващи Христовите Страсти. В центъра му виси огромен златен полилей с формата на корона. В разположената в ъгъля малка врата със седем ключалки се пазят бижутата на короната на града. Тези съкровища са забранени за обществеността, с изключение на един ден - веднъж на всеки осем години, когато седемте ключалки се отварят и тези невероятни богатства могат да се видят от всички.

 

2. Старият кралски дворец

Старият дворец се намира в третия двор на Пражката крепост.

Prajski zamak vhod star dvorec
© Reyma Travel

 

Семплият вход води към красивата Владиславска зала с оребрен сводест таван и дървен под. На 23 май 1618 г. тук се случва съдбовно събитие, известно в историята за Втора дефенестрация (буквално "изхвърляне на някого от прозорец"). Разярената тълпа протестанти изхвърля католическите управници през 16-метровите прозорци на Бохемската канцелария. Събитието предизвиква опустошителната Тридесетгодишна война.

Днес това е мястото, където се полагат президентските клетви и се обявяват важните за страната решения.

Starija kralski dvorec1
© Reyma Travel

 

3. Базиликата Св. Георги

Базиликата Свети Георги (X в.) се намира зад катедралата Свети Вит. Това е една от най-старите оцелели църкви в Прага с красиви стенописи от XII век и изящни параклиси, сложно украсени със скулптури, картини и позлатени детайли. Тук се съхраняват мощите на първата чешка светица Св. Людмила, приела от Св. Методи християнството и започнала разпространението му в Чехия.

bazilika sveti georgi
© Reyma Travel

 

4. Златната улица (на чешки Zlatá Ulička)

Златна уличка е едно от най-колоритните места в Прага. Намира се зад базиликата Свети Георги, точно в противоположната на централния вход част на Пражкия замък. В Златната уличка може да се влезе само с комбинирaн билет за четири обекта в Пражкия замък (няма билет, който да дава достъп само до Златната уличка).

zlatna ulichka izgled
© Reyma Travel

Златната уличка е свързана най-вече с легендите за алхимиците от времето на Рудолф II. Императорът бил обсебен от алхимията и търсенето на Философския камък. Мистериозната субстанция трябвало не само да превръща неблагородните метали в злато, но и да бъде еликсир на живота, който да дарява безсмъртие, вечна младост и да лекува всички болести. Легендата разказва, че улицата е получила името си именно от златото, което алхимиците се опитвали да добият тук.

В началото на ХХ век пражките художници и интелектуалци започват да проявяват интерес към тази любопитна улица и мнозина се преместват там в отчаяно търсене на вдъхновение. Най-известната къща е на номер 22, където чешкият писател Франц Кафка живее за няколко месеца през 1916 г. и 1917 г. Зад пъстрите фасади на дългата редица къщи с почти кукленски размери ще откриете миниатюрни галерии, книжарници и тематични изложби. В магазинчетата в старинен стил се предлагат оригинални сувенири. Девет от къщите са отворени като музеи и показват как хората са живели тук от 17-ти век до 1953 г., когато последните жители се изселват. 

zlatna ulichka3
© Reyma Travel

 

Колко време трябва за посещение на Пражкия замък

 

В зависимост от вашия стил на пътуване, можете да посетите замъка самостоятелно или с екскурзовод. Стандартната класическа обиколка с екскурзовод отнема около 1-2 часа. Тя не включва вход в обектите, а обхваща само панорамно разглеждане на трите двора. Това може да бъде напълно достатъчно, ако искате само да се насладите на великолепната архитектура и да получите основната информация за най-значимите обекти.

За обиколка, наречена "Величието на Пражкия замък", е необходимо да се закупи комбиниран билет. Разглеждането с екскурзовод на четирите обекта (интериорът на катедралата Свети Вит, Старият кралски дворец с великолепната Владиславска зала, базиликата Свети Георги и колоритната Златна уличка), разположени в трите двора на замъка продължава около 3 часа. Билетът е валиден за два последователни дни. Ако искате да отделите повече време за някой конкретен музей, можете да се върнете на следващия ден.

prague castle map

 

Входове на Пражкия замък

Влизането в Пражкия замък става през четири основни входа (единият е отворен само през лятото):

1. Портата на великаните (западна порта) е основният вход откъм Първи двор
Намира се при Храдчанския площад. Когато се приближите, ще бъдете посрещнати от колосалните статуи на двамата гиганти, които пазят портала.

Osnoven vhod Prajski zamak
© Reyma Travel

От централния портал се влиза в Първия двор на замъка. Този вход е удобен след посещение на Страховския манастир или за тези, които идват пеша от улица Нерудова. В края на Първия двор е портата на Матиас (от 1614 г.) през която се влиза във Втория двор. 

Prajski zamak terasa
© Reyma Travel

 

2. Северна порта - вход откъм Втори двор.

Вход при Северната порта е най-близкият до трамвайната спирка.

Vtori dvor Prajki zamak
© Reyma Travel

 

Оттук имате директен достъп към Втория двор, където се намира галерията на Пражкия замък.

Vit cathedral
© Reyma Travel

 

3. Вход Na Opyši - по стълбите на Стария замък (източна порта)
Широките стълби, от които се открива страхотна панорама, са най-краткият път от спирка Malostranska до Пражкия замък и живописните южни градини.

Prajski zamak stalbi
© Reyma Travel

 

4. Вход откъм Летния кралски дворец (север).
През лятната кралска градина може да се влезе само през лятото (спирка на трамвай 22 "Královský letohrádek").

  

Как се стига до Пражкия замък

1. С трамвай (номер 22 или 23)
Трамвай номер 22 свързва много удобно различните части на града и е най-предпочитаният начин за придвижване до Пражкия замък. Трамвайната спирка, на която трябва да се слезе, се казва "Pražský hrad" (Пражки храд) и е точно до северния вход, водещ към Втория двор на замъка.

2. С метро (линия A - зелена)

Метро А до станция Malostranskа и след това с разходка през квартал Мала Страна е удобна опция, ако хотелът ви се намира в по-отдалечените части на града, свързани с метрото. От станция Малостранска може да стигне по стълбите на Стария дворец до източната порта "Na Opyši". По криволичещата във височина очарователна улица Нерудова през квартал Мала Страна може да се стигне до централната порта на Храдчанския площад.

Ако искате да избегете изкачването, от същата спирка (Малостранска - на метро А) можете да вземете трамвай 22 или 23 и да слезете на втората спирка, при Северната порта (спирка Pražský hrad - Пражки храд).

3. С такси
Бъдете внимателни със спирането на такси от улицата. Най-добре е да поръчате от хотела (AAA Taxi) или да се качите на такси от стоянките с жълта табела с надпис TAXI. Посочете на шофьора при коя порта искате да ви остави - на площад Hradčanské (пред централната порта) или на трамвайна спирка Pražský hrad - при северната порта към Втория двор ще стигнете дирекно до галерията на Пражкия замък и катедралата Свети Вит.

 

Защо Пражкият замък е едно от най-значимите места в цяла Чехия

 

Пражкият замък възниква в края на 9 век, когато високо над река Вълтава е основана славянска крепост. През хилядолетната си история замъкът е свидетел на възхода и падението на империи, борби и триумфи на нации и е символ на чешката идентичност. Скъпоценният камък на Прага е бил преустройван многократно през вековете. Строителството на прочутата катедрала Свети Вит, каквато я познаваме днес, започва през 14 век (в готически стил) и продължава цели 600 години.

Междувременно замъкът става седалище на чешките крале. По време на управлението на най-известният владетел в чешките земи - Карл IV, Прага е процъфтяващ град, а Пражкият замък - седалище на Свещената Римска империя. В началото на 16-ти век император Рудолф II избира Прага за свое седалище и я превръща отново в център на Европа, като довежда в града художници, астрономи и европейската аристокрация. През 1918 г. Чехословакия става независима държава и оттогава Пражкият замък е седалище на президентите, а от 1993 г. - на чешките държавни глави. 

Днес в комплексa се намират седалището на архиепископа на Прага - катедралата Свети Вит и официалният офис на президента на Чешката република.

 

Какво още може да се види в района на Пражкия замък

В непосредствена близост до основния вход на Пражкия замък и Храдчанския площад се намират дворецът Шварценберг (част Националната галерия на Прага), двореца Щернберг (по-новото разширение на Националната галерия на Прага) и църквата Лорето.

Schwarzenberg palace

 

Пражкият замък можете да посетите с нашите самолетни екскурзии до Прага.

✔ Потопете се в интригуващата история на Прага
✔ Научете повече за Пражкия замък и района около замъка
✔ Запознайте се основните забележителности и тяхната историческа значимост
✔ На всички ваши въпроси ще отговори нашият местен екскурзовод

Разгледайте офертите за Прага със самолет:

Прочетена 173 пъти

Абонирай се за нюзлетър

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36 Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information