Прага за ценители

Екскурзии Чехия

САМОЛЕТНА ЕКСКУРЗИЯ ДО ПРАГА С 4 НОЩУВКИ

САМО ЗА ЦЕНИТЕЛИ!

Открийте вълшебна Прага с най-добрия Пражки екскурзовод
4 нощувки в отлични хотели в историческия център
Посещение на Златната уличка в Пражкия замък
Екскурзии по желание до чешките замъци Хлубока и Чешки Щернберк и до до прочутия курорт Карлови Вари

5 дни/ 4 нощувки

Прага - най-добрата уикенд дестинация за малки и големи! Потопете се в магията на миналото, в запазените архитектурни шедьоври, в които местните хора умело вплитат своята съвременност. Прага оставя дълбока следа в сърцето на всеки, докоснал се до уюта на Стария Град и до съкровищата, запазени в църквите, музеите и дворците.

 

ПРОГРАМА "ПРАГА И ЧЕШКИТЕ ЗАМЪЦИ"

ДЕН 1 София – Прага
Отпътуване от София (Терминал 2) за Прага в 10:20 ч. с директен полет на България Ер. Пристигане в Прага в 11:15 ч. Трансфер до хотела. Настаняване и информационна среща.

==>АГИЯТА НА СТАРИЯ ГРАД" - пешеходна обиколка с екскурзовод на български език (включена в цената; продължителност - около 1 ч.).
Акценти на обиколката: чаровните улички на Стария Град, Староместкия площад - църквата „Дева Мария пред Тин” и "Свети Николай", монумента на Ян Хус, двореца Кински и Старото кметство, кулата Орлой с прочутия астрономическия часовник, поставен тук през 1410 г. от чешкия майстор Хануш (за когото легендата гласи, че е ослепен, за да не може да създаде такова чудо на друго място по света), Карловия мост (от XIV в.) и др.

Свободно време за самостоятелна разходка и вечеря в някоя от многобройните таверни и бирарии из малките улички на Стария Град на Прага.
По желание:

==> КРУИЗ ПО РЕКА ВЪЛТАВА (от 17:00 ч., 1 час) или 
==> КРУИЗ С ВЕЧЕРЯ НА БЛОК-МАСА НА БУТИКОВ КОРАБ ПО ВЪЛТАВА* (19:00-22:00 ч.)

Нощувка.

 

ДЕН 2 Прага – Карлови Вари 130 км

Закуска. Среща при рецепция за:

==>"ВЕЛИЧИЕТО НА ПРАЖКИЯ ЗАМЪК" пешеходна обиколка с екскурзовод на български език (включена в цената; продължителност - около 2 ч.; допълнително се заплаща входна такса): катедралата Свети Вит, Старият кралски дворец, Златната уличка и трите двора на Пражкия замък.
Готическата катедрала Св. Вит - красивите параклиси с ценни стенописи и витражи, гробницата на чешкия светец Ян от Непомук, изработена от 2 тона сребро, параклиса на покровителя на Чехия Свети Вацлав, украсен със скъпоценни камъни, величествения амвон с изящна декорация и други. Стария кралски дворец: внушителната Владиславска зала (XV в.), в която днес се полагат президентските клетви и се обявяват най-важните за страната решения. "Златна уличка": миниатюрните етнографски музеи, представящи бита на някогашните занаятчии - шивачи, златари, гледачки и алхимици от Средновековието. В най-известната къща на номер 22 е живял Франц Кафка. Зад пъстрите фасади на дългата редица с малки къщички с почти кукленски размери се крият галерии, книжарници и тематични изложби. Свободно време - в магазинчетата на Златната уличка ще откриете оригинални сувенири в старинен стил, можете да посетите и музея на оръжията, където са изложени оригинални рицарски доспехи и различни средновековни уреди за изтезания.

Свободно време в Прага или туристическа програма по желание:

==>13:30 ч. "КУТНА ХОРА - МАГИЯТА НА СРЕДНОВЕКОВИЕТО" - полудневна автобусна екскурзия с екскурзовод на български език (около 6 ч.; Прага - Кутна Хора: ~60 км.).
Средновековният град Кутна Хора е прочут като вторият по значение град в Бохемия след Прага. До края на ХIII век тук се добива една трета от среброто в Европа, а по-късно става става седалище на кралската власт. Заради запазената типична готическа архитектура от Средновековието и прекрасните панорами, Кутна Хора е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. Екскурзията включва пешеходна разходка в историческия център до Италианския двор (мястото, в което са се сечали първите сребърни грошове), посещение на готическата катедрала Св. Варвара (оказала влияние върху архитектурата на цяла Централна Европа) и на уникалната църква-костница в Седлец (14 в.), чийто интериор е направен от 40 000 човешки скелета.

Нощувка.

ДЕН 3 Прага

Закуска. Свободно време в Прага или туристическа програма по желание (разпределението в дните от програмата зависи от заявките и ще бъде окончателно посочено в програмата на конкертното пътуване):

==>"КАРЛОВИ ВАРИ - СПА СТОЛИЦАТА НА ЧЕХИЯ" - автобусна екскурзия с екскурзовод на български език (продължителност - около 6 ч.)
Карлови Вари е създаден през 14 век и комбинацията от лечебна вода, красива природа и старинна архитектура бързо го превръщат в прочут спа курорт. Цар Петър Велики, Бетовен, Вагнер, Шопен, Моцарт, Гьоте са само част от имената, свързани с културната история на града. Известен е и с филмовия фестивал „Кристален глобус”, за който тук всяка година пристигат световноизвестни кинозвезди. Акценти в обиколката на историческия център в Карлови Вари: емблематичните дизайнерски колонади и големия гейзер Вридло, фестивалния комплекс Термал, бароковата църква Мария Магдалена, чумната колона, историческите сгради по протежение на река Тепла. По време на разходката по елегантните улици можете да опитвате от лековитата вода със специалните бърдучета - запазената марка на Карлови Вари. Свободно време - можете да посетите православната църква „Св. Петър и Павел”, да опитате традиционните вафлички "оплатки", "кралската" напитка „Бехеровка”, която се прави с прочутата минерална вода или да се насладите на чаша ароматно кафе в луксозния хотел Пуп, в който са заснети ключови сцени от филма "Казино роял" за Джеймс Бонд.

==> „ТАЙНИТЕ НА МАЛА СТРАНА“ - пешеходна обиколка с местен екскурзовод на български език (продължителност - около 1,30 ч.). 
Мала Страна (в превод „малък квартал“) е очарователен исторически район в Прага на левия бряг на река Вълтава с приказно излъчване - калдъръмени улички, малки площади с фонтани, странни сгради с красива барокова архитектура, между които ще открием скритите съкровища на Прага.
Акценти в обиколката: историческия квартал Мала Страна - Валдщейнската градина, панорама към Карловия мост (фото пауза при пристанището на лебедите), фонтан „Течения“ на Давид Черни, музея на Франц Кафка (отвън), най-тясната уличка в Прага със светофар, Бароковата църква Св. Николай (без включена входна такса)църквата „Дева Мария Победоносна“ с прочутата в цял свят скулптура на Младенеца, която сбъдва желания (наречена Бамбино ди Прага); пейката-паметник на Вацлав Хавел, стената на Джон Ленън, остров Кампа, Дяволския канал, Моста на чешките легионери с панорама към Народния театър и историческото кафене Славия (което Алеко Константинов посещавал по време на честите си посещения в Прага, винаги на масата във втория салон, до голямата картина на Виктор Олива -„Пияч на абсент“).

==> "ПРАГА ОТВИСОКО - КУЛАТА ПЕТРШИН И СТРАХОВ" с местен екскурзовод на български език (около 2 ч.). Изкачване с фуникуляр /лифт/ до панорамната кула Петршин (включена входна такса) и посещение на прочутата Страховска библиотека (допълнително се заплаща входната такса).

С историческия фуникуляр ще се изкачим на 300 метра височина до най-високата част на красивия парк Петршин. 60-метровата панорамна кула често е наричана "миниатюрна Айфелова кула" и въпреки че е 5 пъти по-ниска от оригинала, географски е разположена по-високо (на 327 м. височина). Идеята за създаването се ражда след Световното изложение в Париж през 1889 г. До най-високата точка на кулата отвеждат 299 стъпала, откъдето се открива красива 360-градусова панорама към целия град. 

Prague panorama

Разходката продължава към манастира Страхов (1143 г.). Прочутата Страховска библиотека на повече от 800 години е обявена за една от най-красивите исторически библиотеки в света. В богословската и философската зали се съхраняват над 200 000 книги и ценни ръкописи. В свободното време може да опитате оригинална жива, непастьоризирана бира в манастирската пивоварна в двора на ареала. Монасите варяли бира от най-старото средновековие, страховската е кръстена на покровителя на ордена на премонстратите – Св. Норберт.

По желание:
==>ВЕЧЕРЯ С ИСТОРИЧЕСКО ФЕНТЪЗИ ШОУ В СРЕДНОВЕКОВНА ТАВЕРНА В СТАРИЯ ГРАД НА ПРАГА (20:00-22:30 ч.; 5-степенна вечеря на свещи с традиционна чешка кухня, неограничено напитки - бира, вино или безалкохолни, историческа фентъзи шоу програма с ориенталски танци).
или
==>ВЕЧЕРЯ С КЛАСИЧЕСКИ ОПЕРЕН КОНЦЕРТ В ИСТОРИЧЕСКА БАЛНА ЗАЛА В СТАРИЯ ГРАД (19:00-21:30 ч., напитка за "добре дошли", 3-степенна вечеря с неограничено напитки в концертните паузи - бира, вино или безалкохолни, класически концерт в три части с изпълнения на популярни арии от опери на Моцарт).

Нощувка.

ДЕН 4 Прага-Чешки Крумлов-Карлщейн

Закуска.
Свободно време в Прага или туристическа програма по желание (избира се една от двете екскурзии):

==> 1."ЗАМЪКЪТ ХЛУБОКА И ЧЕШКИ КРУМЛОВ" - целодневна автобусна екскурзия с екскурзовод на български език (около 9 ч.; Маршрут. Прага-Чешки Крумлов: ~170 км; Чешки Крумлов-Хлубока: ~40 км.).
Казват, че нито един замък не може да се мери по „приказност” с чешкия замък Хлубока. Тук са снимани редица приказки, това е замъкът на чешките филмови принцеси. Построен е през 13-ти век в английски готически стил, често сменя господарите си през вековете и днес е впечатляващ калейдоскоп от различните исторически стилове – готика, ренесанс, барок и романтизъм. Ще разгледаме представителните зали с пищна дърворезба и изрисувани тавани, кръглите салони, обазведени с красиви старинни мебели и автентични предмети от бита, библиотеката с над 10 000 книги и залата с ценна оръжейна колекция и други. Екскурзията продължава към град Чешки Крумлов е разположен между живописните извивки на река Вълтава. Прекрасните лъкатушещи улички са запазили своя средновековен облик и очароват с цветните фасади на сградите, приютили занаятчийски дюкянчета, малки ресторантчета, музеи и галерии. Обиколката започва в подножието на замъка на Чешки Крумлов и символа на града - кръглата ренесансова кула, украсена с астрологични и алхимични знаци. Криволичещите улички ще ни изведат до пъстрите аркади, свързващи къщите с готически и ренесансови фасади около централния площад. Ако отделите от свободното си време за хубав обяд, можете да опитате традиционното ястие с шаран, което е прочут местен специалитет.

или

==>2. "ЗАМЪКЪТ ЧЕШКИ ЩЕРНБЕРК"- полудневна автобусна екскурзия с екскурзовод на български език (около 4-5 ч.; Маршрут. Прага-Чешки Щернберк: ~60 км;).
Замъкът Чешки Щернберк е един от най-старите и добре запазените готически замъци на Чехия. Замъкът не е просто историческа забележителност, той представя векове от европейската история и култура. Красиви исторически мебели, величествени картини и скъпоценни колекции създават перфектна атмосфера на аристократична резиденция. Замъкът е уникален и поради това, че все още е собственост на династията Щернберг - от 13 век до днес. По време на 50-минутната обиколка се разглеждат Рицарската зала, Жълтия и Дамския салон, Параклиса, Библиотеката и още зали с красиви стенописи в стил ампир, изящни оригинални мебели в стил готика, ренесанс и рококо, с пищна декорация и полилеи от чешки кристал, с ценни барокови картини и медни гравюри.

Нощувка.

 

ДЕН 5 Прага – София

Закуска. Освобождаване на стаите.
Трансфер до летище Прага. Отпътуване с директен полет на България Ер за София в 12:00 ч. Пристигане на летище София, Терминал 2 в 14:45 ч.


*Програмата е примерна. Разпределението на екскурзиите в дните от програмата зависи от заявките и ще бъде окончателно посочено в програмата на конкертното пътуване. 
Круизът и вечерята в таверна могат да се проведат и в различен от посочения ден (съобразено с продължителността на допълнителни екскурзии с по-късно връщане в Прага).

Идея за свободна програма в някой от дните: можете да посетите Зоологическата градина в Прага. Открита е през 1931 г.  и се счита за една от най-добрите зоологически градини в целия свят с обща площ 60 хектара. Разположена е на две нива, свързани с фуникуляр. Условията на живот на животните са максимално близки до естествените (в клетки са само хищниците), загражденията са оборудвани предимно със стъклени панели. Благодарение на това с обитателите на зоопарка има свободен контакт, което прави посещението още по-вълнуващо. (Стига се с метро и автобус: с червената метро линия C до станция Nádraží Holešovice и оттам 20 минути с автобус 112 до последна спирка Zoo Praha - Troja).

Полетна информация (възможни са промени):
SOF 10:20 PRG 11:15
PRG 12:00 SOF 14:50

 

Още екскурзии до Прага със самолет:

 

екскурзия до Прага

Абонирай се за нюзлетър

Контакти

гр. София, 1000
бул. "П. Евтимий" 36/2

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information