Празник на изкуствата в Париж

САМОЛЕТНА ЕКСКУРЗИЯ ДО ПАРИЖ

заминаване от София или от Варна

Събития в Париж

- Фестивал ART PARIS 2022 -  "Да направим съвременното изкуство достъпно за всички"
Париж е в разгара на изключителен период на културен и художествен ренесанс, илюстриран с откриването на нови галерии и арт места, с обновяването на съществуващи културни институции и откриването на нови. Повече от всякога "Градът на светлината" утвърждава ролята си на „the place to be“ за съвременното изкуство;24-то издание "Art Paris" ще събере в подножието на Айфеловата кула; 140 галерии от над двадесет страни - от 7-ми до 10-ти април 2022 в красивата нова сграда на Grand Palais Ephemère. Изданието ще се фокусира върху връзката между околната среда и изкуството, върху природата и мястото на живите същества в съвременната естетика.

- Международно бианале RÉVÉLATIONS 2022
Петото издание на Международно биенале на занаятите и творчеството ще се проведе от 9-ти до 12-ти юни 2022. На всеки две години Révélations е събитието, което празнува френското и международно творчество. Красивата сграда на Grand Palais Ephemère ще представи творчеството на повече от 500 изложители - артисти, художници, занаятчии, галеристи, дизайнери, фабрики, институции...

- Фестивал NUIT BLANCHE 2022
Двадесет и първото издание на фестивала Nuit Blanche ще се проведе в нощта на 01-ви срещу 2-ри октомври 2022 (първата събота на октомври). Париж представя по улиците и площадите си модерното изкуство чрез авангардни художествени инсталации и изложби. Представления и пърформанси разкриват различни аспекти на съвременното изкуство и предлагат нов поглед към града. Общественият транспорт обикновено работи цяла нощ и зрителите могат да планират свой собствен маршрут сред десетките проекти.

- Международен панаир FIAC 2022
Международният панаир за съвременно изкуство [Foire Internationale d'Art Contemporain] е основан в Париж през 1974 г. и обединява галерии за модерно и съвременно изкуство. Представени са живопис, скулптура, фотография, инсталации, видео, пърформанси и дигитални изкуства. Следващото издание на FIAC ще се проведе от 20 до 23 октомври 2022 г. в Grand Palais Ephémère. Наред с изложението, интересна програма приканва публиката да открие картография от инсталации, представени на някои от най-престижните места в Париж: в градините Тюйлери, на площад Вандом, на площад Конкорд и в Националния музей Eugène Delacroix.

- Галерия ATELIER DES LUMIÈRES
Галерията представя през 2022 г. две интерактивни изложби "Сезан, светлините на Прованс" / "Кандински, одисеята на абстрактното"


ПРОГРАМА ЕКСКУРЗИЯ "ПРАЗНИК НА ИЗКУСТВАТА В ПАРИЖ"

1 ДЕН София – Париж
Среща на летище София, Терминал 2. Отпътуване в 07.00 ч. за Париж. Пристигане в 09.10 ч. в Париж. Трансфер.

Панорамна обиколка с екскурзовод на български език. 
Панорамно разглеждане на Триумфалната арка, улица Шанз-Елизе, Айфеловата кула, Военното училище, Дома на инвалидите - построен през 17 в. от Луи XIV с цел да бъдат настанени 4 000 пострадали ветерани, мостовете на река Сена, остров Сите и Нотр Дам - Парижката "Света Богородица" – едно от най-великолепните постижения на готическата архитектура, площад „Конкорд”, Парламента, градините Тюйлери, Мадлената – построена по образец на гръцки храм и осветена през 1842 г., Гранд Опера – проектирана през 1860 г. от Шарл Гарние, за да претвори величието на Наполеонова Франция, галериите Лафайет, луксозният площад Вандом и др. Фото пауза на панорамната тераса срещу Айфеловата кула.

Трансфер до хотела и настаняване. Информационна среща. Екскурзоводът ще окаже съдействие за закупуването на билети или карти за градски транспорт, ще запознае туристите с възможностите за придвижване с градски транспорт и ще даде първи ориентири за района около хотела.

Туристическа програма по желание (с предварително записване):
==>"ДУХЪТ НА МОНМАРТЪР"
Пешеходният тур се провежда се в късния следобяд, с възможност за желаещите да останат за вечеря в най-артистичния квартал на Париж - Монмартър. От хотела до Монмартър се стига за няколко спирки с метро.
Районът Монмартър е "короната" на Париж - точката с най-висока надморска височина в Париж. На върха на хълма Монмартър се издига бялата базиликата „Сакре Кьор“, до която води широко панорамно стълбище. От площадката пред базиликата се открива една от най-красивите панорамни гледки към целия град.
Живописният квартал Монмартър носи духа на стара Франция. Малки криволичещи улички, изпъстрени със сувенирни магазинчета и романтични ресторанти извеждат до артистични площади, превърнали се в галерии на открито и пренасят във времето, когато кварталът е бил любимо място на писатели, художници и артисти, сред които Моне, Мане, Дега, Сезан, Пикасо, Тулуз-Лотрек. Легендарните кабарета като Лапен Ажил и Мулен Руж са част от неповторимата атмосфера на емблематичния Монмартър. Снежнобялата базилика Сакре Кьор, построена през 1875 г., е най-високата естествена точка на Париж - хълма Монмартър.

По време на пешеходния тур се разглежда панорамно базиликата „Сакре Кьор“, църквата „Сен-Пиер“, пл. „Тертр“ - площада на художниците, Розовата къща, площадчето “Далида“, мелницата „Мулен ду ла Галет“, увековечена в картини на Реноар, Тулуз-Лотрек, Ван Гог и др, митичното ателие „Бато-Лавоар“, свързано с парижкия период на Пикасо, легендарното кабаре „Мулен Руж“, площад „Абес“ със стената на любовта, църквата „Сен-Жан“ и други.
Поради стръмния терен, т
урът като цяло не е подходящ за лица с ограничена подвижност!

Свободно време. Нощувка.

2 ДЕН Париж – Двореца "Версай" – Париж ~40 km
Закуска. Свободно време в Париж.

Туристическа програма по желание (избира се една от двете полудневни екскурзии):
==>"ВЕРСАЙ – ДВОРЕЦА НА КРАЛЯ СЛЪНЦЕ" - полудневна автобусна екскурзия с екскурзовод на български език.
Най-пищният кралски двор е разположен само на 20 км от Париж. Построен е в зенита на величието на френската монархия, продължил от 1682 г. (когато Луи ХІV се премества тук от Париж със своя двор) до 1789 г. (когато кралят и Мария Антоанета били уведомени, че идват революционни тълпи). Дворецът и заобикалящите го сгради са архитектурни бижута, а красивите градини са запазили първоначалния си вид още от времето на Луи XIV.
Посещението на двореца включва обиколка на Кралския параклис, Парадните апартаменти - салоните на Херкулес, на изобилието, на Венера, на Диана и на Меркурий, 73-метровата "Огледална Зала", където е подписан Версайския договор и други помещения с екстравагантен декор в стил барок и рококо. След обиколката с екскурзовод, следва свободно време за самостоятелна разходка из прочутите градини на двореца (на място се заплаща входна такса).

или

==>"ПО СТЪПКИТЕ НА ВИНСЕНТ ВАН ГОГ В ОВЕР-СЮР-ОАЗ" - полудневна автобусна екскурзия с местен екскурзовод на български език.
Овер-сюр-Оаз е разположен на 30 км от Париж, сред гора и житни ниви. Незасегнато от индустриализацията, то е запазило своя провинциален чар, вдъхновявал редица живописци и по-специално Ван Гог, споменът за който е белязал това място завинаги. Овер-сюр-Оаз е истински музей под открито небе - покрай живописните къщи, по криволичещите тесни улички, покрай бреговете на Оаз или житните полета все едно се разхождаме в картините на художника: гостилницата Раву, наречена Къщата на Ван Гог; полетата, вдъхновили „Ниви с гарвани“; църквата „Успение Богородично“; парк „Ван Гог“; къщата на доктор Гаше; Кметството; Музея на абсента и др.  Ресторантът на гостилницата, в която е живял Ван Гог, е подходящ за почивка, където при късмет на любимата маса на Ван Гог в дъното на залата може да опитате от специалитетите на заведението: петел във вино, телешко фрикасе или агнешки бут.

Следобяд - туристическа програма по желание (с предварително записване):

==>"ИЗКУСТВОТО НА МУЗЕЯ ОРСЕ"  - пешеходен тур с екскурзовод на български език.
Красивата сграда, разположена на левия бряг на Сена, е открита за Световното изложение в Париж през 1900 г. за железопътна гара. Оригиналните исторически часовници от това време са запазена марка на музея и до днес се вписват по изключително красив начин в арт пространството, където ще съхраняват световни шедьоври от областта на живописта и скулптурата от втората половина на 19-ти и началото на 20-ти век. Високата 32 метра зала от метална конструкция и стъкло, представя едни от най-известните платна на импресионисти и постимпреонисти в лицето на Реноар, Ван Гог, Синяк, Тулуз-Лотрек, Дега, Моне, Мане, Гоген и много други. Изключително въздействащата подредба на музейните експонати, неслучайно спечели номинацията "Изборът на пътешественика" за 2018-а годинаДори и да не сте запален любител на изкуството, музеят Орсе просто ще Ви остави без дъх!
Нощувка.

3 ДЕН Париж
Закуска. Свободно време в Париж.

Туристическа програма по желание (с предварително записване):

==>"КЛАСИЧЕСКИ ПАРИЖ - НА ЛЕВИЯ БРЯГ НА СЕНА" - пешеходен тур с екскурзовод на български език.
Панорамно разглеждане на Пантеона - където са погребани философи и дейци на Френската революция, забележителни писатели и учени; Сорбоната - прочутият парижки университет, Люксембургската градина  сградата със сградата на Сената; Латинския квартал и красивоя фонтан Сен Мишел; остров Сите - духовното сърце на Париж; катедралата Нотр Дам; Съдебната палата; Консиержори с Кралския параклис Сент Шапел и др.

==>"ЛУВЪРА И НЕГОВИТЕ ШЕДЬОВРИ" - пешеходен тур с екскурзовод на български език.
 Лувърът е разположен в центъра на Париж, на р. Сена, на площ 60 600 кв.м. За първи път отваря врати през 1793 г. Най-известна е зала „Денон”, където се съхранява "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи заедно с още безценни творби на Рембранд, Рубенс, Тициан и др. художници. През 80-те години на миналия век във външната част на Лувъра е построена огромна пирамида от стъкло и стомана, която служи за вход към музея. В рамките на около 2 часа, водени от опитния екскурзовод, ще разгледаме най-впечатляващите експонати от различните течения и школи в изкуството, представени по изключителен начин.

==>КРУИЗ С ПАНОРАМНО КОРАБЧЕ ПО СЕНА (1 час) - панорамно разглеждане на историческите острови Ла Сите, на който е основан Париж през 3-ти век пр. Хр., и Сен Луи – по-малкият от двата острова, създаващ почти провинциална атмосфера и любимо място за разходки. По време на разходката с корабче ще се насладите на великолепна панорамна гледка към едни от най-известните забележителности на Париж - Лувъра, Нотр Дам, Музея Орсе, Айфеловата кула, Хотел дьо Вил, мостовете на Сена и др.

==>ПРЕДСТАВЛЕНИЕ В КАБАРЕ МУЛЕН РУЖ (посещението е самостоятелно; ползва се градски транспорт до Монмартър - екскурзоводът ще даде подробни указания). Музикалният спектакъл в най-известното и най-старо нощно заведение на Париж е с продължителност около 2 часа. Цената на билета включва чаша шампанско. Линия 2 на метростанция Blanche е разположена точно пред историческата сграда на кабарето.
Нощувка.

4 ДЕН Париж – София

Закуска. Трансфер до летище Шарл де Гол. Отпътуване за България с директен полет на България Ер. Пристигане в София, Терминал 2 в 14:00 ч.

 

Възможни са размествания на туровете в дните от програмата с цел оптимизация и съобразно заявките.

Полетно разписание:
София-Париж (07:10-09:10)/ Париж-София (10:15-14:00)
Възможни са промени в полетното разписание

 

Абонирай се за нюзлетър

Please enable the javascript to submit this form

Контакти

гр. София 1000
бул. П. Евтимий 36/Б

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

02 434 15 15

Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки да разглеждате нашия уеб сайт, Вие се съгласявате с тяхното използване. Научете повече за използването на "бисквитки" (cookies) на сайта reyma.bg: Политика за бисквитки.

  Приемам cookies "бисквитки" от този сайт.
EU Cookie Directive Information