Събота, 13 Януари 2024 11:27

Забележителности в Прага: Музеите на Прага

Публикувана в Дестинации

Прага е една от най-големите културни столици на Европа. Да надникнем в някои от най-посещаваните музеи.

 

НАЙ-ДОБРИТЕ МУЗЕИ В ПРАГА - ЗАБАВЛЕНИЯ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

Легендата разказва, че през VIII век митичната принцеса Либуше предсказала бъдещата слава на Прага: „Виждам град, чиято слава ще докосне звездите.“

 

Прага е удивително красива! В историческото сърце в съвършен баланс се редуват сгради в различни архитектурни стилове - готика, барок, ренесанс, ар нуво... А зад красивите исторически фасади ще откриете галерии и музеи с безценни културни богатства, атрактивни места за забавление на малки и големи. Златна Прага е дом на повече от сто музея! Да откриете най-добрият за вас е предизвикателство, особено ако разполагате само с няколко дни по време на тридневна или четиридневна екскурзия в Прага. Тук ще намерите информация за най-добрите музеи на Прага и някои полезни съвети!

 

Национален музей на Прага (National museum - Praha - Národní muzeum)

Националният музей на Прага е най-голямата културна институция на Чехия. Старата сграда доминира в горната част на Вацлавския площад и е истинско произведение на изкуството. Струва си само да надникнете (дори и без да купувате билет), за да видите грандиозното входно антре с красиви фрески и внушително стълбище към Пантеона с бюстове на известни чешки учени, писатели и художници. Основен фокус в музея са природата и историята на Прага и чешките земи от 8-ми век до наши дни, а най-голямата атракция е красивият стъклен Купол. Асансьор отвежда посетителите до овалната зала със стъклен под и големи панорамни прозорци, откъдето се открива красива гледка към Вацлавския площад, покривите на Стария Град и Пражкия замък. Билет само за купола не може да се купи предварително - необходимо е да имате валиден билет за музея.

Двете части на музея - старата (построена между 1818 и 1891 г.) и новата (от 1937 г.) са свързани помежду си с подземен коридор, което позволява да ги разгледате, без да се налага да излизате и да пресичате пътя отгоре. В свързващия коридор между двете сгради ще видите мултимедийна изложба, посветена на събитията на Вацлавския площад между 1918 и 2018 г. В новата част се намира впечатляващата колекция с минерали.

Как се стига: Националният музей се намира на Вацлавския площад; спирка на метро Muzeum, линия А /зелена/ и линия С /червена/.
Web: https://www.nm.cz/en

 

Национална галерия на Прага - NGP

Националната галерия на Прага (NGP) е основана през 1796 г. и е втората най-стара в Европа след Лувър. Експонатите в ценната колекция от шедьоври на чешкото и международно изобразително изкуство са толкова много, че не могат да бъдат поместени само на едно място. За да видите всичко, трябва да посетите четирите исторически сгради под шапката на Национална галерия, разположени в различни части на града - Храдчани, Холешовице, Стария Град.

 1. В двореца Шварценберг (Schwarzenberg Palace) на площад Храдчани е най-старата постоянна изложба "Старите майстори" (Collection of Old Masters), представяща готическо и антично изкуство, както и произведения на майстори на фламандската и холандска живопис - Рембранд, Франс Халс, Рубенс, ван Дайк и много други (от периода между XVI и XVIII в.);

2. В двореца Щернберг (Sternberg Palace) се намира постоянната изложба "Старите майстори II", продължение на изложбата от двореца Шварценберг (срещу него). Тук ще откриете ценна колекция от италиански картини от XIV и XV в., събирана предимно от ерцхерцог Франц Фердинанд, както и холандска и фламандска живопис от XV-XVIII в. с основен акцент върху изкуството от Антверпен, Амстердам, Утрехт и Лайден.

 3. В манастира Св. Агнес от Бохемия (Convent of St Agnes of Bohemia (Klášter sv. Anežky České) се помещава постоянната изложба "Средновековно изкуство в Бохемия и Централна Европа 1200-1550" с над 200 експоната живопис, скулптура и художествени занаяти. Намира се на първия етаж на манастирския комплекс, който е една от най-старите готически постройки в Прага. В градините ще откриете една от първите творби на Франтишек Билек - прочутата "Голгота" (1892), както и други скулптури от съвременни чешки артисти. Манастирът се намира на десния бряг на Вълтава, в района на Стария град на Прага. 

4. В Изложбения дворец - Панаирна палата (Veletržní palác/ Trade Fair Palace) се намира най-голямата колекция за модерно и съвременно изкуство, представена в няколко постоянни изложби: 

  • "1796⁠–1918: Art of the Long Century" представя селекция от над 450 произведения на художници от различни поколения - живопис и скулптура (Йозеф Манес, Пабло Пикасо, Антонио Канова, Густав Климт, Егон Шиле, Едвард Мунк и други).
  • "1918⁠–⁠1938: First Czechoslovak Republic" Republic" е създадена по повод 100-годишнината от основаването на Чехословакия. Тук са творби от голямата френска колекция на Националната галерия (Клод Моне, Пол Гоген , Анри Русо, Пабло Пикасо, Винсент ван Гог и други) и картини на изтъкнати чешки и словашки художници (Вацлав Шпала, Йозеф Чапек, Йиндржих Щирски, Тойен и др.).
  • "1956⁠-1989: Architecture for All" на втория етаж се фокусира върху архитектурата и начина на живот от 1956 до 1989 г. 
  • "1939–2021: Краят на черно-бялата ера"

Ако сте в Прага само за няколко дни и имате време само за една изложба, посетете "Art of the Long Century" ("1796⁠–⁠1918: Изкуството на дългия век") на четвъртия етаж в Изложбения дворец Veletrzni, в която Националната галерия на Прага показва голяма част от натрупаното в хода на своята над 220-годишна история в широк контекст.

Как се стига:
Дворците Шварценберг и Щернберг са разположени един срещу друг в квартал Храдчани, в близост до парадния вход на Пражкия замък (може да се стигне пеша през Карловия мост и после нагоре улица Нерудова или с трамвай 22, спирка Pražský hrad).
Манастирът Св. Агнес е в Стария Град на Прага, на пешеходно разстояние от Староместкия площад с часовниковата кула (през Еврейския квартал).
Изложбеният дворец към Национална галерия Прага (Veletržní palác/ Trade Fair Palace) - намира се на левия бряг на Вълтава, в квартал Холешовице. Най-близка спирка - Veletržní palác (местните я наричат ​​Velepal) на трамваи 6 и 17.
Web: https://www.ngprague.cz/

 

Общински дом - кръстопът на историята (Обечни дум/ Obecní dům)

Общинският дом (Obecní dům) е една от най-добрите сгради на Пражкия Ар Нуво. Свидетел е на много важни исторически събития. На 28 октомври 1918 г. тук е обявена независимостта на Чехословакия. В създаването на великолепния интериор са участвали видни чешки художници от няколко поколения. Красивите исторически зали могат да бъдат разгледани само с организирана обиколка (няколко пъти дневно с гид на английски език). Ще имате уникалната възможност да преминете през елегантните салони, в които всяка година се провеждат стотици важни социални и културни събития - концерти, изложби, приеми, балове. Изящната декорация на Кметската зала е дело на майстора на сецесиона - Алфонс Муха. По време на обиколката се влиза във великолепната зала Smetana - една от най-красивите концертни зали на Прага със запазен оригинален орган и в историческите зали Moravian Slovak, Božena Němcová, Grégr, Palacký, Riegr и Sladkovsky.

На втория етаж се провеждат тематични временни изложби. Великолепната зала Сметана можете да посетите и с билет за класически концерт. На партерния етаж се намира едноименната кафе-сладкарница, която по нищо не отстъпва на пищността и елегантността на целия комплекс. Богатите декорации в стил Ар Нуво и флорални орнаменти ще ви пренесат във времето на Belle Epoque, когато висшето общество на Прага се е събирало в този център на културния живот. По виенската традиция тук може да опитате оригинален хрупкав ябълков щрудел с бита сметана, медена торта или торта Шварцвалд.

✔ Как се стигаспирка "Náměstí Republiky", на пешеходно разстояние от Староместкия площад с часовниковата кула.
Web: https://www.obecnidum.cz/

 

 

Музеи в Пражкия замък

Двореца Лобковиц в Пражкия замък

Открит през 2007 г., музеят на двореца Лобковиц включва световноизвестни картини на Каналето, Брьогел и Веласкес; средновековни и ренесансови произведения на изкуството; керамика - включително най-големият оцелял делфтски сервиз в света (ок. 1685 г.). Изложени са и изящни музикални инструменти и редки, ръчно анотирани ръкописи от много от едни от най-великите композитори от 18-19 век - Хайдн, Моцарт и Бетовен. Колекциите са оживени с аудиогид, разказан от семейство Лобковиц. В красиво декорираната барокова концертна зала от 17-ти век се провеждат обедни концерти на класическа музика.

Картинна галерия на Пражкия замък

Корените на Художествената галерия датират от края на 16 век, когато император Рудолф II събира в Пражкия замък най-голямата колекция от произведения на изкуството. От това време са оцелели само няколко картини. Допълнената колекция от средата на 17-ти век включва произведения на големи италиански, немски, холандски, фламандски майстори. Постоянната експозиция представя селекция от над сто уникални произведения, между които картини на Тициан и Рубенс. Входът за галерията е във Втори двор на Пражкия замък.

Как се стига: Повече информация за Пражкия замък ще намерите ТУК.

 

 

Градска галерия Прага (Prague City Gallery - GHMP)

Градската галерия на Прага фокусира своите изложбени дейности върху модерното и съвременно изкуство. Под шапката на Градската галерия са няколко исторически сгради в Прага. 

  • В Къщата при каменната камбана на Староместкия площад (от втората половина на 13-ти век) и в Общинската библиотека на Марианския площад в Стария Град можете да посетите страхотни временни изложби.
  • Бароковият замък Троя също е домакин на временни изложби, които са адаптирани към специфичния характер на неговия интериор. Можете да съчетаете с посещение на Зоологическата градина или Ботаническата градина (намират се в непосредствена близост).
  • Вилата на Франтишек Билек (Bilkova Vila) е в квартал Храдчани. Тук са представени експонати от най-успешния творчески период на големия чешки архитект, скулптур и график. Първият етаж е с оригинална мебелировка, проектирана от Билек. 

✔ Как се стига
Къща при каменната камбана - Stone Bell House (на централния Староместки площад); Web: https://www.ghmp.cz/
Градска библиотека 2-ри етаж (в Стария Град - Marianske náměstí 98/1, вход от улица Valentinská), Web: https://www.ghmp.cz/
Вила Билек (Mickiewiczova 233/1, спирка Chotkovy sady на трамваи 2 и12); Web: https://www.ghmp.cz/en/buildings/villa-bilek/
Замък Троя (спирка Zoologická zahrada на автобус 112); Web: https://www.ghmp.cz/
Информация за актуалните събития и изложбите на Градската галерия на Прага: https://www.ghmp.cz/

 

Галерия Rudolfinum

Галерия Рудолфиунум в красивата неоренесансова сграда на Чешката филхармония (от 1885 г.), разположена до река Вълтава, в самия исторически център, представя безплатни изложби за съвременно изкуство.

✔ Как се стигаРудолфинум се намира до моста Манес на река Вълтава, на пешеходно разстояние от карловия мост и от Староместкия площад с часовниковата кула. Най-близка спирка - Staroměstská на метро линия A, на трамваи 2 и 17.
Web: https://www.galerierudolfinum.cz

 

Галерия Kunsthalle Praha

Kunsthalle Praha е новото арт пространство на Прага за съвременно изкуство. Галерията е разположена недалеч от Рудолфинум (от другата страна на моста Манес). От терасата на бистрото се открива прекрасна гледка към хълма Петршин и Пражкия замък.

Как се стига Kunsthalle Praha са намира на левия бряг на Вълтава. Може да се стигне пеша от Стария Град, покрай Рудолфинум и през моста Манес. Най-близка спирка Malostranská на метро линия A, на траваи 2,12,22 и 23.
Web: https://www.kunsthallepraha.org/en

 

 

Музей за съвременно изкуство DOX Centre for Contemporary Art

Не пропускайте страхотния музей DOX, разположен в бившата фабрика за метали от 20-те години на миналия век. Намира се в малко по-отдалечения от центъра квартал Холешовице. Най-голямата атракция на музея е гигантската инсталация, вдъхновена от дирижаблите от началото на 20-ти век. Между двете сгради на музея е окачен 42-метров цепелин с дължина 10 метра, изработен от стомана и дърво. Стълби отвеждат до входа и до масивната читалня вътре, където можете да се възхитите на зашеметяващата изработка на скулптурата, през която красиво проникват слънчевите лъчи.

Как се стига: Метро линия C - станция Nádraží Holešovice + 5 минути пеша или една спирка трамвай до Ortenovo náměstí или с трамвай от центъра на Прага до Ortenovo náměstí
Web: https://www.dox.cz/en

 

 

Галерия Кампа (Museum Kampa)

Галерия Museum Kampa представя произведения от частната колекция на Ян и Меда Младек - творби на големия пионер на абстрактното изкуство Франтишек Купка и на чешкия скулптор кубист Ото Гутфройнд. Музеят е домакин и на ротационни изложби с фокус върху централноевропейските модерни художници (от 60-те години на ХХ в. насам).

Как се стига: Галерия Кампа се намира в парка на остров Кампа на река Вълтава (между Карловия мост и моста на легионите). Лесно разпознаваем е от Карловия мост - съвременната инсталация с 34 яркожълти пингвина се вижда отдалече.
Web: https://www.museumkampa.cz

 

 

Музей на декоративните изкуства в Прага (Uměleckoprůmyslové museum v Praze)

Колекцията наброява близо половин милион любопитни артикула от стъкло, керамика и порцелан, графика и фотография, мебели, злато и бижута, текстил и мода, детски играчки... Представени са европейските приложни изкуства от Средновековието до 21-ви век (Uměleckoprůmyslové museum v Praze). Музеят е разположен в неоренесансова сграда от 19-ти век. Постоянната изложба "Art, Life" се фокусира върху влиянието на изкуството и дизайна върху начина на живот и моделите на човешкото поведение. 

✔ Как се стига: Музеят на декоративните изкуства се намира в еврейския квартал на Прага - част от Стария Град, в близост до Рудолфинум. На пешеходно разстояние е от Староместкия площад с часовниковата кула. Най-близка спирка на метро - Staroměstská, линия A.
Web: https://www.upm.cz

 

 

Национален технически музей (Národní technické muzeum)

Експозицията ще ви изненада със своята модерна концепция! Основан през 1908 г., Националният технически музей е ослепителна демонстрация на индустриалното наследство на Чехия. Главната зала е пълна до краен предел с исторически самолети, влакове и автомобили. Има отделни зали с 14 постоянни експозиции, посветени на астрономия, фотография, електротехника, минно дело, индустриален дизайн и много други. На последния етаж има голяма панорамна тераса.

Как се стига спирка "Letenské náměstí" (трамваи 1, 8, 25 и 26)
Web: https://www.ntm.cz

 

 

Музей на комунизма

Музеят на комунизма се намира в центъра на Прага, на Площада на Републиката. Историята на Чехословакия през комунистическата епоха е представена чрез много интересно интерактивно пътешествие във времето. С провокиращ мисълта подход и чрез различни мултимедийни средства, видео дисплеи и оригинални фотографии е представено въздействието на комунизма върху ежедневието, политиката и културата. Историята завършва с Пражката пролет, Ян Палах, Кадифената революция и идеите на Вацлав Хавел.

Как се стига спирка на метро и трамваи "Náměstí Republiky", на пешеходно разстояние от Староместкия площад с часовниковата кула.
Web: https://www.ntm.cz

 

 

Музей на Алфонс Муха в Прага (Mucha Museum)

Музеят на Муха в Прага е единственият в света, посветен на живота и творчеството на световно признатия чешки художник Алфонс Муха (1860 - 1939). В музейния магазин ще откриете богата селекция от плакати с емблематични мотиви от творчеството на майстора на сецесиона. Фокусът е върху творческия период на художника в Париж. Изложени са множество творби в стил Ар Нуво, включително прочутите плакати, маслени картини, рисунки, фотографии и скулптури, както и лични предмети.

Как се стига: улица Panská 7 - първата успоредна улица на Вацлавския площад.
Web: https://www.mucha.cz/en/

 

 

Музей на Бедржих Сметана

Няма как да не забележите красиво украсените със сграфито стени на великолепната неоренесансова сграда (бившата водопроводна станция на Стария град) до Карловия мост. Това е музеят, посветен на живота и творчеството на чешкия композитор Сме́тана. Панорамната платформа пред входа на музея е популярно място за снимки, заради откриващата се пленителна гледка към Вълтава - реката, вдъхновила композитора за прочутата му симфонична поема. Изложбата е в четири тематични части. Ще видите пианото, на което композиторът е свирил по време на петгодишния си престой в Швеция, нотни стойки с откъси от неговите опери. С лазерна палка от диригентския подиум можете да възпроизведете откъси от музиката на Сметана, а с натискането на един бутон можете да чуете мелодии от най-известните му композиции и опери като „Продадената невеста“, „Либуше“ и „Далибор“, които и до днес са в репертоара на Народния театър.

✔ Как се стига: Novotného lávka 1, до Карловия мост; спирка "Karlovy Lazne" на трамваи 17, 18 и 21. Наблизо са Klementinum, Rudolfinum.
Web: https://www.nm.cz/

 

 

Музей на Франц Кафка

Музеят на Кафка е един от най-интересните музеи на Прага и задължителна спирка за литературните ентусиасти. Разположен е на левия бряг на Вълтава, в квартал Мала Страна, само на няколко минути пеша от Карловия мост. Франц Кафка е роден в Прага през 1883 г. и е погребан в Новото еврейско гробище на Прага през 1924 г. Музеят преплита по много въздействащ начин линиите на фактите и на измислицата, на реалността и фантазията, за да илюстрира как писателят е бил повлиян от Прага, но и как градът е бил оформен от писането му за него. Музеят е разделен на две части: "Екзистенциално пространство" и зона "Въображаема топография". В двора на музея се намира известната скулптура на Давид Черни - фонтанът "Пишкащите" върху локва с очертанията на картата на Чехия. 

✔ Как се стига: Музеят е разположен в уникалното пространство на комплекса "Hergetova Cihelna - Хергетова чешма" в Мала Страна на брега на река Вълтава. Адрес: Cihelná 635/2b, до една от известните туристически атракции на Прага - най-тясната уличка.
Web: https://kafkamuseum.cz/

 

 

Комплекс Klementinum

Комплекс Клементинум е бивш йезуитски колеж в Стария Град на Прага, до Карловия мост. Посещението е възможно само организирано с местен екскурзовод (обиколки се предлагат няколко пъти дневно на английски език; препоръчително е да се запази място онлайн). Разглеждат се Огледалната зала (в която е свирил Моцарт), Бароковата библиотека (считана за една от най-красиваите в света) и зала Меридиан. Акцент в обиколката са галерията на метеорологичната станция и панорамната тераса на последия етаж със страхотна гледка към покривите на Стария Град.

Огледалната зала може да се посети и с билет за органов концерт (провеждат се всеки ден от 17 и 19 ч.)

✔ Как се стига: Клементинум е разположен в Стария Град на Прага, до Карловия мост.
Web: https://www.prague.eu

 

Страховски манастир (Strahovský klášter) и Страховската библиотека

Световноизвестната Страховска библиотека в манастира Страхов присъства във всички класации на най-красивите библиотеки в света. Счита се за една от най-ценните и запазени исторически библиотеки. Колкото и снимки да сте разглеждали, усещането е несравнимо, когато стъпите в двете зашеметяващи барокови стаи. Старата Теологична зала и Философската зала са построени през 17-ти и 18-ти век и съхраняват най-богатата колекция от средновековни текстове в страната. Най-старата книга в колекцията е Евангелието от 9-ти век, написано на пергамент. Фреската на тавана на Философската зала разказва историята на развитието на науката и религията. Наречена е „Интелектуалният прогрес на човечеството“.

За посещение на библиотеката е необходима предварителна ранна резервация, за която се заплаща специална такса. Влизането в залите е възможно само в група, с местен екскурзовод. Входната такса за обиколка с екскурзовод + право на снимки е 700 CZK. Със стандартен билет двете зали на библиотеката могат да се погледнат само от портала. Цената е валидни към 01.01.24.

В рамките на ареала можете да посетите още Страховската галерия с една от най-ценните манастирски колекции в Централна Европа (от 13 до 19 век) и Музея на миниатюрите с колекция от 29 микроминиатюри, които са толкова малки, че трябва да погледнете през микроскоп, за да видите надписа върху човешки косъм или върху оризово зърно.

✔ Как се стига: Страховският манастир се намира на висок хълм близо до хълма Петршин, на 10 минути пеша от Пражкия замък. Най-близката трамвайна спирка е "Pohořelec". Адрес: Strahovské nádvoří 1.
Web: https://strahovskyklaster.cz

 

 

Музей на алхимиците и магьосниците от Стара Прага (Muzeum alchymie/ Museum of Alchemy)

Прага е била неофициалната столица на тъмните изкуства. Очарован от окултните науки, Рудолф II (император на Свещената Римска империя, крал на Унгария и Хърватия, крал на Бохемия и ерцхерцог на Австрия) става покровител на магьосници, алхимици и магьосници по време на управлението си в Прага. Музеят на алхимиците и магьосниците от Стара Прага оживява тази ера на окултната наука с емоционални, фантастични експозиции. Сградата оцелява след големия пожар от 1689 г., след това необяснимо е пощадена от разрушаване при реконструкцията на еврейския квартал в края на 19 век. Днес мястото е завладяно от легенди за странните събития. Входната стая на няколко стъпала надолу от нивото на улицата, е облицована с еликсири, направени по оригинални рецепти. Тайна врата води към стълбище до лабораторните стаи. Алхимичната лаборатория на Рудолф II от 16 век, скрита от нежеланите погледи на минувачите, очарова с магическа атмосфера, в която са представени средновековните дейности на алхимиците, свързани с много съвременни научни области.

✔ Как се стига: Haštalská 1 Музеят е закътан на малка уличка, недалеч от Староместкия площад с часовниковата кула.
Web: http://www.alchemiae.cz

 

 

Музей на сетивата (Museum of Senses)

В Музея на сетивата ще се забавлявате истински! Тук ще бъдете предизвикани да намерите път през огледалния лабиринт, да преминете през въртящия се тунел, да се ориентирате в тъмното или в дивата джунгла, където водата тече нагоре и много други оптични илюзии. Ще си тръгнете със стотици забавни снимки! Подходящ е за всички възрасти.

✔ Как се стига: Jindřišská 939 (пресечка на Вацлавския площад) - трамвайна спирка "Jindřišská", точно до кулата Jindřišská и Edison FilmHub.
Web: https://www.muzeumsmyslu.cz

 

 

Музей на илюзиите (IAM - Illusion Art Museum)

Още един музей за семейно забавление в Стария Град на Прага. В Музея на илюзиите реалността и измислицата се сливат и всеки експонат крие тайна. Творбите на чешки и международни художници ще ви изненадат със своята оригиналност. Неочаквани оптични илюзии ще играят със сетивата и въображението ви. Подходящ е за всички възрасти.

✔ Как се стига: Melantrichova 536/2 (на 5 минути пеша от Вацлавския площад).
Web: https://iamprague.eu

 

 

Музей на призраците (Ghosts and Legends Museum)

Интерактивната изложба в музея на призраците в Прага е създадена за забавление на деца и възрастни - едновременно страшна и смешна, поетична и мистериозна. Ще срещнете себе си като призрак във вълшебно огледало, ще видите видението на легендарната принцеса Либуше. Подземната улица на призраците, която е изградена на нивото на някогашните средновековни улици, пресъздава атмосферата на нощна Прага преди много години. 

✔ Как се стига: Jindřišská 939 (прецечка на Вацлавския площад) - трамвайна спирка "Jindřišská", точно до кулата Jindřišská и Edison FilmHub (трамваи 2, 3, 5, 6, 7, 9, 14, 24)
Web: https://mysteriapragensia.cz

 

 

Музей на шоколада (Choco-Story Chocolate Museum)

Choco-Story се нарежда сред десетте най-посещавани музея на шоколада в света. Тук ще научите за древните обичаи на ацтеките и маите, ще се запознаете с еволюцията на производството на шоколад и ще станете свидетели на това как шоколадът е повлиял върху историята на света. Музеят на шоколада Choco Story Prague съживява 2600-годишната история на шоколада с думи, снимки и вкусове. В магазина можете да закупите най-висококачествен белгийски шоколад, изработен от какаови зърна, идващи от плантации в Мексико.

✔ Как се стига: Celetná 10 (на 2 минути пеша от Староместкия площад)
Web: https://www.choco-story-praha.cz/

 

 

Зоологическата градина на Прага

Когато пътувате с деца, зоологическата градина винаги е добър план. В Прага се намира един от най-добрите зоопаркове в Европа. Разположен е на две нива, на площ от 570 декара. В максимално близка до естествената среда тук живеят повече от 4500 животни. Проектирани са много зони, специално за деца. Разполага с 10 павилиона, 150 експозиции, 2 ресторанта, 7 бюфета, седалков лифт, влакче, детски площадки.

✔ Как се стига: с метро линия C (червена) до станция Nádraží Holešovice (гара Холешовице) и оттам 20 минути с автобус 112 (последна спирка Zoo Praha - Troja). От края на март до октомври до зоологическата градина може да се стигне и с лодка по река Вълтава за 75 минути. Можете да научите повече тук.
Web: https://www.zoopraha.cz

 

Още няколко малки закачливи музея в Прага, подходящи за деца:
✔ Музей на светлините и дигиталното изкуство Lumia- https://www.lumia.gallery/
✔ Музей на играчките в Пражкия замък - http://www.toymuseumprague.com
✔ Восъчните фигури на Мадам Тюсо - https://madametussaudsprague.cz
✔ Лего музей - https://www.muzeumlega.cz

 

Улиците на Прага - празник на съвременното изкуство

Трябва само да излезете от хотела си и не след дълго със сигурност ще откриете някоя от модерните статуи на Прага. Например само на 5 минути пеша от часовниковата кула, в еврейския квартал - до Испанската синагога, ще откриете сюрреалистичната скулптура на Ярослав Рона, която изобразява мини Франк Кафка на раменете на гигантски празен костюм (вдъхновена е от неговия разказ „Описание на една борба“).

Две дълги стени по протежение на паркинга на улица Těšnov в Прага отдавна са заслужили званието "галерия на открито". Ако мечтаете да оставите своя отпечатък в Прага, можете да проявите своята креативност на една от малкото законни стени за графити в градаTěšnov е отворен за всеки, който иска да покаже уменията си и е само на 15 минути пеша от центъра на града. 

✔ Как се стига: Метро станция Florence.

 

 

Kasarna Karlin

Бившите военни казарми недалеч от Стария Град, са превърни в културен оазис, в който се помещават галерия, кино, бар и кафе. Тук се организират рок концерти, артистични представления, спортни игри на открито. Не пропускайте да си направите забавни ретро снимки на специалния фотоавтомат!

✔ Как се стига: Prvního pluku 20/2, 186 00 Karlín (до квартал Карлин може да се стигне с трамвай или метро - спирка Florenc)
Web: https://kasarnakarlin.cz/

 

 

Скулптурите на Давид Черни в Прага

Изкуството на чешкия артист е притегателна сила за всички, които харесват провокативото съвременно изкуство. Най-известни са гигантските бебета с баркодове вместо лица, които пълзят нагоре по телевизионната кула Жижков в Прага и статуята на Свети Вацлав, възседнал обърнат с главата надолу мъртъв кон, който виси от тавана на търговската аркада Люцерна на Вацлавския площад. Над кръстовището на Jilska и Husova в Стария Град трябва да вдигнете поглед нагоре, за да видите висящия от покрива Зигмунд Фройд („Мъж, който се мотае“). "Ембрионът", закачен на водосточната тръба на фасадата на театър "Na zabradli", свети на тъмно в наситено розово. "Quo Vadis" е бронзова скулптура на четирикрак трабант, разположен в градината на немското посолство (Vlasska 19). Пред музея на Франц Кафка са прочутите "Пишкащи" - двамата бронзови механично въртящи се мъже уринират в локва, която подозрително прилича на картата на Чехия, изписвайки цитати от легендарни жители на Прага. Три огромни пълзящи бебета са монтирани и в парка до музея на Кампа. 11-метровата глава на Франц Кафка (K for Kafka) е изградена от 42 метални слоя, които се въртят в различни посоки в продължение на 15 минути на всеки кръгъл час (зад търговски център Quadrio, спирка "Narodni Trida")

Лилит е новата забележителност на квартал Карлин. Красивата творба се състои от три скулптури: жена, ръка и крак. 24-метровата женска фигура на митичната Лилит символично държи новата жилищна сграда Фрагмент и след полунощ се завърта на 180 градуса.

Musoleum е новата художествена галерия, разположена в бившата дестилерия Лиховар. Тук ще видите събрана голяма част от изкуството на Давид Черни - от миниатюрни произведения на изкуството до гигантски инсталации, някои подходящи за семейства, други - само за възрастни. Започвате от петия етаж и завършвате в сутерена. Има и тераса, от която можете да видите Прага от интересна гледна точка.

✔ Как се стига: улица Nádražní 2, Smichov, Прага (спирка "Lihovar" на трамваи 4, 5, 12 и 20)

 

 

Колоната на знанието 

Инсталацията „Идиома“ на художника Матей Крен в Пражката общинска библиотека е известна още като Колона на знанието. В тази зашеметяваща, стигаща до тавана инсталация, са подредени внимателно 8000 книги, а огледалата, поставени в долната и горната част на фунията, създават илюзия за безкрайност. Намира се във входното фоайе на Общинската библиотека на площад Mariánské náměstí. 

✔ Как се стига: площад Mariánské náměstí в Стария Град, на 5 минути пеша от Староместкия площад с часовниковата кула.

 

 

Музеите на Прага можете да посетите с нашите самолетни екскурзии до Чехия.

✔ Резервирайте екскурзия до Прага или уикенд пътуване на супер цена
✔ Научете повече за музеите на Прага и посетете най-интересните лично за вас
✔ На всички ваши въпроси ще отговори нашият Пражки екскурзовод

Разгледайте офертите за Прага със самолет:

Прочетена 1310 пъти

Абонирай се за нюзлетър

Контакти

гр. София, 1000
бул. "П. Евтимий" 36/2

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information