Събота, 13 Януари 2024 11:27

Забележителности в Прага: Музеите на Прага

Публикувана в Дестинации

Прага е една от най-големите културни столици на Европа. Да надникнем в някои от най-посещаваните музеи.

 

НАЙ-ПОСЕЩАВАНИТЕ МУЗЕИ НА ПРАГА - ЗАБАВЛЕНИЯ В ПРАГА ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

Според легендата през VIII век митичната принцеса Либуше предсказала бъдещата слава на Прага, казвайки: „Виждам велик град, чиято слава ще докосне звездите.“

Безпрецедентното преплитане на различни архитектурни стилове и художествени направления прави Прага удивителна както за туристи, така и за експерти по архитектура и изксутво. На няколкостотин квадратни метра ще намерите почти всеки стил, за който се сетите - готика, сецесион, неокласицизъм, функционализъм, неоренесанс. А зад историческите фасади се крият музеи с безценни културни богатства или са създадени атрактивни пространства за забавление на малки и големи. В Прага има над сто музея. Да изберете най-добрият е предизвикателство, особено ако разполагате само с няколко дни. В тази публикация ще намерите списък с най-добрите музеи в Прага и някои от полезни съвети за вашето посещение.

 

Националният музей на Прага (National museum - Praha - Národní muzeum)

Националният музей на Прага е най-голямата културна институция на Чехия. Намира се в горната част на Вацлавския площад. Самата сграда е истинско произведение на изкуството. Струва си и само да надникнете (без да купувате билет). Ще бъдете впечатлени от грандиозното входно антре с красиви фрески по таваните и от откриващото се внушително стълбище, което води към Пантеона с бюстове на известни чешки учени, писатели и художници. Основен фокус в музея са природата и историята на Прага и чешките земи от 8-ми век до наши дни. Една от най-големите атракции е стъкленият Купол, за достъп до който трябва да имате билет. До последния етаж се стига с лифт. От овалната зала със стъклен под и големи панорамни прозорци се открива красива гледка към Вацлавския площад и целия град до Пражкия замък. Билет за купола не може да купите предварително, а само в деня на посещението с валиден билет за музея.

Двете части на музеи - старата (построена между 1818 и 1891 г.) и новата (от 1937 г.) са свързани помежду си с подземен коридор, което позволява да разгледате целия музеен комплекс, без да излизате и да пресичате пътя отгоре. В свързващия коридор между историческата сграда и новата сграда се помещава мултимедийна изложба за историята на Вацлавския площад между 1918 и 2018 г. Представени са интересни научни и исторически изложби, впечатляваща е колекцията в Залата с минерали.

Как се стига: Националният музей се намира на Вацлавския площад, на 15 минути пеша от Староместкия площад с часовниковата кула; метро - спирка Muzeum на линия А /зелена/ и линия С /червена/.
Web: https://www.nm.cz/en

Националната галерия на Прага - NGP

Основана е през 1796 г. и е втората най-стара галерия в Европа след Лувъра. Днес е една от най-големите културни институции в Европа. Богатата колекция от шедьоври на чешкото и международно изобразително изкуство на NGP (Collection of Old Masters, Collection of Modern Art, Collection of Art after 1945, Collection of Prints and Drawings, Collection of Asian Art) е твърде голяма, за да бъдe поместена само в една сграда. За кратък престой в Прага няма как да видите всичко, но можете да планирате посещение на поне една четирите от историческите сгради под шапката на Национална галерия Прага:

 1. В двореца Шварценберг (Schwarzenberg Palace) на площад Храдчани се помещава най-старата постоянна изложба "Старите майстори", концентрирана върху периода между XVI и XVIII в. - готическо и антично изкуство, както и фламандска и холандска живопис - Рембранд, Франс Халс, Рубенс, ван Дайк и много други;

2. В двореца Щернберг (Sternberg Palace) е постоянната изложба "Старите майстори II", продължение на изложбата "Старите майстори" от двореца Шварценберг, който се намира срещу него. Тук ше видите колекция от италиански картини от XIV и XV в., събирана предимно от ерцхерцог Франц Фердинанд, както холандска и фламандска живопис от XV-XVIII в. с основен акцент върху изкуството от Антверпен, Амстердам, Утрехт и Лайден.

 3. В манастирския комплекс Св. Агнес от Бохемия (Convent of St Agnes of Bohemia (Klášter sv. Anežky České) е представена постоянната изложба "Средновековно изкуство в Бохемия и Централна Европа 1200-1550" с над 200 експоната от живописта, скулптурата и художествените занаяти от три века. Намира се на първия етаж на манастирския комплекс Св. Агнес от Бохемия, който е една от най-старите готически постройки в Прага. В градините на манастира са монтирани скулптури на съвременни чешки художници и прочутото произведение на Франтишек Билек, една от първите творби на скулптора - Голгота (1892).

4. В Изложбения дворец (Veletržní palác/ Trade Fair Palace) е най-голямата колекция за модерно и съвременно изкуство - картини и скулптури от чешки автори и над 9000 картини и скулптури с френско изкуство от XIX и XX век, представени в няколко постоянни изложби: 

==>"1918⁠–⁠1938: First Czechoslovak Republic" Republic" (Клод Моне, Реноар, Пол Гоген, Анри Русо, Пабло Пикасо, Винсент ван Гог, Матис, Тулуз-Лотрек, Гюстав Курбе; Вацлав Шпала, Йозеф Чапек, Йиндржих Щирски и други). Изложбата е създадена по повод 100-годишнината от основаването на Чехословакия. Освен картини на изтъкнати чешки и словашки художници, тук са представени творби от френската колекция на Националната галерия 
==>"1796⁠–1918: Art of the Long Century" (Йозеф Манес, Пабло Пикасо, Антонио Канова, Густав Климт, Егон Шиле, Едвард Мунк и други). Изложбата представя селекция от над 450 произведения (живопис и скулптура) от 150 художници от различни поколения.
==>"1939⁠-⁠2021: The End of the Black-and-White Era". Изложбата е с над 300 произведения на изкуството на местни и чуждестранни художници, датиращи от Втората световна война до днес.
==>"1956⁠-1989: Architecture for All". Фокусира се върху архитектурата и начина на живот от 1956 до 1989 г. 

Ако сте в Прага само за няколко дни и трябва да изберет една от изложбите, посетете "Art of the Long Century" ("1796⁠–⁠1918: Изкуството на дългия век") на четвъртия етаж в Изложбения дворец Veletrzni, която показва голяма част от натрупаното от Националната галерия в Прага в хода на своята над 220-годишна история в широк контекст.

Как се стига:
Дворецът Шварценберг и дворецът Щернберг са разположени един срещу друг в квартал Храдчани, в близост до парадния вход на Пражкия замък (може да се стигне пеша през Карловия мост и по улица Нерудова или с трамвай 22, спирка Pražský hrad).
Манастирът Св. Агнес е в Стария Град на Прага, на пешеходно разстояние от централния Староместки площад с часовниковата кула (през Еврейския квартал).
Изложбен дворец към Национална галерия Прага (Veletržní palác/ Trade Fair Palace) - намира се на левия бряг на Вълтава, в квартал Холешовице. Най-близка трамвайна спирка - Veletržní palác (местните я наричат ​​Velepal) на трамвай 6 от Вацлавския площад или с трамвай 17.
Web: https://www.ngprague.cz/

 

Общински дом Прага - кръстопът на историята (Обечни дум/ Obecní dům)

Общинския дом (Obecní dům) е най-впечатляващата сграда в стил сецесион в Прага. В културния дом на Прага се намират прочутата сладкарница във виенски стил, концертна зала Сметана, зали за временни изложби и историческите зали, които може да се разгледат само с организирана обиколка с екскурзовод. 

В изработката на разкошната декорация в стил Ар Нуво и за създаването на великолепния интериор на залите са участвали видни чешки художници от няколко поколения.

Можете да посетите тематичните временни изложби на втория етаж или класически концерт във великолепната зала Сметана. Ако се включите в организирана обиколка на комплекса - провеждат се по график няколко пъти дневно с гид на английски език, ще имате уникалната възможност да посетите историческите зали и елегантните салони, в които всяка година се провеждат стотици важни социални и културни събития - концерти, изложби, приеми, балове. Украсата на Кметската зала е дело на Алфонс Муха, зала Smetana - една от най-красивите концертни зали е със запазен оригинален орган. Обиколката включва още прекрасните салони Moravian Slovak, Božena Němcová, зала Grégr, зала Palacký, зала Riegr и зала Sladkovsky.

Вляво от главния вход се намира едноименното кафене-сладкарница, което по пищност и елегантност по нищо не отстъпва на целия комплекс. Богатите декорации в стил Ар Нуво и флорални орнаменти ще ви пренесат във времето на Belle Epoque, когато висшето общество на Прага се е събирало в този център на културния живот. По виенската традиция, в специална атмосфера може да опитате оригинален хрупкав ябълков щрудел с бита сметана, медена торта или торта Шварцвалд …

✔ Как се стигаспирка на метро и трамваи "Náměstí Republiky", на пешеходно разстояние от Староместкия площад с часовниковата кула.
Web: https://www.obecnidum.cz/

 

Градска галерия Прага (Prague City Gallery - GHMP)

Градската галерия на Прага фокусира своите изложбени дейности главно върху модерното и съвременно изкуство. Под шапката на Градската галерия са няколко исторически сгради в Прага. В Стария Град можете да посетите тематични временни изложби в Къщата при каменната камбана на Староместкия площад (датира от втората половина на 13-ти век) и в Общинската библиотека на Марианския площад. Бароковият замък Троя е домакин на временни изложби, адаптирани към специфичния характер на неговия интериор - можете да съчетаете с посещение на Зоологическата градина или Ботаническата градина (в непосредствена близост). Вилата на Франтишек Билек (Bilkova Vila) е в квартал Храдчани. В нея галерията представя експонати от най-успешния творчески период на големия чешки архитект, скулптур и график. Първият етаж е подреден като жилище с оригинална мебелировка, проектирана от Билек. 

✔ Къща при каменната камбана - Stone Bell House (на централния Староместки площад); Web: https://www.ghmp.cz/
Градска библиотека 2-ри етаж (в Стария Град - Marianske náměstí 98/1, вход от улица Valentinská), Web: https://www.ghmp.cz/
Вила Билек (Mickiewiczova 233/1, спирка Chotkovy sady на трамваи 2 и12); Web: https://www.ghmp.cz/en/buildings/villa-bilek/
Замък Троя (спирка Zoologická zahrada на автобус 112); Web: https://www.ghmp.cz/
Информация за актуалните събития и изложбите на Градската галерия на Прага: https://www.ghmp.cz/

 

Галерия Rudolfinum

Разположена в красивата неоренесансова сграда на Чешката филхармония (от 1885 г.) в самия исторически център на Прага, галерия Рудолфинум предлага безплатни изложби за съвременно изкуство.

✔ Как се стигаРудолфинум се намира до моста Манес на река Вълтава, на пешеходно разстояние от Староместкия площад с часовниковата кула. Най-близка спирка - Staroměstská на метро линия A, на трамваи 2 и 17.
Web: https://www.galerierudolfinum.cz

 

Галерия Kunsthalle Praha

Kunsthalle Praha се намира недалеч от галерия Рудолфинум (от другата страна на моста Манес). Новото арт пространство на Прага разполага с три големи изложбени зали за съвременно изкуство, дизайнерски магазин, бистро и кафене с тераса, която предлага очарователни гледки към хълма Петршин и Пражкия замък.

Как се стига Kunsthalle Praha са намира на левия бряг на Вълтава. Може да се стигне пеша от Стария Град, покрай Рудолфинум и през моста Манес. Най-близка спирка Malostranská на метро линия A, на траваи 2,12,22 и 23.
Web: https://www.kunsthallepraha.org/en

 

Музей за съвременно изкуство DOX Centre for Contemporary Art

Не пропускайте този страхотен музей, разположен в бившата фабрика за метали от 20-те години на миналия век в квартал Холешовице. Най-голямата атракция е впечатляващата гигантска инсталация, вдъхновена от дирижаблите от началото на 20-ти век. Между двете сгради на музея е окачен 42-метров цепелин с дължина 10 метра, изработен от стомана и дърво. Стълби отвеждат до входа и масивната читалня вътре, където можете да се възхитите на зашеметяващата изработка на скулптурата, през която проникват слънчеви лъчи.

Как се стига: Метро линия C - станция Nádraží Holešovice + 5 минути пеша или една спирка трамвай до Ortenovo náměstí или с трамвай от центъра на Прага до Ortenovo náměstí
Web: https://www.dox.cz/en

 

Галерия Кампа (Museum Kampa)

Галерия Museum Kampa представя произведения от частната колекция на Ян и Меда Младек. Тук можете да видите постоянната изложба с творби на големия пионер на абстрактното изкуство Франтишек Купка и на чешкия скулптор кубист Ото Гутфройнд. Музеят е домакин и на ротационни изложби, които фокусират върху централноевропейските модерни художници (от 60-те години на ХХ в. насам).

Как се стига: Галерия Кампа се намира в парка на остров Кампа на река Вълтава (между Карловия мост и моста на легионите). Лесно разпознаваем е от Карловия мост - съвременната инсталация с 34 яркожълти пингвина се вижда отдалече.
Web: https://www.museumkampa.cz

 

Музей на декоративните изкуства в Прага (Uměleckoprůmyslové museum v Praze)

Колекцията наброява близо половин милион любопитни артикула от стъкло, керамика и порцелан, графика и фотография, мебели, злато и бижута, текстил и мода, детски играчки... Представени са европейските приложни изкуства от Средновековието до 21-ви век (Uměleckoprůmyslové museum v Praze). Музеят е разположен в неоренесансова сграда от 19-ти век. Постоянната изложба "Art, Life" се фокусира върху влиянието на изкуството и дизайна върху начина на живот и моделите на човешкото поведение. 

✔ Как се стига: Музеят на декоративните изкуства се намира в еврейския квартал на Прага - част от Стария Град, в близост до Рудолфинум. На пешеходно разстояние е от Староместкия площад с часовниковата кула. Най-близка спирка на метро - Staroměstská, линия A.
Web: https://www.upm.cz

 

Национален технически музей (Národní technické muzeum)

Експозицията ще ви изненада със своята модерна концепция! Основан през 1908 г., Националният технически музей е ослепителна демонстрация на индустриалното наследство на Чехия. Той съдържа повече от 58 000 обекта и библиотека с над 250 000 книги. Главната зала е пълна до краен предел с исторически самолети, влакове и автомобили. Има отделни зали с 14 постоянни експозиции, посветени на експонати по астрономия, фотография, печатна архитектура, електротехника, минно дело, индустриален дизайн и много други. На последния етаж има панорамна тераса.

Как се стига спирка "Letenské náměstí" (трамваи 1, 8, 25 и 26)
Web: https://www.ntm.cz

 

Музей на комунизма

Музеят на комунизма предлага интересно интерактивно пътешествие в историята на Чехословакия през комунистическата епоха. Въздействието на комунизма върху ежедневието, политиката и културата е представено чрез провокиращ мисълта подход с използване на мултимедийни елементи, артефакти, оригинални фотографии и интерактивни дисплеи. Историята завършва с Пражката пролет, Ян Палах, Кадифената революция и идеите на Вацлав Хавел.

Как се стига спирка на метро и трамваи "Náměstí Republiky", на пешеходно разстояние от Староместкия площад с часовниковата кула.
Web: https://www.ntm.cz

 

Музей на Алфонс Муха в Прага (Mucha Museum)

Музеят на Муха в Прага е единственият в света, посветен на живота и творчеството на световно признатия чешки художник Алфонс Муха (1860 - 1939). Музейният магазин предлага богата селекция от сувенири и плакати с емблематични мотиви от творчеството му. Фокусът е върху творческия период на художника в Париж. Изложени са множество творби в стил Арт Нуво, включително прочутите плакати, маслени картини, рисунки, фотографии и скулптури, както и лични предмети.

Как се стига: улица Panská 7 - първата успоредна улица на Вацлавския площад.
Web: https://www.mucha.cz/en/

 

Музей на Бедржих Сметана

Няма как да не забележите украсените със сграфито стени на великолепната неоренесансова сграда (бившата водопроводна станция на Стария град) до Карловия мост. Тук се намира музеят, посветен на живота и творчеството на чешкия композитор Сме́тана. Панорамната платформа отпред е популярно място за снимки заради откриващата се пленителна гледка към Вълтава - реката, вдъхновила композитора за прочутата му симфонична поема. Оригиналната изложба е представена в четири тематични части. Тук ще видите пианото, на което е свирил по време на петгодишния си престой в Швеция, нотни стойки с откъси от неговите опери. С лазерна палка от диригентския подиум можете да възпроизведете откъси от музиката на Сметана, а с натискането на един бутон ще чуете мелодии от най-известните му композиции и опери като „Продадената невеста“, „Либуше“ и „Далибор“, които и до днес са в репертоара на Народния театър.

✔ Как се стига: Novotného lávka 1, до Карловия мост; спирка "Karlovy Lazne" на трамваи 17, 18 и 21. Наблизо са Klementinum, Rudolfinum.
Web: https://www.nm.cz/

 

Музей на Франц Кафка

Това е един от най-интересните музеи в Прага, задължителна спирка за литературните ентусиасти. Разположен е в квартал Мала Страна, само на няколко минути пеша от Карловия мост. Франц Кафка е роден в Прага през 1883 г. и е погребан в Новото еврейско гробище в Прага през 1924 г. Музеят на Кафка преплита по много въздействащ начин линиите на фактите и измислицата, на реалността и фантазията, за да илюстрира как писателят е бил повлиян от Прага и на свой ред как градът е бил оформен от писането му за нея.  Музеят е разделен на две части: "Екзистенциално пространство" и зона "Въображаема топография". В двора на музея е известната скулптура на Давид Черни - фонтанът "Пишкащите" върху локва с очертанията на картата на Чехия. 

✔ Как се стига: Музеят е разположен в уникалното пространство на комплекса "Hergetova Cihelna - Хергетова чешма" в Мала Страна на брега на река Вълтава. Адрес: Cihelná 635/2b, до една от известните туристически атракции на Прага - най-тясната уличка.
Web: https://kafkamuseum.cz/

 

Комплекс Klementinum

В комплекс Клементинум се намира една от най-известните забележителности на Прага. Посещението на бившия йезуитски колеж е възможно само организирано с местен екскурзовод (обиколките са няколко пъти дневно на английски език и с ограничен капацитет; препоръчително е да купите билет онлайн) и включва разглеждане на Огледалната зала (в която е свирил Моцарт), Бароковата библиотека (считана за най-красивата библиотека в света) без влизане, зала Меридиан с астрономически инструменти и триста годишния гигантския Атлас. Акцентът на обиколката е изкачването до галерията на най-дългата метеорологична станция с непрекъснати измервания в Чехия и панорамната тераса на последия етаж със страхотна гледка към покривите на Стария Град.

Огледалната зала може да се посети и с билет за органов концерт (провеждат се регулярно от 17 и 19 ч.)

✔ Как се стига: Клементинум е разположен в Стария Град на Прага, комплексът е непосредствено преди Карловия мост.
Web: https://www.prague.eu

 

Страховския манастир (Strahovský klášter) и Страховската библиотека

Световноизвестната Страховска библиотека е част от Страховския манастир (от 1140 г. пр. н. е) и неизменно присъства във всички класации за най-красиви библиотеки в света. Счита се за една от най-ценните и запазени исторически библиотеки в света. Колкото и снимки да сте разглеждали, усещането е несравнимо, когато стъпите в двете зашеметяващи барокови стаи - Старата теологична зала и Философската зала, построени през 17-ти и 18-ти век. В библиотеката се съхранява най-богатата колекция от средновековни текстове в страната. Най-старата книга в колекцията е Евангелието от 9-ти век, написано на пергамент. На тавана на Философската зала фреската, наречена „Интелектуалният прогрес на човечеството“ разказва историята на развитието на науката и религията. 

Това е единственият музей на Прага, за посещението на който е необходима предварителна ранна резервация. Предлага се само с лицензиран местен екскурзовод. Входната такса за обиколка + право на снимки в историческите зали на библиотеката в Страхов с екскурзовод е 700 CZK към 01.01.24. Без резервация и с билет за 150 CZK може само да видите залите на библиотеката само от портала (билети се продават на място, за право на снимки се изисква допълнителна такса).

В рамките на ареала можете да посетите и Страховската галерия с една от най-ценните манастирски колекции в Централна Европа (от 13 до 19 век).

✔ Как се стига: Страховският манастир се намира на висок хълм близо до хълма Петршин, на 10 минути пеша от Пражкия замък. Трамвайна спирка "Pohořelec" - на 5 минути пеша от главния вход. Адрес: Strahovské nádvoří 1.
Web: https://strahovskyklaster.cz

 

Музей на алхимиците и магьосниците от Стара Прага (Muzeum alchymie/ Museum of Alchemy)

Прага е била неофициалната столица на тъмните изкуства. Рудолф II (император на Свещената Римска империя, крал на Унгария и Хърватия, крал на Бохемия и ерцхерцог на Австрия) е бил очарован от окултните изкуства и по време на управлението си става покровител на магьосници, алхимици и магьосници в Прага. Музеят на алхимиците и магьосниците от Стара Прага оживява тази ера на окултната наука с емоционални, фантастични експозиции. Сградата оцелява след големия пожар от 1689 г. и е мястото днес е заобиколено от легенди за странни и огнени събития. Къщата необяснимо е била пощадена от разрушаване и при реконструкцията на еврейския квартал в края на 19 век. Входната стая, няколко стъпала надолу от нивото на улицата, е облицована с еликсири, направени по оригинални рецепти. Тайна врата се отваря към стълбище, водещо надолу към лабораторните стаи. Алхимичната лаборатория на Рудолф II от 16 век, скрита от нежеланите погледи на минувачите, ще ви очарова с магическа атмосфера и ще ви запознае със средновековните дейности на алхимиците, свързани с много съвременни научни области.

✔ Как се стига: Haštalská 1 Музеят е закътан на малка уличка, недалеч от Стария градски площад с часовниковата кула.
Web: http://www.alchemiae.cz

 

Музей на сетивата (Museum of Senses)

Не пропускайте музея на сетивата, в който истински ще се забавлявате - ще бъдете предизвикани да намерите път през огледалния лабиринт, да преминете през въртящия се тунел,  да преживявате живота в тъмнината и дивата джунгла, където водата тече нагоре и много други оптични илюзии и да играете игри с различни сетива. Интреактивната изложба е много фотогенична, ще си тръгнете със запомнящи се снимки. Подходяща е за всички възрасти.

✔ Как се стига: Jindřišská 939 (прецечка на Вацлавския площад) - трамвайна спирка "Jindřišská", точно до кулата Jindřišská и Edison FilmHub (трамваи 2, 3, 5, 6, 7, 9, 14, 24).
Web: https://www.muzeumsmyslu.cz

 

Музей на призраците (Ghosts and Legends Museum)

Интерактивната изложба в музея на призраците в Прага е създадена за забавление на деца и възрастни - едновременно страшна и смешна, поетична и мистериозна. Ще срещнете себе си като призрак във вълшебно огледало, ще видите видението на легендарната принцеса Либуше. Подземната улица на призраците, която е изградена на нивото на някогашните средновековни улици, пресъздава атмосферата на нощна Прага преди много години. 

✔ Как се стига: Jindřišská 939 (прецечка на Вацлавския площад) - трамвайна спирка "Jindřišská", точно до кулата Jindřišská и Edison FilmHub (трамваи 2, 3, 5, 6, 7, 9, 14, 24)
Web: https://mysteriapragensia.cz

 

Kasarna Karlin

Бившите военни казарми са превърни в културен оазис с галерия, кино, бар и кафе. Намира се само на няколко минути от центъра на Прага. Организират се рок концерти и артистични представления, спортни игри на открито. Не пропускайте завания фотоавтомат за ретро снимки!

✔ Как се стига: Prvního pluku 20/2, 186 00 Karlín (до квартал Карлин може да се стигне с трамвай или метро - спирка Florenc)
Web: https://kasarnakarlin.cz/

 

Зоологическата градина на Прага

Когато пътувате до който и да е град с деца, зоологическите градини винаги са добър план. Прага е дом на един от най-добрите зоопаркове в Европа и в света - с много зони, проектирани специално за деца. На площ от 570 декара живеят над 4500 животни. Разполага с 10 павилиона, 150 експозиции, 2 ресторанта, 7 бюфета, седалков лифт, влакче, детски площадки.

✔ Как се стига: с метро линия C (червена) до станция Nádraží Holešovice (гара Холешовице) и оттам 20 минути с автобус 112 (последна спирка Zoo Praha - Troja). От края на март до октомври до зоологическата градина може да се стигне и с лодка по река Вълтава за 75 минути. Можете да научите повече тук.
Web: https://www.zoopraha.cz

 

Още няколко малки закачливи музея в Прага, подходящи за деца:
✔ Музей на светлините и дигиталното изкуство Lumia- https://www.lumia.gallery/
✔ Музей на играчките в Пражкия замък - http://www.toymuseumprague.com
✔ Восъчните фигури на Мадам Тюсо - https://madametussaudsprague.cz
✔ Музей на шоколада - http://www.choco-story-praha.cz
✔ Лего музей - https://www.muzeumlega.cz

 

Улиците на Прага - празник на съвременното изкуство

Трябва само да излезете от хотела и не след дълго ще се натъкнете на някоя от модерните статуи на Прага. На 5 минути пеша от часовниковата кула, в еврейския квартал до Испанската синагога, ще откриете сюрреалистичната скулптура на Ярослав Рона, която изобразява мини Франк Кафка на раменете на гигантски празен костюм (вдъхновена е от неговия разказ „Описание на една борба“).

Две дълги стени по протежение на паркинга на улица Těšnov в Прага отдавна са заслужили званието "галерия на открито". Ако мечтаете да оставите своя отпечатък в Прага, можете да проявите своята креативност на една от малкото законни стени за графити в градаTěšnov е отворен за всеки, който иска да покаже уменията си, и е само на 15 минути пеша от центъра на града. 

✔ Как се стига: Метро станция Florence.

Инсталацията „Идиома“ на художника Матей Крен в Пражката общинска библиотека е известна още като Колона на знанието. В тази зашеметяваща инсталация, достигаща до тавана, са подредени внимателно 8000 книги, а огледалата, поставени в долната и горната част на фунията, придават илюзията за безкрайност. Намира се във входното фоайе на главната сграда на Общинската библиотека на площад Mariánské náměstí. 

✔ Как се стига: площад Mariánské náměstí в Стария Град, на 5 минути пеша от Староместкия площад с часовниковата кула.

 

Скулптурите на Давид Черни в Прага

Изкуството на чешкия артист е притегателна сила за всички, които харесват провокативото съвременно изкуство. Най-известни са десетте гигантските бебета с баркодове вместо лица, които пълзят нагоре по телевизионната кула Жижков в Прага и статуята на Свети Вацлав, възседнал обърнат с главата надолу мъртъв кон, който виси от тавана в търговската аркада Люцерна. Над кръстовището на Jilska и Husova в Стария Град трябва да вдигнете поглед нагоре, за да видите висящия от покрива Зигмунд Фройд („Мъж, който се мотае“). "Ембрион" е закачен на водосточна тръба на фасадата на театър "Na zabradli", на тъмно свети в наситено розово. "Quo Vadis" е бронзова скулптура на четирикрак трабант в градината, поставена в задната част на германското посолство (Vlasska 19). Пред музея на Франц Кафка са прочутите "Пишкащи" - двамата бронзови механично въртящи се мъже уринират в локва, която подозрително прилича на картата на Чехия, изписвайки цитати от легендарни жители на Прага. Три еднакви огромни пълзящи бебета са монтирани и в парка до музея на Кампа. 11-метровата глава на Франц Кафка (K for Kafka) е изградена от 42 метални слоя, които се въртят в различни посоки в продължение на 15 минути на всеки кръгъл час (зад търговски център Quadrio, спирка "Narodni Trida")

Лилит е новата забележителност на квартал Карлин. Красивата творба се състои от три скулптури: жена, ръка и крак. 24-метровата женска фигура на митичната Лилит символично държи новата жилищна сграда Фрагмент и след полунощ се завърта на 180 градуса.

Musoleum е нова художествена галерия, където можете да видите голяма част от изкуството на Давид Черни - от миниатюрни произведения на изкуството до гигантски инсталации, някои подходящи за семейства, други - само за възрастни. Започвате от петия етаж на бившата дестилерия Лиховар и завършвате в сутерена, където ви очаква най-противоречивата инсталация. Има и тераса, от която можете да наблюдавате Прага от интересна гледна точка.

✔ Как се стига: улица Nádražní 2, Smichov, Прага (спирка "Lihovar" на трамваи 4, 5, 12 и 20 и след моста надясно)

 

 

Музеите в Прага можете да посетите с нашите самолетни екскурзии.

✔ Запишете се на вълнуващо пътуване до Прага
✔ Научете повече за музеите на Прага и посетете най-интересните за вас
✔ На всички ваши въпроси ще отговори нашият местен екскурзовод

Разгледайте офертите за Прага със самолет:

Прочетена 357 пъти

Абонирай се за нюзлетър

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36 Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information